Μυστήριο καλύπτει την αναβολή της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αρνείται να μιλήσει στον Μπενιαμίν Νετανιάχου;

Secretary of Defense Lloyd J. Austin III with Israeli Minister of Defense Yoav Gallant, at Pentagon. Photo via יואב גלנט – Yoav Gallant, Facebook




Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ αποφάσισε να αναβάλει την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Με την αναβολή της επίσκεψης, αναβάλλεται για αργότερα και η συζήτηση που επρόκειτο να έχει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Λόιντ Όστιν.

«Μόλις ενημερωθήκαμε ότι ο υπουργός Γκάλαντ αναβάλλει το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον», είπε η εκπρόσωπος Σαμπρίνα Σινγκ, παραπέμποντας στην ισραηλινή κυβέρνηση για περισσότερες εξηγήσεις.

Πολλά ισραηλινά μέσα, που επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές, υποστηρίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τον υπουργό να αναβάλει την επίσκεψή του.

Η κ. Singh υποβάθμισε την ιδέα ότι πίσω από την αναβολή κρύβονται εντάσεις μεταξύ του κ. Austin και του κ. Gallant, και δεν σχολίασε εάν οι εσωτερικές ισραηλινές πολιτικές μηχανορραφίες θα μπορούσαν να οδήγησαν την απόφαση.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση σε διαφορετικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Όστιν και του κ. Gallant», είπε η κ. Singh στους δημοσιογράφους. «Θα συνεχίσουμε να τους μιλάμε για την απάντησή τους» (εναντίον του Ιράν).

Ο Νετανιάχου θέλει πρώτα να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει την «απάντηση» που θα δώσει το Ισραήλ για την ιρανική επίθεση στο έδαφός του, την 1η Οκτωβρίου. Φαίνεται ότι είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος που αρνείται να μιλήσει στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, όχι ο κ. Νετανιάχου στον κ. Μπάιντεν.

Η Σαμπρίνα Σινγκ είπε ότι η Ουάσινγκτον είναι σε επαφή με τους Ισραηλινούς αναφορικά με αυτήν την «απάντηση». «Δεν θα κάνω εικασίες για τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει», πρόσθεσε.

Ο Γκάλαντ κεπρόκειτο να πετάξει χθες το απόγευμα για την Ουάσιγκτον και επρόκειτο να έχει συνάντηση σήμερα Τετάρτη με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ,

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νετανιάχου είπε στον Γκάλαντ ότι η επίσκεψη δεν εγκρίνεται έως ότου ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός μιλήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας εγκρίνει την προγραμματισμένη απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής του κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ επέκρινε τον Νετανιάχου ότι επέβαλε όρους της τελευταίας στιγμής για το ταξίδι του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ, ενόψει των αναμενόμενων αντιποίνων του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση του Ιράν την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γκαντς, πρώην υπουργός Πολέμου, ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση εν καιρώ πολέμου πριν από μήνες, επειδή, όπως είπε, ο Νετανιάχου εμπλέκει πολιτικά και άλλα ζητήματα στη διαχείριση του πολέμου, γράφει στο Twitter ότι «η ακύρωση του ταξιδιού του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ βλάπτει την εθνική ασφάλεια σε μια κρίσιμη στιγμή. την ασφάλειά μας, για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους».

«Ένας πρωθυπουργός που είχε την ασφάλεια του Ισραήλ ως κορυφαία προτεραιότητά του θα είχε στείλει τον υπουργό Άμυνας» και «θα συντόνιζε τα μηνύματα μαζί του», υποστηρίζει ο Γκαντς.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι δεν θα υποστήριζε ένα ισραηλινό χτύπημα εναντίον ιρανικών πυρηνικών ή ενεργειακών εγκαταστάσεων ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Τόνισε ότι οποιαδήποτε απάντηση θα πρέπει να είναι «αναλογική», αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι κάποια αντεπίθεση είναι κατάλληλη.

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησαν για τελευταία φορά τηλεφωνικά στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή, ο κ. Όστιν κατέστησε σαφές στον κ. Γκάλαντ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν το Ισραήλ να αποφύγει τα αντίποινα που θα οδηγούσαν σε νέα κλιμάκωση από τους Ιρανούς, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Οι δύο άνδρες αναμενόταν να συζητήσουν τις επιλογές με περισσότερες λεπτομέρειες στην πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση την Τετάρτη, η οποία στο μεταξύ ακυρώθηκε.

Καθώς η επίθεση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο επεκτείνεται και περιλαμβάνει χερσαίες εισβολές και εντεινόμενες αεροπορικές επιδρομές, ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου εξετάζουν εάν η ενισχυμένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή εμπεριέχει έναν διευρυνόμενο πόλεμο, όπως ήλπιζαν, ή τον πυροδοτεί.

  • Το Ισράηλ βομβαρδίζει τα νότια προάστια της Βηρυτού

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα της Τρίτης σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, από τις χερσαίες επιχειρήσεις και τις αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.119 άνθρωποι και περισσότεροι από 10.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ 1,2 εκατ. κάτοικοι – δηλαδή το 1/6 του πληθυσμού – έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ANI, μετέδωσε ότι «μεγάλες καταστροφές» προκλήθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού από «σειρά πληγμάτων» στην περιοχή αυτήν το βράδυ.

Η περιοχή αυτή θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης ορισμένων κτιρίων.

«Τα νότια προάστια της Βηρυτού δέχονται σειρά πληγμάτων που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές», ανέφερε το πρακτορείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσινγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βηρυτός, Lebanon

«Στη θέση του Μπάιντεν θα έκανα το ίδιο»: Την κατανόησή του για την αναβολή της επίσκεψης Μπάιντεν λόγω του κυκλώνα «Μίλτον» εξέφρασε ο καγκελάριος Σολτς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: