Σοβαρά ερωτηματικά για αστυνομική ρατσιστική βία από την Le Monde για τον θάνατο του Πακιστανού μετανάστη μέσα στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα

File Photo Ακτιβιστές πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας προς το αστυνομικό τμήμα Αγ. Παντελεήμονα διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο αλλοδαπού κρατούμενου στα κρατητήρια του τμήματος, Αθήνα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Σε ανταπόκρισή από την Αθήνα με τίτλο «Στην Αθήνα, ο θάνατος ενός Πακιστανού μετανάστη σε αστυνομικό τμήμα προκαλεί αγανάκτηση» στην Le Monde, η Marina Rafenberg επισημαίνει ότι οι συνθήκες θανάτου του Πακιστανού μετανάστη Muhammad Kamran Ashiq, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 21 Σεπτεμβρίου στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στο κέντρο της Αθήνας και οι φωτογραφίες του σώματός του καλυμμένου με χτυπήματα οδήγησαν στην έναρξη ανεξάρτητης έρευνας από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι την επομένη της καταδίκης του, ο μετανάστης βρέθηκε αναίσθητος στο κελί του, το οποίο, σε αντίθεση με άλλα τμήματα του αστυνομικού τμήματος, δεν διέθετε κάμερες παρακολούθησης. «Το ελληνικό αντιρατσιστικό κίνημα ΚΕΕΡΦΑ εξέφρασε την οργή του: «Ποιος προκάλεσε τα πολλαπλά τραύματα σε όλο του το σώμα που οδήγησαν στο θάνατό του; «Οι εξηγήσεις που δίνει η ελληνική αστυνομία δεν ρίχνουν φως στην υπόθεση αυτή. Δεν απαντούν γιατί αυτός ο άνθρωπος μεταφέρθηκε από το ένα αστυνομικό τμήμα στο άλλο, γιατί για τόσες μέρες δεν είχε καμία επικοινωνία με την οικογένειά του ή με δικηγόρο, γιατί ο χώρος όπου βρέθηκε νεκρός δεν ήταν υπό επιτήρηση, γιατί δεν του έδωσαν περίθαλψη επειδή ήταν τραυματισμένος», αντέδρασε ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εν λόγω πολιτική ομάδα ζήτησε να εξεταστεί από τα δικαστήρια ένα πιθανό ρατσιστικό κίνητρο για το έγκλημα αυτό. Μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των ΜΚΟ, καθώς και αρκετές διαδηλώσεις έξω από το αστυνομικό τμήμα που κατήγγειλαν την αστυνομική βία, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από τον Συνήγορο του Πολίτη να ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου και τις πιθανές καταχρήσεις από την αστυνομία, προκειμένου να υπάρξει «πλήρης και ταχεία διαλεύκανση» της υπόθεσης.

Αλλά πριν καταλαγιάσει η σκόνη, ένα άλλο ανησυχητικό γεγονός συνέβη σε ένα άλλο αστυνομικό τμήμα της Αθήνας, στην Ομόνοια, που είναι διαβόητο για την κακομεταχείρισή του, γράφει η Rafenberg. Την 1η Οκτωβρίου, ένας 29χρονος μετανάστης από το Μπαγκλαντές βρέθηκε αναίσθητος στο κελί του, αφού κρεμάστηκε με το ύφασμα ενός ρούχου. «Η αστυνομία κάνει λόγο για αυτοκτονία σε ένα κελί με έντεκα άλλους κρατούμενους. Δεν πρόσεξε κανείς ότι κάποιος ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή του;» αναρωτήθηκε η ΚΕΕΡΦΑ. Η εισαγγελία διέταξε έρευνα και για αυτή την υπόθεση.

Τα αστυνομικά τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα και της Ομόνοιας έχουν απασχολήσει συχνά την επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια, με παρόμοια περιστατικά, σημειώνει η δ/φος. Στην αρχή της οικονομικής κρίσης (2009-2014), το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, το οποίο ανθούσε στο κέντρο της Αθήνας φέρεται να διείσδυσε στο εν λόγω αστυνομικό τμήμα, το οποίο έκανε τα στραβά μάτια στη βία που διέπρατταν ακροδεξιοί εναντίον μεταναστών και συνεργάστηκε με πολιτοφυλακές πολιτών στη γειτονιά. Τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ελλάδα το 2023, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων σημείωσε ότι «έλαβε αρκετές αξιόπιστες και συνεχείς αναφορές για σωματική κακομεταχείριση αλλοδαπών υπηκόων που κρατούνται από αστυνομικούς σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα (ιδίως στην Ομόνοια) στην Αθήνα».

Η αστυνομική βία με ρατσιστικά κίνητρα είναι επαναλαμβανόμενη στην Ελλάδα, όπως καταγγέλλουν τακτικά οι ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο θάνατος του κ. Ashiq «είναι μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει μια προσέγγιση “μηδενικής ανοχής” στην αστυνομική βία, (…) να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απόλυτης απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης, και να διασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή εθνοτικής καταγωγής, αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία δημοσίευσε έκθεση τον Σεπτέμβριο, λίγες ημέρες πριν από το τραγικό συμβάν, σημειώνει ότι η αστυνομική βία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι «1.200 περιπτώσεις κακοποίησης έχουν διερευνηθεί από τον Συνήγορο του Πολίτη μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, που είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, διάφορες οργανώσεις καλούν σε άλλη μια διαδήλωση στην Αθήνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη στον Muhammad Kamran Ashiq και σε άλλους μετανάστες που έχουν πέσει θύματα αστυνομικής βίας, αναφέρει καταληκτικά η ανταπόκριση.

Le Monde [A Athènes, la mort d’un migrant pakistanais dans un commissariat suscite l’indignation]

Οι βόρειες χώρες πρέπει να συγκροτήσουν «συνασπισμό προθύμων» για να αλλάξει πραγματικά η ΕΕ: Πως θα μπορέσουν να επιβάλλουν τις προτάσεις Ντράγκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: