Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

FILE PHOTO: France’s newly appointed Prime Minister, Michel Barnier speaks during the evening news broadcast of French TV channel TF1 with French journalist and TV host Anne-Claire Coudray in Boulogne-Billancourt, outside Paris, France, 06 September 2024. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT




Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε με ευρεία πλειοψηφία την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο συνασπισμός της αριστεράς κατά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε τον Μπαρνιέ για νέο πρωθυπουργό, μετά τις πρόωρες εκλογές από τις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Η πρόταση μομφής είχε ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, αφού θα έπρεπε να στηριχθεί και από τους βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), οι οποίοι εμφανίστηκαν απρόθυμοι να συνταχθούν με την αριστερά. Μόνο 197 βουλευτές ψήφισαν υπέρ σήμερα, ενώ χρειάζονταν 289 ψήφοι για να ανατραπεί η κυβέρνηση.

«Η πρόταση δεν εγκρίνεται» ανακοίνωσε η Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, η πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Όλα τα βλέμματα τώρα στρέφονται στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει ο Μπαρνιέ την Πέμπτη και είναι πιθανό να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισεκ. ευρώ, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα. Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού θα είναι η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση.

Η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει ότι θέλει «να δώσει μια ευκαιρία» στον νέο πρωθυπουργό, αλλά έθεσε «κόκκινες γραμμές». Μεταξύ άλλων ζητά η οποιαδήποτε αύξηση των φόρων να εξισορροπείται από αυξημένη αγοραστική δύναμη για την κατώτερη και τη μεσαία τάξη.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Ισραηλινή επιδρομή στη Συρία: Σε περιοχή της Δαμασκού όπου βρίσκεται η πρεσβεία του Ιράν * Πληροφορίες για τραυματίες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: