Κτυπούν ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα: Ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε «κέντρο διοίκησης» της Χαμάς σε σχολικό κτίριο στη Λωρίδα της Γάζας, εκρήξεις στη Βηρυτό

epa11641300 Smoke rises after an Israeli airstrike near Maroun El Ras village in southern Lebanon, as seen from the Israeli side of the border, northern Israel, 04 October 2024. EPA, ATEF SAFADI




Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο πως για ακόμη μια φορά βομβαρδίστηκε κέντρο διοίκησης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε πρώην σχολείο σε κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ, ισχυρή έκρηξη ακούστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, της πρωτεύουσας του Λιβάνου, όπου ήταν ορατή από μεγάλη απόσταση στήλη πυκνού καπνού που υψωνόταν στον ουρανό, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η έκρηξη ακούστηκε λίγη ώρα αφού ο ισραηλινός στρατός, για ακόμη μια νύχτα, εξέδωσε νέα διαταγή στους αμάχους στην περιοχή να απομακρυνθούν εσπευσμένα για την ασφάλειά τους.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρόσθεσαν πως πρόκειται για ακόμη ένα παράδειγμα της χρήσης πολιτικών υποδομών από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και διαβεβαίωσαν πως λήφθηκαν μέτρα για να αποφευχθούν απώλειες στις τάξεις των αμάχων, δίχως να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Η Χαμάς απορρίπτει τις ισραηλινές κατηγορίες πως χρησιμοποιεί σχολεία, τα περισσότερα από τα οποία μετατράπηκαν σε κέντρα υποδοχής εσωτερικά εκτοπισμένων στον θύλακο υπό πολιορκία.

Πάντως, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κάσεμ, επιβεβαίωσαν χθες το βράδυ ότι ένας από τους διοικητές της, ο Ζάχι Γιάσερ Ούφι σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Τούλκαρεμ της Δυτικής Όχθης, μαζί με άλλους επτά μαχητές.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε τον Ούφι, τον επικεφαλής του δικτύου της Χαμάς στην Τούλκαρεμ, την Πέμπτη.

  • ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες σε ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με γιατρούς, την ώρα που οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ έπειτα από την εκτόξευση ρουκετών από μαχητές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η νέα ομοβροντία ρουκετών δείχνει ότι οι στρατιωτικές οργανώσεις, υπό την ηγεσία της Χαμάς, στη Γάζα μπορούν ακόμη να πραγματοποιούν ρίψεις βλημάτων προς το Ισραήλ παρά τις ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις, που διαρκούν ήδη έναν χρόνο και οι οποίες έχουν ισοπεδώσει μεγάλες περιοχές του θύλακα.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό πως οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ για πρώτη φορά εδώ και περίπου 2 μήνες.

«Σχεδόν έναν χρόνο μετά την 7η Οκτωβρίου, η Χαμάς συνεχίζει να απειλεί τους πολίτες μας με την τρομοκρατία της και θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις εναντίον της», επισήμανε σε ανακοίνωση.

Στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας είπαν πως ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός εναντίον μιας κατοικίας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 7 άνθρωποι. Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ αυτών δύο γυναίκες και ένα μωρό, σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό ενός σπιτιού στη Χαν Γιούνις.

Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές σε διάφορες περιοχές κατά μήκος του πυκνοκατοικημένου θύλακα. Κάτοικοι είπαν πως ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στο προάστιο Ζεϊτούν, στην πόλη της Γάζας και στη Ράφα, κοντά στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, βομβάρδισαν σπίτια.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν, σχετικά με τις εκτοξεύσεις ρουκετών, ότι μία ρουκέτα αναχαιτίστηκε από την αντιαεροπορική άμυνα και άλλη μία συνετρίβη σε έναν ανοικτό χώρο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή σημαντικές ζημιές.

  • Το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι θα εξέταζε εναλλακτικές λύσεις αντί για πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, εάν ήταν στη θέση του Ισραήλ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως το Ισραήλ δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πώς θα απαντήσει στις βαλλιστικές επιθέσεις του Ιράν.

Σημείωσε ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι «σε συνεχή επαφή» και προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να θυμηθεί ότι καμία άλλη αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει περισσότερο το Ισραήλ.

Αναφερόμενος στη συμβολή της Ουάσινγκτον, είπε ότι «προσπαθεί να κινητοποιήσει τον υπόλοιπο κόσμο» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

  • Εκτός λειτουργίας, λόγω των ισραηλινών επιδρομών, τρία νοσοκομεία στον Λίβανο

Τρία νοσοκομεία στον Λίβανο, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται κοντά στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στη χώρα.

Το ιδιωτικό νοσοκομείο «Αγία Τερέζα», κοντά στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, ανέφερε ότι αναστέλλει τις υπηρεσίες του λόγω των βομβαρδισμών που συνεχίζονται σε κοντινή απόσταση. Έκανε επίσης λόγο για «τεράστιες ζημιές» στο κτίριο, το οποίο διοικείται από ένα μοναστικό τάγμα.

Δύο δημόσια νοσοκομεία στον νότιο Λίβανο τέθηκαν επίσης εκτός λειτουργίας, για τον ίδιο λόγο. Το Μαΐς αλ-Τζαμπάλ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα, έκλεισε λόγω των ισραηλινών πληγμάτων αλλά και επειδή αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ανεφοδιασμό του και στην πρόσβαση σε αυτό.

Ο διευθυντής ενός τρίτου νοσοκομείου, του Μαρτζαγιούν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι αναγκάστηκε να το εκκενώσει και να το κλείσει έπειτα από ένα ισραηλινό πλήγμα εναντίον διασωστών μιας υπηρεσίας που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ. Η επίθεση αυτή έγινε μπροστά στην είσοδο του νοσοκομείου, τη στιγμή που οι διασώστες μετέφεραν τραυματίες.

«Ισραηλινό πλήγμα στόχευσε τα ασθενοφόρα στην είσοδο του νοσοκομείου, προκαλώντας πανικό στο προσωπικό», είπε ο γιατρός Μουένες Καλακές. Η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι έντεκα τραυματιοφορείς της σκοτώθηκαν σήμερα από τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο και οι επτά από αυτούς στο νοσοκομείο Μαρτζαγιούν.

«Η έλλειψη προσωπικού και οι βομβαρδισμοί μας ανάγκασαν να κλείσουμε το νοσοκομείο», πρόσθεσε ο γιατρός Καλακές. «Εδώ και τέσσερις ημέρες δεν είχαμε πλέον αναισθητικό, ούτε ειδικούς τεχνικούς εργαστηρίων, επειδή πολλοί άνθρωποι έφυγαν», εξήγησε.

  • Καταδικάζει ως “παράνομο” το πλήγμα του Ισραήλ με 18 νεκρούς στην Τουλκάρεμ

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν χθες αυτό που χαρακτήρισαν “παράνομο αεροπορικό πλήγμα” του Ισραήλ σε προσφυγικό καταυλισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

“Η επίθεση αυτή εντάσσεται σε ένα πολύ ανησυχητικό πλαίσιο παράνομης χρήσης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στρατιωτικού τύπου στη Δυτική Όχθη, που έχουν προκαλέσει πολλά δεινά στους Παλαιστίνιους και σημαντικές ζημιές στα κτίρια και τις υποδομές”, δήλωσε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σε ανακοίνωσή του για το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Πέμπτη ότι “εξόντωσε” ένα τοπικό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τουλκάρεμ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης των ενόπλων δυνάμεων και της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Το πλήγμα αυτό είναι το πλέον φονικό από το 2000 στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ από το 1967, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Για το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πρόκειται για “άλλο ένα σαφές παράδειγμα της συστηματικής χρήσης θανάσιμης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, συχνά ανώφελη, δυσανάλογη και επομένως παράνομη”.

“Η καταστροφή ενός ολόκληρου κτιρίου γεμάτου κόσμο από αεροπορικό βομβαρδισμό δείχνει την κατάφωρη περιφρόνηση του Ισραήλ προς τις υποχρεώσεις του”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την επιχείρηση αυτή.

Η Τουλκάρεμ είχε ήδη αποτελέσει στόχο στα τέλη Αυγούστου των ισραηλινών αεροπορικών και χερσαίων επιδρομών στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον ένοπλων ομάδων που πολεμούν κατά του Ισραήλ σε αρκετές παλαιστινιακές πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς, ο οποίος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ, η βία μεταξύ των Παλαιστινίων από τη μια πλευρά, και του ισραηλινού στρατού και των εποίκων από την άλλη, δεν έχουν σταματήσει να εντείνονται στη Δυτική Όχθη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Τελ Αβίβ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κάιρο, Egypt
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βηρυτός, Lebanon

Σοκαριστικός ο βομβαρδισμός του Ισραήλ εναντίον καταυλισμού προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καταγγέλλει το Βερολίνο: Καταδικάζει ως “παράνομο” το πλήγμα και ο ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: