Τουλάχιστον 29 νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα – Ρίψεις ρουκετών προς το Ισραήλ – ΠΟΥ: Το Ισραήλ ζει εδώ και ένα χρόνο ένα συλλογικό τραύμα

A Palestinian boy insepcts the rubble of a destroyed building following an Israeli airstrike in Deir Al Balah, central Gaza Strip, 04 October 2024. EPA/MOHAMMED SABER




Τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με γιατρούς, την ώρα που οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ έπειτα από την εκτόξευση ρουκετών από μαχητές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η νέα ομοβροντία ρουκετών δείχνει ότι οι στρατιωτικές οργανώσεις, υπό την ηγεσία της Χαμάς, στη Γάζα μπορούν ακόμη να πραγματοποιούν ρίψεις βλημάτων προς το Ισραήλ παρά τις ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις, που διαρκούν ήδη έναν χρόνο και οι οποίες έχουν ισοπεδώσει μεγάλες περιοχές του θύλακα.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό πως οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ για πρώτη φορά εδώ και περίπου 2 μήνες. «Σχεδόν έναν χρόνο μετά την 7η Οκτωβρίου, η Χαμάς συνεχίζει να απειλεί τους πολίτες μας με την τρομοκρατία της και θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις εναντίον της», επισήμανε σε ανακοίνωση.

Στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας είπαν πως ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός εναντίον μιας κατοικίας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 7 άνθρωποι. Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ αυτών δύο γυναίκες και ένα μωρό, σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό ενός σπιτιού στη Χαν Γιούνις.

Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές σε διάφορες περιοχές κατά μήκος του πυκνοκατοικημένου θύλακα. Κάτοικοι ανέφεραν πως ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στο προάστιο Ζεϊτούν, στην πόλη της Γάζας και στη Ράφα, κοντά στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, βομβάρδισαν σπίτια.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν, σχετικά με τις εκτοξεύσεις ρουκετών, ότι μία ρουκέτα αναχαιτίστηκε από την αντιαεροπορική άμυνα και άλλη μία συνετρίβη σε έναν ανοικτό χώρο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή σημαντικές ζημιές.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Πρέπει “απολύτως” η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στη Γάζα όπου “η ζωή έχει πλέον καταστεί αδύνατη” και να φθάσει σε ποσότητες και με ρυθμό που να “ανταποκρίνεται στην κατεπείγουσα ανάγκη”, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Γαλλίας.

Από την αρχή του πολέμου, ο οποίος ξέσπασε μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023, και μαίνεται ανελέητος, “έχουμε πει και επαναλάβει ότι η Λωρίδα της Γάζας έγινε ακατοίκητη, αλλά η ζωή έχει γίνει αβίωτη”, δήλωσε από το Παρίσι στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, άρτι αφιχθείσα από αποστολή στη Γάζα, στη λεγόμενη ανθρωπιστική ζώνη του Αλ-Μαουάσι, στον νότο.

Περισσότερα από “δύο εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν έξω, κάτω από κομμάτια πλαστικού, στην όχθη της θάλασσας: με το κρύο που θα έρθει, τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ”, ανησυχεί η γιατρός, σύμφωνα με την οποία η βοήθεια που διοχετεύεται “δεν ανταποκρίνεται καθόλου στη σοβαρότητα της κατάστασης”.

Εκτός από τα τακτικά πλήγματα, το “τεράστιο” μέγεθος της καταστροφής αποτελεί μεγάλο εμπόδιο. “Κατά τη διάρκεια της ωριαίας διαδρομής μεταξύ του σημείου διέλευσης Κέρεμ Σαλόμ και της πόλης Ντέιρ αλ Μπάλα, στον δρόμο Σαλαχεντίν που ήταν ένας εξαιρετικά πολυσύχναστος εμπορικός δρόμος, δεν βλέπετε παρά μόνο ερείπια”.

Οι ΓΧΣ θεωρούν “καθοριστικό να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας και το σημείο διέλευσης της Ράφα να ανοίξει πάλι – σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου τον Μάρτιο του 2024 – ώστε να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας και των ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και για να διευκολυνθεί η έξοδος ασθενών που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης”.

Η βοήθεια φθάνει “συνεχώς” στη Γάζα, διαβεβαίωνε τη Δευτέρα στην πλατφόρμα Χ το Cogat (όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας) σύμφωνα με το οποίο “περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνοι βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα από την αρχή του πολέμου, εκ των οποίων το 70% ήταν τρόφιμα”.

Η βοήθεια εισέρχεται αλλά σε “περιορισμένο ρυθμό πράγματι και οι εκτοπισμένοι που ζουν μέσα σε “ανθυγιεινά καταφύγια” είναι “πιο ευάλωτοι στις διάφορες ασθένειες”, αναφέρει η γιατρός.

Χρησιμοποιεί ως παράδειγμα ένα από τα δύο πρόχειρα νοσοκομεία που άνοιξαν οι ΓΧΣ, το οποίο διαθέτει 120 κλίνες αλλά “μόνο 20 είναι λειτουργικές”, καθώς η ομάδα “συνεχίζει να αναμένει την παραγγελία του Απριλίου για τα χειρουργεία”.

Ο αριθμός των αντικειμένων που υπόκειται σε ειδική άδεια καθώς αυτά μπορούν να θεωρηθούν στρατιωτικός εξοπλισμός είναι εξάλλου “τεράστιος”, τονίζει η γιατρός αναφέροντας τα ψαλίδια για την κοπή των επιδέσμων, τα τραπέζια για την ιατρική εξέταση γιατί έχουν μεταλλικά πόδια, τις λεπίδες στα νυστέρια.

ΠΟΥ: «Η χώρα ζει εδώ και ένα χρόνο ένα συλλογικό τραύμα»

Το Ισραήλ υποφέρει από μια υγειονομική κρίση που ξέσπασε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, τόνισε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Αυτή η Δευτέρα θα σηματοδοτήσει έναν χρόνο συλλογικού τραύματος που δεν έχει αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο στη χώρα, έχει εξαπλωθεί με ταχύτητα πανδημίας και έχει διπλασιάσει και σε ορισμένα μέρη τριπλασιάσει τη ζήτηση παροχής για φροντίδα ψυχικής υγείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Ισραήλ, Μισέλ Τιερέν.

«Αυτό οφείλεται στις επιθέσεις που σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους, την απαγωγή περίπου 200 ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας και την εκτόξευση περίπου 19.000 ρουκετών προς το Ισραήλ έκτοτε. Περίπου 75.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και δεν έχουν ακόμη καταφέρει να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε.

Επίσης, ολόκληρο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο βόρειο τμήμα της χώρας λειτουργεί μόνο σε υπόγειους χώρους, καταφύγια ή χώρους στάθμευσης. «Ένας ασθενής χωρίς να βλέπει φως της ημέρας είναι ένας ασθενής χωρίς φυσική δύναμη να θεραπευτεί», τόνισε ο απεσταλμένος του ΠΟΥ στο Ισραήλ

Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει επούλωση για κανέναν χωρίς ειρήνη και χωρίς τους 101 ομήρους που βρίσκονται ακόμα υπό ομηρεία στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP-dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάιρο, Αίγυπτος
Παρίσι, Γαλλία
Γενεύη, Ηνωμένα Έθνη

«Ύπουλα σχέδια» τύπου Α΄Παγκοσμίου για διαμελισμό της Τουρκίας βλέπει ο «διορατικός» Ερντογάν πίσω από την κρίση στη Μ. Ανατολή: Ομιλεί για «συμμαχικές τρικλοποδιές»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: