Τα δήθεν «δικαιώματα» τους είναι παραβίαση των δικών μας! Ζητούν και τα ρέστα οι σφετεριστές, Τούρκοι και ξένοι, των ελληνικών περιουσιών στην κατεχόμενη Κύπρο

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε εκδήλωση παράνομου δήθεν “πανεπιστήμιου” στην κατεχόμενη Κύπρο. Φωτογραφία από το ψευδοκράτος των κατεχομένων




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Οι κατοχικές αρχές έχουν ξεκινήσει μια… διεθνή εκστρατεία ενόψει του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί σε διώξεις σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να διαχειριστεί αυτό το νέο δεδομένο προτάσσοντας το ρόλο της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας», την οποία θεωρεί ως τον μόνο μηχανισμό επίλυσης του περιουσιακού.

Ξεκίνησαν, λοιπόν, διάφορες αντιπροσωπείες να μεταβαίνουν στο εξωτερικό, πραγματοποιώντας επαφές για να εξηγήσουν πως οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλούν «ανησυχία» και «απομακρύνουν τη λύση». Από την Άγκυρα, τον Τατάρ, τον «αριστερό» Ερχουμάν, μέχρι «ΜΚΟ» για τα… δικαιώματα, αντιδρούν στις συλλήψεις.

Προβάλλουν ως διέξοδο την λεγόμενη Επιτροπή ενώ ο Ερντογάν όταν βρέθηκε στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, για την επέτειο της εισβολής, είπε:

  • “Αυτοί που καταφεύγουν σε άλλα μέσα και νομίζουν ότι θα πετύχουν τους στόχους τους ασκώντας πίεση στους Τουρκοκύπριους διαπράττουν μεγάλο λάθος. Ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα, ούτε ο τουρκοκυπριακός λαός θα υποκύψει σε απειλές…» Κάνει λόγο, με το γνωστό θράσος του, «για επιβολή τετελεσμένων» ο αρχηγός της κατοχικής δύναμης.

Έχει ενδιαφέρον ότι τόσο οι ψευδοβουλευτές όσο και αντιπροσωπεία του λεγόμενου δικηγορικού συλλόγου των κατεχομένων, που πήγαν πρόσφατα στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, προβάλλουν το ζήτημα ως θέμα «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι δικηγόροι συναντήθηκαν, μεταξύ άλλων, με εκπρόσωπο του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην κατοχική πλευρά επιχειρούν να πείσουν ότι είναι κανονικότητα ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών και πως κάθε κίνηση «διατάραξης» της πρακτικής του ξεπουλήματος ιδιοκτησιών, που ανήκουν σε άλλους, συνιστά παραβίαση «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως ανέφερε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στην ελληνική πλευρά «αν θέλετε λύση, καταγράψτε τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Τα «δικαιώματα» τους είναι η συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων. Των δικών μας δικαιωμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση των ελληνοκυπρίων κάτοχων περιουσιών στα κατεχόμενα.

Οι συλλήψεις σφετεριστών, που οδηγούνται ενώπιον δικαστηρίων θα συνεχισθούν. Και όπως προκύπτει και από πληροφορίες, σιγά-σιγά όσο ξετυλίγεται το νήμα των υποθέσεων αυτών, θα γίνονται και συλλήψεις Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις σφετερισμού θα οδηγούνται στο δικαστήριο. Και προφανώς στο νομικό πεδίο, στα δικαστήρια, θα αντιμετωπιστούν και νομικίστικες τακτικές, που παρουσιάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία να περιορίζεται τόσο εδαφικά όσο και σε σχέση με τα κυριαρχικά της δικαιώματα, μέχρι την γραμμή Αττίλα.

Το θέμα των περιουσιών θα επιλυθεί, όταν βέβαια επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό, ωστόσο μέχρι να φθάσουμε μέχρι εκεί, οι όποιες συζητήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα που ισχύουν σε κανονικά κράτη και όχι αυτά που επιβάλλονται διά της ισχύος. Το θέμα των περιουσιών δεν μπορεί να επιλυθεί με αποκλεισμούς, με περιορισμούς. Υπενθυμίζεται συναφώς και η «ευφάνταστη ιδέα», που συζητήθηκε μάλιστα, για καθορισμό ηλικιακής «οροφής».

  • Να μετράται, δηλαδή, ο  «συναισθηματικός δεσμός» με τις περιουσίες με τη γη, την πατρίδα και όποιος «δεν έχει πολλές μνήμες», ήταν κάτω από 10 χρονών το 1974, δεν θα έχει δικαιώματα! Κι αυτή η ιδέα ήταν ελληνοκυπριακής έμπνευσης, που «αποσύρθηκε» στη συνέχεια, αν και τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη ήταν στην ατζέντα.

Γιατί, ως γνωστό, οι όποιες υποχωρήσεις γίνουν από την ελληνική πλευρά καταγράφονται και μένουν. Η άλλη πλευρά, η κατοχική πλευρά, δεν έχει τέτοιο πρόβλημα, καθώς δεν κάνει βήμα πίσω.

Η κατοχή, ο χρόνος,  δεν «παράγουν» δικαιώματα. Η παρανομία δεν… νομιμοποιείται με την πάροδο του χρόνου. Η κατοχή, ο χρόνος, η στρατιωτική ισχύς δεν σβήνουν τα νόμιμα δικαιώματα. Κι αυτό δεν είναι θεωρίες και ευσεβοποθισμοί. Όσοι θέλουν πραγματικά λύση, πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαφορετικά θα συνιστά νομιμοποίηση της κατοχής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το “δείπνο” της Νέας Υόρκης μέσα σε ναρκοπέδιο και σε δύσκολες περιφερειακές συνθήκες: Δεν αναμένεται να επιτρέψει η Τουρκία να σπάσει το αδιέξοδο, έτσι απλά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: