Οι βόρειες χώρες πρέπει να συγκροτήσουν «συνασπισμό προθύμων» για να αλλάξει πραγματικά η ΕΕ: Πως θα μπορέσουν να επιβάλλουν τις προτάσεις Ντράγκι

FILE PHOTO: epa11609633 Former Italian Prime Minister Mario Draghi presents a report about the report on the Future of European competitiveness at the European Parliament in Strasbourg, France, 17 September 2024. EPA, Teresa Suarez




Την άποψη ότι εννέα κράτη μέλη που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις θα ήταν αρκετά για να σπάσουν τα εμπόδια στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, διατυπώνει άρθρο γνώμης που φιλοξενούν οι FT.

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι οι περισσότερες από τις συστάσεις του Mario Draghi για την αύξηση της αύξησης της παραγωγικότητας είναι καλές., ωστόσο ουδείς αναμένει ότι τα κράτη μέλη θα δώσουν την συγκατάθεση τους για την αναγκαία εκχώρηση της κυριαρχίας και τη συγκέντρωση των πόρων που απαιτούνται για την πραγματοποίησή τους.

Αν κάτι πρόκειται να γίνει, δεν θα γίνει με παραδοσιακές μεθόδους, υποστηρίζει ο αρθρογράφος. Τι θα γινόταν αν, αντί αυτού, μπορούσε κανείς να εντοπίσει μια ομάδα εθνών που εμπιστεύονταν αρκετά το ένα το άλλο και είχαν αρκετά παρόμοιες πολιτικές προτιμήσεις ώστε να σχηματίσουν έναν «συνασπισμό των πρόθυμων» για τη βαθύτερη ολοκλήρωση που ζητούν ο Draghi και άλλοι; Οι διατάξεις των συνθηκών της ΕΕ για «ενισχυμένη συνεργασία» επιτρέπουν σε μόλις εννέα χώρες να το πράξουν με την πλήρη υποστήριξη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όταν η ευρύτερη συμφωνία είναι αόριστη.

Κοιτάξτε λοιπόν βόρεια, παροτρύνει ο αρθρογράφος: Τα τρία μέλη της ΕΕ της Βαλτικής και τα τρία σκανδιναβικά μέλη συνεργάζονται ήδη ως «Σκανδιναβικές-Βαλτικές Έξι». Οι Σκανδιναβοί είχαν ταξίδια χωρίς διαβατήρια και ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων εδώ και 70 χρόνια. Οι χώρες της περιοχής βλέπουν με τα ίδια μάτια τομείς από τη χρηματοοικονομική ρύθμιση και τα δημοσιονομικά θέματα μέχρι την άμυνα, την ασφάλεια, το εμπόριο και το κλίμα.

Προσθέστε την Ιρλανδία και την Ολλανδία για να ανασυγκροτήσετε αυτό που πριν από μερικά χρόνια ήταν γνωστό ως «η Νέα Χανσεατική Ένωση» και θα έχετε τις πιο ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές της ΕΕ. Μαζί, αυτοί οι οκτώ πλησιάζουν τη Γαλλία σε πληθυσμό, ενώ έχουν τα ίδια οικονομικά μεγέθη.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένα παρόμοιο συνεκτικό μπλοκ που στρατολογεί αρκετές άλλες χώρες -ίσως διαφορετικές για διαφορετικούς τομείς πολιτικής- για να διατηρήσει την απαρτία των εννέα χωρών για ενισχυμένη συνεργασία είναι εφικτό, προσθέτει ο αρθρογράφος.

Financial Times, Martin Sandbu [To really change the EU, the northern flank must take the lead]

Άνοιγμα με πτώση στις συναλλαγές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων: Υποχωρούν οι κλάδοι ακινήτων και κοινής ωφέλειας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: