Θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων 100 ετών: Ο Μπάιντεν ακύρωσε τις επισκέψεις του στο εξωτερικό εν όψει τυφώνα Μίλτον: Έκκληση εκκένωση στη Φλόριντα: «Θέμα ζωής και θανάτου» [videos-photos]

epa11647705 US President Joe Biden with first lady Jill Biden joined by a Rabbi leaves after a yahrzeit candle lighting to mark one year since Hamas attacks on Israel in the Blue Room at the White House in Washington, DC, USA, 07 October 2024. EPA, YURI GRIPAS POOL




Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία και την Αγκόλα, επιλέγοντας να παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ηγηθεί της απάντησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον τυφώνα Μίλτον, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το πρωί της Τρίτης.

Η κατάσταση για την πολιτεία της Φλόριντα προβλέπεται “εξαιρετικά επικίνδυνη”, ιδιαίτερα στην περιοχή της Τάμπα.

Ο κ. Μπάιντεν είχε προγραμματίσει να αναχωρήσει την Πέμπτη για ένα διήμερο ταξίδι στη Γερμανία που επρόκειτο να περιλαμβάνει συναντήσεις με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο και μια σύνοδο κορυφής με άλλους ηγέτες της G-7 για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η επακόλουθη επίσκεψη του προέδρου στη Λουάντα της Αγκόλα, τη Δευτέρα, επρόκειτο επίσης να σηματοδοτήσει την εκπλήρωση της υπόσχεσής του να επισκεφθεί την Αφρική πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε τον τυφώνα Μίλτον μια δυνητικά «καταστροφική» καταιγίδα που θα μπορούσε να είναι μια από τις χειρότερες που έπληξαν τη Φλόριντα τα τελευταία 100 χρόνια και προέτρεψε όποιον έχει λάβει εντολή εκκένωσης «να φύγει τώρα, τώρα, τώρα».

«Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο τις προετοιμασίες ενόψει της κακοκαιρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως ενέκρινε τους συναγερμούς που κήρυξαν οι αρχές στη Φλόριντα πριν από την άφιξη του κυκλώνα και ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μεριμνήσουν για τις εκκενώσεις και να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

«Είναι θέμα ζωής και θανάτου», είπε.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι μίλησε χθες με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις και τόνισε ότι ο κυβερνήτης ήταν συνεργάσιμος και ότι του έδωσε τον προσωπικό του αριθμό τηλεφώνου.

Για το αναβληθέν ταξίδι στη Γερμανία και την Αγκόλα, ο Μπάιντεν τόνισε ότι ακόμη σχεδιάζει να πάει κάποια άλλη στιγμή και θα συνομιλούσε με το Γερμανό Καγκελάριο σήμερα για το θέμα.

  • “Εάν επιλέξετε να μείνετε, θα πεθάνετε”- Η Φλόριντα μπροστά στον κυκλώνα Μίλτον

Οι αρχές της Φλόριντας ενέτειναν σήμερα τις εκκλήσεις εκκένωσης προς τους πολίτες πριν από την άφιξη του Μίλτον, ενός «εξαιρετικά επικίνδυνου» κυκλώνα, που αναμένεται να φθάσει στις ακτές αυτής της χερσονήσου στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Έχοντας ήδη πληγεί από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ελίν πριν από δέκα ημέρες, «όλη η χερσόνησος της Φλόριντας βρίσκεται υπό μια μορφή είτε επιφυλακής είτε συναγερμού», προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Ο τυφώνας «Ελίν ήταν ένα σήμα κινδύνου, αυτός είναι στην κυριολεξία καταστροφικός», δήλωσε χθες στο CNN η Τζέιν Κάστορ, η δήμαρχος της Τάμπας. «Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε».

Γεννήτριες, τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης διανέμονται σε ολόκληρη τη Φλόριντα και πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να προστατεύσουν τα σπίτια τους ή απλά σκοπεύουν να φύγουν.

«Έχετε τον χρόνο να φύγετε. Επομένως, σας παρακαλώ, κάντε το», προέτρεψε χθες ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης τους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται.

Το αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) προειδοποιεί ότι ο Μίλτον ήταν ένας «εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας» και κάλεσε τους κατοίκους να «προετοιμαστούν σήμερα για την άφιξη του Μίλτον και να εκκενώσουν τις περιοχές τους εάν οι αρχές το ζητήσουν».

Η άφιξη του Μίλτον αναμένεται στη Φλόριντα, την τρίτη κατά σειρά πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία των ΗΠΑ, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Τα περισσότερα λιμάνια της Φλόριντας, μεταξύ αυτών της Τάμπα και της Σαρασότα, έκλεισαν σήμερα για όλη την κυκλοφορία των πλοίων ενόψει του Μίλτον, την ώρα που τερματικοί σταθμοί στη Νότια Καρολίνα, μεταξύ αυτών το Τσάρλεστον, άρχισαν να εφαρμόζουν περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα, έγινε γνωστό από την αμερικανική ακτοφυλακή.

Ο Μίλτον εξασθένισε σε κατηγορίας 4 κυκλώνα. Σήμερα, στις 15.00 ώρα Ελλάδας, βρισκόταν στον Κόλπο του Μεξικού, σε απόσταση 880 χιλιομέτρων από την Τάμπα και κατευθύνεται προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά με μέγιστη ταχύτητα ανέμων τα 230 χλμ/ώρα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

«Καταστροφικά κύματα» και μία «καταιγίδα με θανάσιμο κίνδυνο» αναμένονται σήμερα κατά μήκος των βόρειων ακτών της μεξικανικής χερσονήσου Γιουκατάν, προειδοποίησε το NHC.

Ο Μίλτον είναι «η χειρότερη» καταιγίδα που πλήττει την περιοχή της Τάμπας τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια, σύμφωνα με το NHC.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP -Reuters
Τάμπα, United States

Πανικός για τον τυφώνα Milton σε 12 εκατομμύρια κατοίκους στη Φλόριντα: Πλησιάζει με περίπου 270 χιλιόμερα και σαρώνει τα πάντα γύρω του [live, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: