Καταστροφή αξίας 100 εκατ. δολαρίων: Το πρώτο ναυτικό πλοίο της μετά τον Β’ΠΠ έχασε η Νέα Ζηλανδία* Βυθίστηκε ανοικτά της Σαμόα, φόβοι τώρα για το οικοσύστημα [video]

Οι τελευταίες στιγμές του ωκεανογραφικού ανοικτά της Σαμόα, πριν τη βύθισή του Φωτογραφία: Screenshot via YouTube




Το ναυτικό της Νέας Ζηλανδίας έχασε το πρώτο του πλοίο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού το ωκεανογραφικό πλοίο HMNZS Manawanui βυθίστηκε σε ύφαλο στα ανοικτά των ακτών της Σαμόα την Κυριακή, δημιουργώντας μια πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή σε ύδατα που χρησιμοποιούνται για αλιεία και τουρισμό.

Το εξειδικευμένο καταδυτικό και υδρογραφικό σκάφος προσάραξε το βράδυ του Σαββάτου, ενώ πραγματοποιούσε έρευνα σε ύφαλο ένα ναυτικό μίλι ανοικτά της νότιας ακτής του νησιού Upolo της Σαμόα, σύμφωνα με τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας.

Μέχρι το πρωί της Κυριακής, το σκάφος «έπεφτε σε μεγάλη κλίση», ανέφερε το ναυτικό. Ο καπνός εντοπίστηκε γύρω στις 6:40 π.μ. και μέχρι τις 9 π.μ. το πλοίο είχε γλιστρήσει κάτω από την επιφάνεια.

Πρόκειται για την πρώτη ακούσια βύθιση ναυτικού σκάφους της Νέας Ζηλανδίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσαν οι αρχές.

Οι τοπικές επιχειρήσεις και οι οικολόγοι φοβούνται τώρα τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ατυχήματος, το οποίο σημειώθηκε στα ύδατα ανοικτά του πιο πυκνοκατοικημένου νησιού της Σαμόα.

«Έχουμε έναν μεγάλο πληθυσμό θαλάσσιων χελωνών που κολυμπούν γύρω από τη λιμνοθάλασσά μας και οι άνθρωποι το απολαμβάνουν, ελπίζω να μην τους συμβεί τίποτα», δήλωσε ο διευθυντής του Coconuts Beach Club στη Μανινοά, Μπράιαν Ρόουζ, στη θυγατρική του CNN RNZ.

Η υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας Τζούντιθ Κόλινς δήλωσε στο Newstalk ZB ότι η άμεση προτεραιότητα των αρχών είναι να εκτιμήσουν το βάθος του σκάφους και τον κίνδυνο διαρροής.

Τα 75 μέλη του πληρώματος και οι επιβάτες του είναι ασφαλείς. Πολλά περιπλέοντα σκάφη έσπευσαν στη διάσωσή τους, συμπεριλαμβανομένων επτά επιστημόνων και τεσσάρων ξένων στρατιωτικών – που είχαν εγκαταλείψει το πλοίο με σωσίβιες λέμβους. Ένα P-8A Poseidon της Βασιλικής Αεροπορίας της χώρας αναπτύχθηκε επίσης για να βοηθήσει στη διάσωση.

Το Βασιλικό Ναυτικό της Νέας Ζηλανδίας επιχειρεί ήδη με μειωμένη δύναμη, με τρία από τα εννέα πλοία του να είναι σε αδράνεια λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Με πληροφορίες από CNN

Ρώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε πολεμώντας υπέρ της Ουκρανίας στο Χάρκοβο: «Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να γίνω συνεργός στο ρωσικό κακό»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: