Ρώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε πολεμώντας υπέρ της Ουκρανίας στο Χάρκοβο: «Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να γίνω συνεργός στο ρωσικό κακό» [video]

FILE PHOTO Russian opposition activist Ildar Dadin arrives for a meeting with his supporters at the Sakharov Museum in Moscow, Russia, 04 March 2017. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Πολεμώντας στο πλευρό του Κιέβου, σκοτώθηκε ο γνωστός ακτιβιστής της ρωσικής αντιπολίτευσης Ιλντάρ Ναντίν, που πολεμούσε στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ομάδα που τον στρατολόγησε.

Την είδηση έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος της ομάδας, του Συμβουλίου Πολιτών, δηλώνοντας στο BBC ότι ο Ντάντιν «ήταν και παραμένει ήρωας».

Ο ακτιβιστής που έγινε μαχητής σκοτώθηκε όταν στρατιώτες από το εθελοντικό τάγμα του δέχθηκαν πυρά ρωσικού πυροβολικού στην περιοχή του Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες και η ίδια η Λεγεώνα δεν έχει σχολιάσει το γεγονός, λέγοντας ότι μια στρατιωτική επιχείρηση εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη.

Ωστόσο, ο Ίλια Ποναμάρεφ, ένας εξόριστος Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης με προηγούμενες σχέσεις με τη Λεγεώνα, δήλωσε στο BBC ότι είναι «σίγουρος, δυστυχώς» ότι ο Νταντίν είναι νεκρός.

 Ildar Dadin
FILE PHOTO Russian opposition activist Ildar Dadin attend a meeting with his supporters at the Sakharov Museum in Moscow, Russia, 04 March 2017. Dadin emerged on 26 February 2017 from jail after some fifteen months behind bars for repeatedly holding unsanctioned opposition rallies. EPA/MAXIM SHIPENKOV

Μια άλλη πηγή διευκρίνισε ότι αυτό «επιβεβαιώθηκε από εκείνους που ήταν μαζί του στη μάχη».

Από τις ειρηνικές διαδηλώσεις στον πόλεμο κατά της Ρωσίας

Ο Ιλντάρ Νταντίν έγινε γνωστός στη Ρωσία πριν από μια δεκαετία για την επιμονή του να διοργανώνει ειρηνικές διαδηλώσεις καθώς εντάθηκε η πολιτική καταστολή εκεί.

Ήταν το πρώτο άτομο που διώχθηκε σύμφωνα με ένα νέο άρθρο 212.1 – που γρήγορα ονομάστηκε Νόμος του Νταντίν – που το 2014 κατέστησε ποινικό αδίκημα τη διάπραξη επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων των ολοένα και πιο περιοριστικών κανόνων της Ρωσίας για τις διαμαρτυρίες.

Στην περίπτωσή του, αυτό σήμαινε απλώς να στέκεται στους δρόμους της Μόσχας με ένα πανό.

Καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια, ο Νταντίν τοποθετήθηκε σε κελί τιμωρίας και έκανε αμέσως απεργία πείνας. Οι δεσμοφύλακες του στη συνέχεια τον βασάνισαν για να τον κάνουν να σταματήσει.

«Δεν μπορώ να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα και έτσι να γίνω συνεργός στο ρωσικό κακό, στα εγκλήματά του», είχε εξηγήσει ο Νταντίν την απόφασή του να ενταχθεί σε ένα τάγμα Ρώσων εθελοντών που πολεμούσαν για την Ουκρανία

Ο Νταντίν αισθανόταν βαθιά ότι έφερε προσωπική ευθύνη για την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στη γείτονα.

Υποστήριξε ότι ο ίδιος και οι Ρώσοι συνάδελφοί του απέτυχαν να σταματήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επιτρέποντας στον εαυτό τους να τρομάξει από τους δρόμους με την αστυνομική βία και την απειλή της φυλακής.

«Το βασικό τώρα είναι να ενεργήσω σύμφωνα με τη συνείδησή μου», είχε γράψει ο Ντάντιν ένα βράδυ στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Σούμι.

Αρχικά κατατάχθηκε στο Τάγμα της Σιβηρίας τον Ιούνιο του 2023, προτού μετακομίσει στη Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας τον περασμένο χειμώνα – και τα δύο ανήκουν επισήμως στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Ο Ιλντάρ ήταν δυνατός, γενναίος, με αρχές και ειλικρινής», έγραψε το Συμβούλιο Πολιτών. «Έτσι πρέπει να τον θυμόμαστε».

Με πληροφορίες από BBC

Πυρκαγιά ξέσπασε σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη χερσόνησο της Κριμαίας: Σε κατάσταση «τεχνικής» έκτακτης ανάγκης η πόλη Φεοντόσια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: