Θα πολιτευθεί o Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Θα προσφύγει στο ΕΔΑΔ; Τι απαντά ο τέως Γενικός Ελεγκτής στον Φιλελεύθερο…

Ο τέως γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Φωτογραφία via Προκλήσεις, Facobook




Βέβαιη θεωρεί την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ο τέως Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, για την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» το Σάββατο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το οφείλει «στην κοινωνία, στους πολίτες, σε αυτούς που με στήριξαν και πίστεψαν στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», σημειώνοντας ότι η προσφυγή θα αποτελέσει «ηθική αποζημίωση».

Ερωτηθείς για το τι θα περιλαμβάνει η προσφυγή, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι θα επικεντρωθεί σε τρεις θεματικές: το δικαίωμα στη χρηστή απονομή δικαιοσύνης, η δεύτερη θεματική θα αφορά στο δικαίωμα στην υπόληψη, που σχετίζεται με το λεκτικό και τους χαρακτηρισμούς της απόφασης και η τρίτη αφορά την ελευθερία έκφρασης.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παύση του οφείλεται στη διαφωνία του με τον Γενικό Εισαγγελέα. «Οι Δικαστές με έδιωξαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία γιατί διαφώνησα με τον Γενικό Εισαγγελέα. Μου επιβλήθηκε μία εξοντωτική ποινή και, μάλιστα, με ένα λεκτικό που δίνει την εντύπωση ότι οι συντάκτες της απόφασης θα ήθελαν να με θάψουν όσο πιο βαθιά γίνεται», ανέφερε.

Διαβάστε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος και στον συνάδελφο Βάσο Βασιλείου

  • – Τώρα, πώς πιστεύετε ότι θα καταπολεμηθεί η διαφθορά στην Κύπρο; Ειδικά εάν τα πλοκάμια είναι τόσο βαθιά όσο περιγράφετε.

Ένα καθαρό κράτος και ένα υγιές σύστημα είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών, με εξαίρεση αυτούς που λυμαίνονται το σύστημα. Και αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό έχει ήδη εμπεδωθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Εναπόκειται στον καθένα από εμάς να μην επαναπαυθούμε. Όσον αφορά εμένα, το έχω πει. Ο αγώνας δεν σταματά με την παύση μου. Τώρα ξεκινά.

  • – Με ποιον τρόπο; Θα ενταχθείτε σε κόμμα, θα ιδρύσετε κόμμα ή θα είστε υποψήφιος το 2028;

Προς το παρόν ένα είναι το βέβαιο. Ότι θα ασχοληθώ με τα κοινά. Το πώς, θα διαφανεί στην πορεία. Τώρα προέχουν άλλα. Οφείλω, ωστόσο, να σας πω ότι το βράδυ πριν την απόφαση, όντας βέβαιος ότι η αίτηση ήταν πρόδηλα αβάσιμη και θα κερδίζαμε, σκεφτόμουν, «πάει ακόμη ένα εμπόδιο, συνεχίζουμε δυνατά από την έπαλξη που λέγεται Ελεγκτική Υπηρεσία». Απέκλεια κατηγορηματικά -και το έλεγα δημόσια- κάθε εμπλοκή μου στην πολιτική. Όμως, η επόμενη μέρα άλλαξε πολλά. Η ευθύνη που ένιωθα ήδη βαριά από την έπαλξη που υπηρετούσα το δημόσιο συμφέρον, έγινε βαρύτερη. Και για να παραφράσω τον Καζαντζάκη, ναι, αν χαθεί ο κόσμος, και εγώ θα φταίω.

  • – Αναφερθήκατε προηγουμένως σε βαθύ κράτος. Ποιοι το αποτελούν;

Όλοι αυτοί που θέλουν και έχουν τη δύναμη να διατηρούν εις βάρος των πολλών αυτά που οι ίδιοι θεωρούν κεκτημένα τους. Όλοι αυτοί που θέλουν να ελέγχουν τη λειτουργία του κράτους και να εμποδίζουν κάθε προσπάθεια για αλλαγή προς όφελος των πολλών. Και όλοι αυτοί που έχουν την ισχύ να καθορίζουν ποιοι και πότε θα πρέπει να περιθωριοποιηθούν ώστε να μην χάσουν οι ίδιοι τον έλεγχο.

«Βέβαιη η προσφυγή στο ΕΔΑΔ, το χρωστάω στην κοινωνία»

  • – Θα προσφύγετε τελικά στο ΕΔΑΔ;
Ναι, αυτό είναι βέβαιο. Οι δικηγόροι αξιολόγησαν τα δεδομένα και θα προχωρήσουμε. Η διαδικασία θα κρατήσει αρκετό χρόνο, αλλά το οφείλω στην κοινωνία, στους πολίτες, σε αυτούς που με στήριξαν και πίστεψαν στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αυτό θα αποτελέσει ηθική αποζημίωση.
  • – Τι περιλαμβάνει μια τέτοια προσφυγή;

Όπως μου έχουν εξηγήσει οι δικηγόροι, η προσφυγή θα επικεντρωθεί σε τρεις θεματικές: Η πρώτη αφορά το δικαίωμα στη χρηστή απονομή δικαιοσύνης, αυτό που λέμε δίκαιη δίκη. Η δεύτερη αφορά το δικαίωμα στην υπόληψη που σχετίζεται με το λεκτικό και τους χαρακτηρισμούς στην απόφαση. Η τρίτη αφορά την ελευθερία έκφρασης. Θα δείτε στην απόφαση ότι σε δύο σημεία επικαλούνται ως ενοχοποιητικά στοιχεία ακόμη και tweets του γιου μου, ο οποίος είναι 26 χρονών και ζει στο εξωτερικό. Αν δεν είναι αυτό μεσαίωνας, τότε τι είναι;

  • – Δηλαδή, πιστεύετε ότι με την απόφαση αυτή πλήττεται η ελευθερία του λόγου;

Σαφώς. Το Δικαστήριο καθόρισε ότι αυτοί θα θέτουν το μέτρο στο πώς απαντά η Ελεγκτική Υπηρεσία σε επιθέσεις που δέχεται και πώς διαχέει τις εκθέσεις της, υποχρέωση που είναι άμεσα συνυφασμένη με την αποστολή της. Για αυτό ακριβώς, έξω από το Ανώτατο, μίλησα για κορσέ και φίμωτρο που έβαλαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

  • – Το Δικαστήριο συμπέρανε ότι, με τον τρόπο που ενεργούσατε, οδηγούσατε σε αμφισβήτηση του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αμφισβήτηση από ποιους; Τους πολίτες; Που όπως τεκμηριώνεται έχουν εξαιρετική άποψη για την Ελεγκτική Υπηρεσία και το έργο της και οι οποίοι  θεωρούν ότι έβαλε τον πήχη ψηλά και ανταποκρίθηκε; Αν εννοούν τους ελεγχόμενους, αυτοί είναι επόμενο να ενοχλούνται.

Η έρευνα για την κρεβατοκάμαρα: «Είπα στον Πρόεδρο να μείνουμε στο γραφείο, αλλά επέμενε…»

  • -Το θέμα με την ανακαίνιση του Προεδρικού πέρασε σε πολλούς το μήνυμα ότι θέλατε να μπείτε ακόμη και στην κρεβατοκάμαρα του προεδρικού ζεύγους, κάτι το οποίο θεωρήθηκε πολύ τραβηγμένο.

Μιλάμε για έργο συνολικής αξίας €1,2 εκατ. το οποίο και οφείλαμε να ελέγξουμε με τη δέουσα διακριτικότητα. Αν και υπήρξε καταρχήν συνεννόηση με το Προεδρικό, όταν πήγαν οι δύο συνάδελφοι να ελέγξουν τις εργασίες, η Πρώτη Κυρία εμπόδισε την είσοδο οπότε και διαμαρτυρήθηκα στον Πρόεδρο. Αυτός μου είπε σε μήνυμα, «να είσαι και εσύ παρών». Του απάντησα ότι δεν το θεωρώ σωστό. Επέμενε. Τελικά πήγα και του είπα ενώπιον όλων, «εμείς οι δύο ας μείνουμε κάτω στο γραφείο». Επέμενε και πάλι. Και μετά οι εκπρόσωποί του έλεγαν ότι εγώ ζητούσα να μπω στην κρεβατοκάμαρα. Λίγο περισσότερος σεβασμός στην αλήθεια δεν βλάπτει.

  • Αυτά είπα στον νέο Γενικό Ελεγκτή

-Ποια η άποψή σας για τον νέο Γενικό Ελεγκτή; Είπε ότι συναντηθήκατε. Τι τον συμβουλεύσατε;

Του εξήγησα τη δομή όπως διαμορφώθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία και τις κακοτοπιές που μπορεί να βρει. Το προσωπικό της Υπηρεσίας είναι εξαιρετικό και μπορούν μαζί να κάνουν σπουδαία δουλειά. Έχει το τεράστιο βαρίδι της απόφασης του Δικαστηρίου, που διέλυσε συθέμελα την ανεξαρτησία της Υπηρεσίας μετατρέποντάς την σε Παράρτημα της Νομικής Υπηρεσίας, όπως ήταν πάντα η επιδίωξή τους. Ήμουν ειλικρινής μαζί του. Εάν αποδειχθεί σωστός ελεγκτής, θα είμαι με χίλια δίπλα του. Εάν όχι, θα με βρει απέναντι του. Ίδωμεν. Θα κριθεί από το έργο του.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε μία συνέντευξη-γροθιά στο στομάχι: Με έφαγαν δύο Πρόεδροι και δύο Εισαγγελείς, ήθελαν να με θάψουν όσο πιο βαθιά γίνεται, λέει στον Φιλελεύθερο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: