Θα σκεφτεί πολύ καλά το επόμενο αστείο του: Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ζήτησε συγγνώμη για την ατυχή έμπνευσή του να αστειευτεί με το σύνδρομο Τουρέτ [video]

FILE PHOTO Australian Prime Minister Anthony Albanese (C) in Melbourne, Australia, 07 October 2024. EPA/JAMES ROSS NO ARCHIVING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT




Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ζήτησε συγγνώμη για ένα «οδυνηρό» σχόλιο στο κοινοβούλιο, αφού χλεύασε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ρωτώντας τους αν έχουν σύνδρομο Τουρέτ.

Το σχόλιο -το οποίο αποσύρθηκε γρήγορα- εξόργισε τους οργανώσεις ΑΜΕΑ και ασθενείς του συνδρόμου και χαρακτηρίστηκε «κατάπτυστο» από βουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος.

Αργά την Τρίτη, ο Αντόνιο Αλμπανέζε επέστρεψε στην αίθουσα για να ζητήσει συγγνώμη από τους Αυστραλούς που ζουν με τη διαταραχή.

«Μετανιώνω που το είπα. Ήταν λάθος. Ηταν έλλειψη ευαισθησίας και ζητώ συγγνώμη», είπε στην ομιλία του.

Ο Αλμπανέζε προέβη στον χλευασμό αυτό αντικρούοντας τις παρεμβάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένου του σκιώδους υπουργού Οικονομικών Ανγκους Τέιλορ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τις φορολογικές αλλαγές.

«Έχεις σύνδρομο Τουρέτ ή κάτι τέτοιο; Ξέρετε, απλά κάθεστε εκεί, φλυαρείτε, φλυαρείτε, φλυαρείτε», είπε, απαντώντας στις διακοπές.

Το σύνδρομο Τουρέτ είναι μια νευρολογική διαταραχή που ξεκινά πριν από την ενηλικίωση και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδρόμου Τουρέτ της Αυστραλίας δήλωσε ότι το σχόλιο του Αλμπανέζε καταδεικνύει την ανάγκη να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαταραχή.

«Το γεγονός ότι το χρησιμοποιεί με τόσο επιπόλαιο τρόπο, λέει πολλά… έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», δήλωσε η Mandy Maysey.

«Αν ο κόσμος δει τον Αλμπανέζε να το κάνει αυτό στο κοινοβούλιο, τότε αυτό θα διαχυθεί και οι άνθρωποι ήδη το χρησιμοποιούν ως ατάκα ή προσβολή», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος των Αυστραλιανών Πρασίνων για θέματα αναπηρίας, Τζόρνταν Στιλ-Τζον, ο οποίος πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, επέκρινε επίσης τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι «χρησιμοποιεί την αναπηρία» για να αστειευτεί.

Η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης για θέματα υγείας Αν Ράστον είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα τον χλευασμό «κατάπτυστο» και απαίτησε από τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη από «ολόκληρη την κοινότητα του Τουρέτ».

«Το να κοροϊδεύεις μια αναπηρία δεν είναι αστείο», έγραψε στο X.

Έρευνες εκτιμούν ότι ένα στα 100 παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να έχει σύνδρομο Τουρέτ στην Αυστραλία.

Το σύνδρομο Τουρέτ είναι μια γενετική κληρονομική νευρολογική πάθηση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μεταβιβαστεί από τους βιολογικούς γονείς στα παιδιά τους.

Με πληροφορίες από BBC

Φάρμακο το γέλιο, και μάλιστα χωρίς παρενέργειες: Οι άνθρωποι με χιούμορ ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν γελούν, δείχνει μελέτη* Πώς θα το βάλετε στη ζωή σας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: