Κοινές αμερικανικές και βρετανικές αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη κατά των Χούθι: Χτύπησαν πόλη – λιμάνι και στοχευμένη περιοχή στην Σαναά [videos]

FILE PHOTO: Photo of video of launches from USS GRAVELY, USS CARNEY, and USS DWIGHT D. EISENHOWER supporting strikes on Iranian-backed Houthi targets. Photo Hellas Journal, via CENTCOM, U.S. Central Command, @CENTCOM




Τέσσερις πόλεις της Υεμένης, που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούθι, μπήκαν στο στόχαστρο αμερικανικών και βρετανικών πληγμάτων σήμερα, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al-Massirah, που συνδέεται με την ανταρτική οργάνωση.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τέσσερα πλήγματα έγιναν στην πρωτεύουσα Σαναά και επτά στο λιμάνι της Χοντάιντα, όπου ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι άκουσαν εκρήξεις.

Τουλάχιστον ένα πλήγμα είχε στόχο την πόλη Νταμάρ, στα νότια της πρωτεύουσας, και άλλο ένα την Μουκαΐράς, στα νοτιοανατολικά της Σαναά.

Ο αμερικανικός στρατός ωστόσο ανακοίνωσε ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής [ώρα Ελλάδος] ότι έπληξε 15 στόχους των Χούθι στην Υεμένη.

Η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ ότι οι στόχοι συνδέονταν με τις «στρατιωτικές δυνατότητες» των Χούθι, χωρίς να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για ραντάρ, εκτοξευτήρες πυραύλων ή βάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η επιχείρηση έγινε γύρω στις 17.00 (ώρα Ελλάδας).

  • «Αυτή η επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας και των κυβερνείων της Υεμένης μετά την έκφραση αλληλεγγύης προς τον Λίβανο και τη Γάζα, είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο λαός μας» είπε στο κανάλι ένα ηγετικό στέλεχος των Χούθι. «Η Υεμένη δεν θα αποθαρρυνθεί από αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους εχθρούς με όλη της τη δύναμη», πρόσθεσε.

Οι Χούθι ανήκουν στον «Άξονα της Αντίστασης», όπως τον αποκαλεί το Ιράν, στον οποίο μετέχουν, εκτός της Τεχεράνης, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ. Σε ένδειξη «συμπαράστασης» προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας οι Χούθι πλήττουν εδώ και μήνες εμπορικά πλοία τα οποία λένε ότι συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, στον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα. Έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρο πόλεις του Ισραήλ, το οποίο ανταπέδωσε τα πλήγματα.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Associated Press ότι το χτύπημα  έπληξε οπλικά συστήματα, βάσεις και άλλο εξοπλισμό που ανήκει στους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες .

 

Από την πλευρά τους οι Χούθι ανέφεραν ότι επτά χτυπήματα έπληξαν το αεροδρόμιο της Χοντέιντα, μια σημαντική πόλη-λιμάνι, και την περιοχή Katheib, η οποία έχει μια στρατιωτική βάση που ελέγχεται από τους ίδιους. Τέσσερα ακόμη χτυπήματα έπληξαν την περιοχή Σεγιάνα στη Σαναά, την πρωτεύουσα, και δύο χτυπήματα έπληξαν την επαρχία Νταμάρ.

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά πλοίων που διέρχονται κοντά στην Υεμένη από τον περασμένο Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Οι επιθέσεις των Χούθι προκάλεσαν αντίποινα των ΗΠΑ και της Βρετανίας και διατάραξαν το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς οι πλοιοκτήτες απομακρύνουν τα πλοία από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ για να ακολουθήσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.

Mε πληροφορίες από Reuters/AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Η στρατιωτική θητεία αλλάζει τους επόμενους 24 μήνες, ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας: Τί είπε για επιχειρησιακή εκπαίδευση, εθελοντική στράτευση των γυναικών και νέο εξοπλισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: