Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: Επαναπροωθήσεις προσφύγων και απομάκρυνση πολιτών από εμπόλεμες ζώνες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

FILE PHOTO: Τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




H απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για επαναπροωθήσεις δυο Σύρων προσφύγων από την Κύπρο, η απομάκρυνση πολιτών από τον Λίβανο μέσω Κύπρου, οι αναφορές του Υπ. Δικαιοσύνης για το θέμα του ερευνώντα λειτουργού σε σχέση με την απόδραση του ισοβίτη και η διαδικασία στο Κακουργιοδικείο για την Γερμανίδα που κατηγορείται για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «’Άκρως εκτεθειμένος ο υπ. Δικαιοσύνης» και γράφει ότι ο Μάριος Χαρτσιώτης την Δευτέρα αρνείτο πως είχε διοριστεί ερευνών λειτουργός του ΤΑΕ για την απόδραση του ισοβίτη Δωρου Θεοφάνους. Αλλού προβάλλει την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για τις αυξήσεις στους μισθούς κρατικών αξιωματούχων που οφείλονται στην ΑΤΑ. Η «Α» γράφει αλλού ότι κρίθηκε ένοχη από το Ευρωπαϊκό Δικαστηρίο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η Κυπριακή Δημοκρατία για παράνομα pushback.

«Το ΕΔΔΑ μας έστησε στον τοίχο για push backs προσφύγων» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της εφημερίδας «Πολίτης» που αναφέρει ότι το Υφυπουργείο Μετανάστευσης δηλώνει ότι η απόφαση αφορά υπόθεση του 2020 και δείχνει την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αλλού αναφέρει ότι απορρίφθηκε από το Κακουργιοδικείο η ένσταση της Γερμανίδας κατηγορούμενης για σφετερισμό ε/κ περιουσιών που έθετε θέμα αμεροληψίας. Ο «Π» σε άλλο θέμα αναφέρει ότι υπάρχει πολυεθνικό ενδιαφέρον για τον GSI.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Η ΑΗΚ συνέταιρος στη διασύνδεση» και γράφει πως πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας, που αν υλοποιηθεί θα επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές στην ΑΗΚ, προκαλεί μούδιασμα στον Οργανισμό. Αλλού γράφει πως πολίτες φεύγουν από τον Λίβανο και γεμίζουν ξενοδοχεία στη Λάρνακα. Ο «Φ» αναφέρει επίσης ότι συνεχίζονται οι κομματικές αναταράξεις για τις αυξήσεις στο δημόσιο.

«Η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα και η κυβέρνηση προκαλεί!» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Χαραυγή» που αναφέρει ότι οι κυβερνώντες στηρίζουν συνεχώς τις τράπεζες και αυξάνουν τις προσωπικές τους απολαβές. Επίσης αναφέρει ότι είναι προβληματική η λειτουργία κρατικών ιδρυμάτων φιλοξενίας παιδιών. Η «Χ» προβάλλει και την απόφαση του ΕΔΔΑ για επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Το ΕΔΔΑ αποφάσισε κατά της Κύπρου για τις επαναπροωθήσεις» και αναφέρει ότι οι δύο Σύροι που προσέφυγαν στο δικαστήριο θα λάβουν 50.000 ευρώ ως αποζημίωση. Αλλού γράφει ότι δεν θα λάβουν αυξήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι κρατικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης προβάλλει τις αφίξεις από Λίβανο αμάχων στη Λάρνακα και τις αναχωρήσεις μετά για τις χώρες τους.

Η «Οικονομική Καθημερινή» φέρει τίτλο στο κύριό της θέμα «Πόλος έλξης για επενδυτές η Κύπρος» και γράφει ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από Λιβανέζους και Ισραηλινούς που δραστηριοποιούνται σε όλο το οικονομικό φάσμα. Αλλού γράφει ότι ήλθαν 1.550 ξένοι από τον Λίβανο στην Κύπρο. Επίσης αναφέρει ότι θα ζητηθεί η γνώμη της ΕΚΤ για την έκτακτη φορολογία των τραπεζών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν χάνει τις ελπίδες του για την επανέναρξη των συνομιλιών: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευελπιστεί σε θετικό αποτέλεσμα στο δείπνο της Νέας Υόρκης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: