Όλα τα κόμματα πλην ΕΛΑΜ στηρίζουν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ενόψει της τριμερούς στη Νέα Υόρκη: Οι δηλώσεις των αρχηγών μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προεδρεύει σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου. pio.gov.cy




Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού για τις σημαντικές συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων και ο απαραίτητος συντονισμός ενόψει της τριμερούς της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.

Όλα τα κόμματα, πλην του ΕΛΑΜ, βλέπουν με θετικό μάτι την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης, ενώ η ΕΔΕΚ προέβη και σε συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήταν παρών στη συνεδρία, όπως και η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, και ο Κυριάκος Τσιμίλλης, Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών. Παρόντες ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό, Μενέλαος Μενελάου, και ο επικεφαλής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), Τάσος Τζιωνής.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα 5 ή 7 χρόνια για λύση, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου λέγοντας πως πρέπει να επιμείνει η ε/κ πλευρά σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με διαφύλαξη του διαπραγματευτικού κεκτημένου.

Σε δηλώσεις της μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η Αννίτα Δημητρίου είπε ότι η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ έγινε στο Βερολίνο το 2019 και από αυτή τη σκοπιά θεωρεί πολύ σημαντική την πρόκληση από τον ΓΓ και ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε θετικά. «Σε αυτή την προσπάθεια θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας. Η συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ αποτελεί την ευκαιρία να καταθέσουμε την ετοιμότητά μας, την ειλικρινή μας βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, πρόσθεσε. «Ανεξάρτητα όμως από την στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά εμείς πρέπει να επιμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν διαφυλάσσοντας το διαπραγματευτικό κεκτημένο, στη βάση των παραμέτρων και της φιλοσοφίας που έθεσε ο ΓΓ και των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μέχρι και το Κραν Μοντανά», σημείωσε.

Η κ. Δημητρίου εξήγησε ότι εννοεί τα ζητήματα της διακυβέρνησης, την πολιτική ισότητα, τα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες. «(Αυτά) πρέπει να γίνει σαφές ότι αποτελούν θέσεις της δικής μας πλευράς».

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα 5 ή 7 χρόνια για ν’ αναζητήσουμε λύση, γιατί θα είναι πολύ αργά. Σ’ ένα ρευστό σκηνικό που αναδιατάσσεται ταχύτατα, όπως το σημερινό, οφείλουμε εμείς να ορίσουμε το μέλλον μας, κατέληξε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχόμενη «να πάνε όλα καλά».

ΓΓ ΑΚΕΛ: Θετικό το γεγονός της άτυπης συνάντησης

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός της άτυπης συνάντησης στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

«Είναι θετικό το γεγονός γιατί μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας και έλλειψης εξελίξεων, ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει συγκαλέσει αυτή την άτυπη συνάντηση» είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει σε αυτό το δείπνο η ε/κ πλευρά να πάει με θετικό και δημιουργικό πνεύμα.

Και αυτό, είπε, «γιατί είμαστε εμείς που θέλουμε να αποδείξουμε ότι πράγματι θέλουμε να τερματιστεί το μακροβιότερο αδιέξοδο που υπάρχει ποτέ στο Κυπριακό και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά και να εκφράσουμε ετοιμότητα για διαπραγμάτευση στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες διαφυλάσσοντας όλες τις επιτευχθείσες συγκλίσεις».

Ανέφερε ότι μετά το πέρας της συνάντησης αυτής θα επανέλθουν στο Εθνικό Συμβούλιο θα αξιολογήσουν το τι έχει διαμοιφθεί στη συνάντηση και να δουν πως να συνεχίσουν.

Το λέω, πρόσθεσε, διότι από τη στιγμή που ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει αποφασίσει να συγκαλέσει αυτή τη άτυπη συνάντηση σημαίνει ότι ο ΟΗΕ έχει στο μυαλό του ποια ενδεχομένως να είναι τα επόμενα βήματα.

Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη συνάντηση και το πώς θα συνεχίσουμε πάρα κάτω, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Σημαντική και θετική εξέλιξη η τριμερής στη Νέα Υόρκη

Σημαντική και θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Νικόλας Παπαδόπουλος την επικείμενη τριμερή συνάντηση στην Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών λέγοντας ότι με σωστή προετοιμασία είναι δυνατόν να οδηγηθούμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι «η επικείμενη τριμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι μια σημαντική και θετική εξέλιξη καθώς μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας έχουμε μία συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων».

Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε πως αυτή η συνάντηση θα πρέπει να διεξαχθεί στο συγκεκριμένο πλαίσιο που καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί η δική μας πλευρά την αλλαγή της βάσης της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού σε αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά, δηλαδή, στη βάση των δύο κρατών».

Εξέφρασε την στήριξη του ΔΗΚΟ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή την προσπάθεια λέγοντας πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι με την σωστή προετοιμασία μπορούμε να πιέσουμε και να πείσουμε να καθοριστεί μια αποτελεσματική διαδικασία η οποία θα μας επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος, «ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «κάθε επιτυχία».

Πρόεδρος ΕΔΕΚ: Εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο ενόψει δείπνου

Συγκεκριμένες εισηγήσεις κατέθεσε η ΕΔΕΕΚ στο Εθνικό Συμβούλιο ενόψει του άτυπου δείπνου «για το πώς πρέπει να διαχειριστεί τόσο σε επίπεδο διαδικασίας, όσο και σε επίπεδο ουσίας, ώστε ν’ αποφευχθούν οι παγίδες που τυχόν να κρύβονται πίσω από την σύγκληση αυτού του δείπνου», δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος μετά το τέλος της συνεδρίας του σώματος.

Είναι πολύ καλά γνωστό, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, ότι από την πλευρά της Τουρκίας επιχειρείται σε επίπεδο διαδικασίας και ουσίας, που αφορά το περιεχόμενο της λύσης, να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα πολιτικά οφέλη, είτε σε περίπτωση αποτυχίας να μην της καταλογιστούν οποιεσδήποτε ευθύνες. «Αλλά οι ευθύνες να κατανεμηθούν και στη δική μας πλευρά ώστε η Τουρκία να μπορεί να συνεχίζει το ρόλο και το έργο, το οποίο επιδιώκει όσον αφορά το Κυπριακό», ανέφερε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι γι’ αυτό το λόγο μια από τις υποδείξεις που έκανε η ΕΔΕΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι «η οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλιών, οπωσδήποτε όχι σε επίπεδο 4+1, θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την διεθνή πτυχή του Κυπριακού ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού».  Να συζητηθούν καταρχήν, πρόσθεσε, τα θέματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της οποιαδήποτε μορφής λύσης.

«Κι αν κι εφόσον υπάρχει κατάληξη, τότε ουσιαστικά να μπορέσουμε σ’ ένα δεύτερο στάδιο να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης». Επί του παρόντος, ανέφερε, δεν υπάρχει λόγος να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για τις εισηγήσεις της ΕΔΕΚ.

Πρόεδρος ΕΛΑΜ: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για θετικές συζητήσεις

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα, ώστε να γίνουν θετικές συζητήσεις, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο οποίος τόνισε πως το ζητούμενο είναι να χαραχτεί μια νέα στρατηγική, η οποία θα έχει ως στόχο να περιορίσει τη στρατηγική, που ακολουθεί η Τουρκία.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιου, ενόψει του τριμερούς δείπνου της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χρίστου είπε ότι κατά τη συνεδρία το κόμμα του εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διαφωνία του για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη  συγκεκριμένη συνάντηση.

«Πιστεύουμε», είπε, «ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα ώστε να γίνουν θετικές συζητήσεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Σημείωσε ότι οι στόχοι της Τουρκίας παραμένουν και σε αυτή τη φάση θέλει να δικαιώσει τα τετελεσμένα της κατοχής και της εισβολής, ενώ πρόσθεσε ότι σε δεύτερη φάση θέλει να προχωρήσει σταδιακά σε πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, «το ζητούμενο είναι να χαραχτεί μια νέα στρατηγική, η οποία θα έχει ως στόχο να περιορίσει τη στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία και πρωτίστως να αξιοποιήσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στους κόλπους της ΕΕ».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι το ζητούμενο για το κόμμα του «είναι να επιβληθεί εμπάργκο όπλων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει την κατοχή του 37% της Κύπρου».

Πρόεδρος ΔΗΠΑ: Είμαστε σε ένα πολύ λεπτό σημείο

Είμαστε σε ένα πολύ λεπτό σημείο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, μετά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, εκφράζοντας παράλληλα την στήριξη της ΔΗΠΑ στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο Πρόεδρος τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις και ζήτησε τις απόψεις τους ενόψει της συνάντησης με τον Τ/κ ηγέτη στο άτυπο δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

«Είμαστε σε ένα πολύ λεπτό σημείο» είπε ο κ. Καρογιάν προσθέτοντας ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας, και οι κινήσεις που κάναμε ως ε/κ πλευρά για να αναθερμανθεί το κλίμα και να αναζητήσουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι δεν ήταν εύκολο εγχείρημα αυτό που επιχείρησε ο Πρόεδρος όλη αυτή την περίοδο.

Η ΔΗΠΑ, είπε ο κ. Καρογιάν, έθεσε τις εισηγήσεις της και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος έκανε την απαραίτητη προεργασία για να υπάρξει όσο το δυνατό η καλύτερη διαδικασία στο άτύπο δείπνο.

Η παράταξη, είπε επανέλαβε την ετοιμότητά της να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, και είπε πως ο Πρόεδρος θα έχει τη στήριξή τους.

Μακάρι, είπε, να γίνει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Εξέφρασε την προσδοκία η συνάντηση αυτή που πραγματοποιείται μετά από χρόνια να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να βγάλουν το Κυπριακό από το αδιέξοδο και να το θέσουν στις ράγες μιας διαπραγμάτευσης για να υπάρξει η επανένωση και απελευθέρωση του τόπου μας.

Αντιπρόεδρος Οικολόγων: Ευχή να είναι χρήσιμο το δείπνο στη Ν. Υόρκη

Την ευχή να είναι χρήσιμο το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Κυριάκος Τσιμίλλης, ο οποίος είπε ότι «δεν αρκεί να ρίξεις μια πέτρα στα λιμνάζοντα νερά».

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιου, ενόψει του δείπνου της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη στο οποίο θα παραστούν ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο κ. Τσιμίλλης είπε πως «δεν αρκεί με άλλα λόγια να μην γίνει αναφορά στα δύο κράτη», για να σημειώσει πως «υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα, που πρέπει να διασφαλίσουν μια λύση, σύμφωνη με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Είναι γι’ αυτό που εισηγηθήκαμε ότι πρέπει να συνέλθει το συντομότερο και πάλι σε δεύτερη συνεδρία η Πολιτική Επιτροπή για το Κυπριακό, για να εξετάσει και τις συγκλίσεις και τη συμφωνία των προωθούμενων ιδεών, με το κεκτημένο και τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ», είπε.

Επίσης, ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι για τα περιφερειακά θέματα είχαν μια λεπτομερή ενημέρωση, με επεξεργασμένα σενάρια για το τι μπορεί και τι φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί.

Ανέφερε πως το Κίνημα Οικολόγων κατέθεσε τον «προβληματισμό» του, όσον αφορά την απουσία δήλωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο.

«Μια χώρα θύμα εισβολής, δεν μπορεί να μην τοποθετείται, όταν μια γειτονική της χώρα, με διαφορετικές συνθήκες, είναι θύμα. Η εισβολή είναι εισβολή. Όπως ήταν η εισβολή στην Ουκρανία, που την καταδικάσαμε, έτσι κάθε άλλη εισβολή πρέπει να καταδικάζεται», είπε.

Εξάλλου, είπε ότι Κίνημα Οικολόγων έθεσε ένα ερώτημα στον Πρόεδρο και δεν περίμενε συγκεκριμένη απάντηση -και δεν πήρε όπως είπε- για «το παράξενο, το αντιφατικό, την ημέρα που τιμάται η Κυπριακή Δημοκρατία, την 1η του Οκτώβρη, να συλλαμβάνονται δύο Κύπριοι, οι οποίοι προσπαθούν να υψώσουν ένα πανό, για να πουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη λύση και πως το Απαρτχάιντ δεν είναι λύση».

 

Με πληροφορίες από philienews.com

 

Πάμε στην κοινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη με εποικοδομητική διάθεση, λέει ο Λετυμπιώτης: Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει αμελητέα μια συνάντηση στον ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: