«Πόλεμος Αναγέννησης»: Αλλαγή της πραγματικότητας στη Μέση Ανατολή προαναγγέλλει ο Νετανιάχου * Πυρ κατά 120 στόχων Χεζμπολάχ – Καταιγισμός πυρών κατά Ισραήλ

epa11647542 Smoke rises following an Israeli airstrike in the village of Khiam, as seen from Marjaayoun, close to the border with Israel, in southern Lebanon, 07 October 2024. EPA/STRINGER




Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αλλάζει την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψει να συμβεί μια άλλη 7η Οκτωβρίου, έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Αλλάζουμε την πραγματικότητα της περιφερειακής ασφάλειας στο πεδίο για χάρη των παιδιών μας, για το μέλλον μας και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ μια άλλη 7η Οκτωβρίου», τόνισε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου, αφότου αναφέρθηκε στα «επτά μέτωπα» που πιστεύει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ότι αντιμετωπίζει η χώρα του (Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανος, Συρία, Ιράν, Υεμένη και Ιράκ).

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε πέρσι το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς ως απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση των τρομοκρατών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ, έφερε το όνομα της στρατιωτικής εκστρατείας «Σιδερένια ξίφη».

  • Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε με αφορμή την πρώτη επέτειο των σφαγών της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου είπε: «Αυτός είναι ο πόλεμος της ύπαρξής μας, ο “Πόλεμος της Αναγέννησης”. Έτσι θα ήθελα να ονομάσουμε επίσημα τον πόλεμο».

«Η αντεπίθεσή μας εναντίον των εχθρών μας στον άξονα του κακού του Ιράν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας και να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Θα τερματίσουμε τον πόλεμο όταν ολοκληρώσουμε όλους τους στόχους που θέσαμε: να ανατρέψουμε τη διαβολική κυριαρχία της Χαμάς, να φέρουμε όλους τους ομήρους μας πίσω – τόσο τους νεκρούς όσο και τους ζωντανούς – αποτρέποντας κάθε μελλοντική απειλή από τη Γάζα για το Ισραήλ και την επιστροφή των κατοίκων μας στο νότο και τον βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Στη συνάντηση, ο Νετανιάχου άναψε ένα κερί μνήμης προς τιμήν των θυμάτων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Μετά την απαγγελία ψαλμών και την προσευχή για τους στρατιώτες του IDF και τους ομήρους, οι υπουργοί είδαν πλάνα από τις φρικαλεότητες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων εξέδωσε μια ανακοίνωση αντιδρώντας: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει καμία αναγέννηση χωρίς την επιστροφή όλων των ομήρων».

135 βλήματα από τη Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι “σχεδόν 135 βλήματα” που εκτοξεύθηκαν από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ σήμερα, την ώρα που η χώρα τιμά την πρώτη επέτειο της  επίθεσης της  Χαμάς στο έδαφός του.

“Στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σχεδόν 135 βλήματα που εκτοξεύθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ πέρασαν στο ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο”, αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού.

Στις 18.00 οι ισραηλινές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι δεν είχαν υπήρχαν αναφορές για θύματα μετά τα πυρά αυτά.

Ισραηλινά πυρά σε 120 στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Λίγη ώρα αργότερα, ο  ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αργά το απόγευμα έπληξε «περισσότερους από 120 στόχους» της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο μέσα σε διάστημα μίας ώρας.

Λίγο νωρίτερα ο στρατός ανέφερε ότι επέφερε «σημαντικά» πλήγματα εναντίον της φιλοϊρανικής οργάνωσης στην ίδια περιοχή.

«Μέσα σε μία ώρα» η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ «χτύπησε περισσότερους από 100 τρομοκρατικούς στόχους στον νότιο Λίβανο (…) που ανήκαν σε διάφορες μονάδες της Χεζμπολάχ» αναφέρεται σε αυτήν την ανακοίνωση. «Η επιχείρηση αυτή είναι συνέχεια των πληγμάτων που έχουν στόχο (να αποδυναμώσουν) τη Χεζμπολάχ και να στηρίξουν τις (ισραηλινές) χερσαίες δυνάμεις», πρόσθεσε ο στρατός.

Απαγορευμένες πολεμικές ζώνες

Τέλος, αργά το βράδυ σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αποκλείει την πρόσβαση για τους πολίτες γύρω από ορισμένες κωμοπόλεις στα βορειοδυτικά, για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κλειστές στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο θα περιλαμβάνουν τις πόλεις Σλόμι, Ρος Χανίκρα, Χανίτα, Άραμπ αλ Αρμάμσε και Ανταμίτ.

Πολλές περιοχές του βόρειου Ισραήλ έχουν εκκενωθεί λόγω των ρουκετών που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Νωρίτερα πάντως ο στρατός ανέφερε ότι χαλαρώνει εν μέρει ορισμένους περιορισμούς για τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές θα μπορούν να συνεχιστούν εφόσον τα εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται δίπλα σε καταφύγια ή σε άλλες ασφαλείς αίθουσες.

Δύο νέα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στα νότια προάστια της Βηρυτού

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ANI μετέδωσε απόψε ότι τα νότια προάστια της Βηρυτού έγιναν στόχος νέων ισραηλινών πληγμάτων το βράδυ, μετά την προτροπή του ισραηλινού στρατού προς τους κατοίκους να εγκαταλείψουν ορισμένους τομείς αυτού του προπυργίου της Χεζμπολάχ.

Τα νότια προάστια, που σφυροκοπούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 23 Σεπτεμβρίου, «έγιναν στόχος δύο επιδρομών» ανέφερε το ΑΝΙ. Νωρίτερα, το πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι έγιναν έξι διαδοχικά πλήγματα στην περιοχή.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε εκρήξεις και είδε πυκνό καπνό να υψώνεται από τα νότια προάστια της πόλης.

Με πληροφορίες από Reuters/AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας συγκάλεσε ο Νετανιάχου: «Έχουμε ανοιχτά 7 πολεμικά μέτωπα – Όχι άλλη 7η Οκτωβρίου» * Νέα επιδρομή κατά Χεζμπολάχ στη Βηρυτό [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: