Το “δείπνο” της Νέας Υόρκης μέσα σε ναρκοπέδιο και σε δύσκολες περιφερειακές συνθήκες: Δεν αναμένεται να επιτρέψει η Τουρκία να σπάσει το αδιέξοδο, έτσι απλά…

A view of delegates at the Delegates’ Lounge at UN Headquarters on the morning of the first day of the 79th General Assembly Debate. Credit UN Photo, Manuel Elías




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον στην περιοχή, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για δείπνο στη Νέα Υόρκη, στις 15 Οκτωβρίου.

Η επιλογή της διπλωματίας της κοινωνικής συνάντησης, ενός δείπνου με πολιτικό μενού, ήταν λύση ανάγκης καθώς η κατοχική πλευρά θα ανταποκρινόταν θετικά σε πρόσκληση για επίσημες συζητήσεις μόνο εάν γίνουν αποδεκτοί οι όροι της. Δηλαδή, ικανοποίηση της αξίωσης για  εκ προοιμίου αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας.

Είναι σαφές πως ο Γενικός Γραμματέας δεν προσκαλεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον εγκάθετο της Άγκυρας, Τατάρ, ένα μήνα μετά που τους έχει συναντήσει στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, για να τους ξανακούσει.

  • Κι αυτό γιατί έχει πλήρη εικόνα για τις εκατέρωθεν απόψεις. Συνεπώς αναμένεται ότι στη διάρκεια του δείπνου θα παρουσιασθούν και οι προθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού.

Αν και τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, ποια είναι τα πιθανά σενάρια ως προς την τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες;

Πρώτο, να τους ακούσει να διαπιστώσει αδιέξοδο και να τερματίσει τις υπηρεσίες του. Τούτο θεωρείται απομακρυσμένο καθώς θα πρέπει να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τέτοια πρόθεση δεν φαίνεται να υπάρχει.

Θα μπορούσε να αφήσει το Κυπριακό ζήτημα «παγωμένο», όπως είναι, χωρίς να αναλώνεται σε συναντήσεις, άτυπες και μη.

Δεύτερο, στη διάρκεια του δείπνου μπορεί να τους ενεχειρήσει το έγγραφο, που έχει ετοιμάσει η Προσωπική Απεσταλμένη του, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ και οι συνεργάτες της.

Πρόκειται για ένα concept paper, ένα μίνι Πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο θα δοθεί για να ξεκινήσει μια συζήτηση. Με βάση το έγγραφο αυτό οι συζητήσεις θα διεξάγονται εξελικτικά, αρχίζοντας από τα θέματα της Ασφάλειας και αυτού της πολιτικής ισότητας.

  • Αν, όμως, ο Τατάρ αρνηθεί να παραλάβει το έγγραφο τι θα γίνει; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Αυτό δύσκολο μπορεί να απαντηθεί.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη προφανώς και γνωρίζουν πως δεν μπορούν να συζητούν θέμα αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος. Αλλά και η Τουρκία γνωρίζει πως αυτός ο στόχος δεν είναι εφικτός αυτή τη στιγμή. Μπορεί, όμως, να δοθεί στην τουρκική πλευρά, από τον ΟΗΕ, μια ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση νέου αδιεξόδου.

Μια δικλίδα εξόδου για το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων την επόμενη ημέρα ενός αδιεξόδου. Εάν, πάντως, τούτο διασφαλισθεί τότε η κατοχική πλευρά θα έχει κάθε λόγο να οδηγήσει τις συζητήσεις σε αδιέξοδο γιατί τότε θα έχει ήδη εξασφαλίσει το επιδιωκόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Κινήσεις με πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα και σχεδιασμοί για πιθανά ενδεχόμενα στη Μέση Ανατολή, κυρίως τα ακραία: Σε «επιφυλακή» για όλα τα σενάρια η Λευκωσία

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Να συλληφθούν αμέσως, είναι υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας: Μόνο και μόνο να σκεφτεί πως διώκονται δυο οπαδοί του κυπριακού κράτους είναι αρκετό για να τελειώσει το όλο θέμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: