Τρόμος και δέος για τον κυκλώνα Μίλτον: Άρχισε να χτυπά το πρώτο κύμα τις ακτές στη νότια Φλόριντα * Με ανεμοστρόβιλους, καταρρακτώδεις βροχές, ισχυρούς ανέμους [Live]

epa11651226 The Oyster Bay marina area is closed as the town prepares for Hurricane Milton in Oyster Bay, Sarasota, Florida, USA, 09 October 2024. According to the National Hurricane Center’s Live Hurricane Tracker, Hurricane Milton is set to make landfall on the west coast of Florida on 09 October 9. After rapidly intensifying into a Category 5 storm on 07 October, Milton is anticipated to weaken as it reaches the shore but will still bring significant weather impacts across the state.  EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Ο κυκλώνας Μίλτον έφτασε τις ακτές του Κόλπου της Φλόριντας σήμερα,με θυελλώδεις ανέμους και σφοδρή βροχόπτωση, σε μια περιοχή που επλήγη από τον κυκλώνα Ελίν πριν από δύο εβδομάδες.

Ένα κύμα της καταιγίδας ξεκίνησε στην ακτή του Κόλπου της Φλόριντα, αναφέρει το CNN,  καθώς οι ισχυροί άνεμοι του τυφώνα οδηγούν το νερό των ωκεανών με βία στην στεριά. Ο Μίλτον έχει ήδη προκαλέσει επίσης αρκετούς ανεμοστρόβιλους και καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες πλήττουν την ακτή καθώς τα πιο επικίνδυνα μέρη της καταιγίδας πλησιάζουν.

  • Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον πέντε ανεμοστρόβιλοι σχηματίστηκαν στη νότια Φλόριντα νωρίς το απόγευμα.

Καθώς η Φλόριντα “κρατάει την ανάσα της” ο πρόεδρος Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον επαναλάμβανε πως είναι “θέμα ζωής και θανάτου” οι κάτοικοι να ακολουθούν όλες τις οδηγίες ασφαλείας. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση κάνει “ό,τι μπορεί” για να προετοιμαστεί γι’ αυτή την καταιγίδα την τελευταία εβδομάδα.

Εκατομμύρια άνθρωποι κατά μήκος της ακτογραμμής άνω των 483 χιλιομέτρων έχουν λάβει εντολές να απομακρυνθούν και οι αρχές εξέδωσαν ολοένα και πιο επείγουσες προειδοποιήσεις σήμερα το πρωί, καθώς πλησιάζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε μια ανατριχιαστική προειδοποίηση προς τους κατοίκους που δεν είχαν ακόμη εγκαταλείψει τις περιοχές που απειλούνται από τον φονικό τυφώνα Μίλτον: να γράψουν το όνομά τους με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο χέρι τους, ώστε να μπορούν να ταυτοποιηθούν σε περίπτωση που εντοπιστεί η σορός τους.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γενική Εισαγγελέας της Φλόριντα, Άσλεϊ Μούντι, προειδοποίησε ότι όποιος επιλέξει να μείνει στις περιοχές που έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης, θα βάλει τη ζωή του σε τεράστιο κίνδυνο.

«Πιθανόν να πρέπει να γράψετε το όνομά σας με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο χέρι σας, ώστε να ξέρουν ποιος είστε όταν σας βρουν μετά», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μούντι.

Η επικεφαλής Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Σαρασότα, Σάντρα Ταπφουμανέγι, είπε στο CNN ότι οι άνθρωποι που ζουν στις φραγματικές νησίδες στην κομητεία της, λίγο πιο νότια από την Τάμπα, είναι πιθανόν να μην επιζήσουν από τις πλημμύρες, με το ύψος του νερού να αναμένεται μεταξύ 3 και σχεδόν 5 μέτρων.

  • Ο κυκλώνας βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη μητροπολιτική περιοχή του Κόλπου της Τάμπας, όπου διαμένουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωπο

 

Οι τέσσερις γέφυρες στον κόλπο της Τάμπα έκλεισαν πριν από την άφιξη του κυκλώνα.

Σχεδόν όλοι όσοι αποφάσισαν να φύγουν το έχουν ήδη κάνει και οι περισσότεροι δρόμοι στο γειτονικό Σεντ Πίτερσμπεργκ ήταν σχεδόν έρημοι το μεσημέρι σήμερα.

Κλειστοί είναι και οι περισσότεροι υπερυψωμένοι αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με τα νησάκια του Κόλπου, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν όσοι αψήφησαν τις προειδοποιήσεις και έμειναν στα σπίτια τους.

Μικρή εξασθένιση

Η καταιγίδα εξασθένισε λίγο, σε κατηγορίας 4 κυκλώνα, ωστόσο, παραμένει «ένας εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας», με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 249 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων.

Ο Μίλτον αναμένεται να διατηρήσει την ισχύ του, καθώς θα διασχίζει τη χερσόνησο της Φλόριντας, απειλώντας με καταστροφικές πλημμύρες τις ακτές του Ατλαντικού.

Αν και η ταχύτητα των ανέμων ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω, το μέγεθος της καταιγίδας μεγαλώνει, θέτοντας σε κίνδυνο περισσότερες παράκτιες περιοχές.

Αξιωματούχοι μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η δήμαρχος της Τάμπας Τζέιν Κάστορ προειδοποίησαν τους πολίτες στις ζώνες εκκένωσης να απομακρυνθούν, ειδάλλως, κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριντας, Ρον ΝτεΣάντις, προειδοποίησε εκ νέου σήμερα ότι «αυτός ο κυκλώνας έχει σημαντικό αντίκτυπο και θα προκαλέσει πολλές ζημιές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, φορτηγά πραγματοποιούν δρομολόγια 24 ώρες το 24ωρο για να καθαρίσουν τους όγκους συντριμμιών που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ελίν, προτού ο Μίλτον ενδεχομένως τα διασκορπίσει με κίνδυνο να προκαλέσουν τραυματισμούς.

  • Η FEMA έχει μεταφέρει εκατομμύρια λίτρα νερού, εκατομμύρια γεύματα και άλλες προμήθειες και προσωπικό στην περιοχή.

«Θέλω οι πολίτες να το ακούσουν από εμένα απευθείας, η FEMA είναι έτοιμη», δήλωσε η Ντιάν Γκρίσγουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων, προσθέτοντας πως θα ταξιδέψει στη Φλόριντα σήμερα.

Περίπου το 2,8% του ΑΕΠ των ΗΠΑ βρίσκεται στην πορεία του Μίλτον, δήλωσε ο Ράιαν Σουίτ, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ του Oxford Economics. Οι αεροπορικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις ενέργειας έχουν αναστείλει ήδη μέρος των δραστηριοτήτων τους στη Φλόριντα.

Τα μεγάλα θεματικά πάρκα της Φλόριντας σταματούν τη λειτουργία τους ενόψει της καταιγίδας, με την Disney World, τα Universal Studios και τη SeaWorld να σχεδιάζουν να κλείσουν αργότερα σήμερα.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση επικράτησε στους δρόμους που οδηγούν εκτός της Τάμπας χθες, ενώ περίπου στο 17% των σχεδόν 8.000 πρατηρίων βενζίνης της Φλόριντας εξαντλήθηκαν τα καύσιμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy.

Δείτε Live την πορεία του κυκλώνα:

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP/ΕΛΑ/ΗΦ)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: