Μία δίκαιη, μεγάλη και οφειλόμενη τιμή: Ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης εκλέγηκε Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

FILE PHOTO: Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας, Γιώργος Παυλάκης. Φωτογραφία via Ellines.com




Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αποφάσισε ομόφωνα όπως εκλέξει τον Καθηγητή Γεώργιο Παυλάκη ως Αντεπιστέλλον Μέλος της. Η απόφαση λήφθηκε στην 57η Τακτική Συνεδρία της Ολομέλειας της Ακαδημίας στις 18 Σεπτεμβρίου, κατόπιν πρότασης της Τάξης των Θετικών Επιστημών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ακαδημίας, «δυνάμει της νομοθεσίας, τα Αντεπιστέλλοντα Μέλη της Ακαδημίας είναι καταξιωμένες προσωπικότητες στις επιστήμες, στα γράμματα και στις τέχνες που με τα έργα και τις γνώσεις τους κρίνονται από την Ακαδημία ότι δύνανται να βοηθήσουν αυτή στο έργο της και τη Δημοκρατία γενικότερα».

Σημειώνεται ότι «ο Καθηγητής Παυλάκης θεωρείται ένας εξέχων επιστήμονας στον τομέα της βιοϊατρικής έρευνας και απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης για τη σημαντική συνεισφορά του στην επιστήμη».

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Syracuse University των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Μοριακή Βιολογία. Έχει εργαστεί σε κορυφαίες ερευνητικές ομάδες και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του National Cancer Institute (NCI) στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δραστηριοποιείται ως επικεφαλής ερευνητής, προστίθεται.

Επισημαίνεται ότι οι κύριες ερευνητικές του κατευθύνσεις περιλαμβάνουν τη μελέτη του HIV/AIDS, την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών, καθώς και βασικές πτυχές της μοριακής ιολογίας των ρετροϊών, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV-1.

Έχει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη ανοσοθεραπειών και εμβολίων για AIDS και καρκίνο. Η συμβολή του στην ανάπτυξη νέων ανοσοθεραπειών καρκίνου με βάση την Ιντερλευκίνη-15 ήταν καθοριστική για την πρόσφατη έγκριση του φαρμάκου από το Food and Drug Administration (FDA, USA), αναφέρεται.

Προστίθεται πως οι τεχνολογίες που έχει αναπτύξει έχουν περιγραφεί σε περισσότερες από 90 πατέντες και χρησιμοποιούνται εντατικά σε πολλούς τομείς της βιοτεχνολογίας. Η τεχνολογία codon/RNA optimization χρησιμοποιείται σε όλα τα εμβόλια RNA και DNA που παρασκευάζονται σήμερα, σε πολλά αλλά εμβόλια που χρησιμοποιούν vectors, σε πάρα πολλές μεθόδους για γενετικές θεραπείες και στην παραγωγή πρωτεϊνικών φαρμάκων.

«Ο Καθηγητής Παυλάκης έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα σε κορυφαία περιοδικά και έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις για το έργο του», υπογραμμίζεται.

Επιπλέον, έχει επιδείξει εξαιρετική ηγετική ικανότητα και έχει καθοδηγήσει πολλούς νέους επιστήμονες στον χώρο της έρευνας. Έχει συμβάλει στην εκπαίδευση μεγάλου αριθμού νέων επιστημόνων, πολλοί από τους οποίους διαπρέπουν σε ακαδημαϊκές θέσεις και στη φαρμακευτική βιομηχανία, προστίθεται.

Επίσης, έχει αναπτύξει σημαντική κοινωνική δράση και συμμετέχει σε πολλές προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού για ιατρικά θέματα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συμβουλευτικές επιτροπές σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Η εργασία του έχει επηρεάσει βαθιά τον τομέα της ιατρικής έρευνας και έχει συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής πολλών ανθρώπων παγκοσμίως, καταλήγει η ανακοίνωση.

Μεγαλειώδης υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Σίδνεϊ: «Προσευχόμαστε για ειρήνη μεταξύ όλων των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα σε πόλεμο»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: