Βρετανοί πολιτικοί πήγαιναν στην κατεχόμενη Κύπρο με πληρωμένα τα έξοδα: Ομάδα στο ψευδοκράτος που “αγωνίζεται” για αναγνώριση του καθεστώτος οργάνωνε τα παράνομα ταξίδια

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φωτογραφία Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Λίγο πριν χάσει τη βουλευτική της έδρα στις βρετανικές εκλογές αυτό το καλοκαίρι, η Pauline Latham, βουλευτής των Συντηρητικών, έθεσε την εξής ερώτηση στην κυβέρνηση του Σούνακ: Είχαν υπάρξει συζητήσεις για τα «δυνητικά πλεονεκτήματα» απευθείας πτήσεων στα κατεχόμενα;

Ο Νουσράτ Γκάνι, ένας συνάδελφος της Συντηρητικός που υπηρετούσε ως υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου, απάντησε επισημαίνοντας ότι μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει τα κατεχόμενα ως κράτος στο νησί της Κύπρου.

Η πολιτική της Βρετανίας είναι ότι μόνο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει την εξουσία να επιτρέπει διεθνείς πτήσεις προς τα βόρεια του νησιού, εξήγησε ο Γκάνι. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατές οι απευθείας πτήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κατεχομένων.

Όπως αποδεικνύεται, η ερώτηση της Latham ήρθε λίγους μήνες μετά από μια επίσκεψη στην περιοχή τον Φεβρουάριο – η οποία οργανώθηκε από μια ομάδα που αγωνιζόταν για τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους ως ανεξάρτητου κράτους.

Η ομάδα για δηθεν Ελευθερία και Δικαιοσύνη για την (κατεχόμενη) “Βόρεια Κύπρο”, συντόνισε ταξίδια για περισσότερους από δώδεκα Βρετανούς πολιτικούς τα τελευταία δύο χρόνια, δημοσιεύοντας φωτογραφίες στα social media από τις συναντήσεις τους με παράνομους ψευτο-«αξιωματούχους» των κατεχομένων, συμπεριλαμβανομένου του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Η ερευνητική ομάδα OCCRP διαπίστωσε ότι έξι από τους πολιτικούς που συμμετείχαν έκαναν αργότερα ερωτήσεις για τα κατεχόμενα στο κοινοβούλιο. Όλοι δήλωσαν το ταξίδι επί πληρωμή στο μητρώο συμφερόντων τους. Ωστόσο, τα αρχεία δείχνουν ότι μόνο ένας από αυτούς εκδήλωσε επίσης το ενδιαφέρον του όταν έθεταν τις ερωτήσεις τους, όπως απαιτείται από τους κοινοβουλευτικούς κανόνες.

Η Latham, η οποία δεν δήλωσε το ενδιαφέρον της πριν κάνει δύο ερωτήσεις για τα κατεχόμενα στο κοινοβούλιο, είπε ότι «δεν είχε συνειδητοποιήσει» ότι έπρεπε να το κάνει.

«Αυτό είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που μου ξέφυγαν», είπε στο OCCRP μέσω τηλεφώνου, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη στα κατεχόμενα τη βοήθησε «να κατανοήσει την πολυπλοκότητα».

«Δεν ήξερα την πλήρη ιστορία», είπε η Latham. «Αυτές οι επισκέψεις αξίζουν τον κόπο γιατί σου ανοίγουν τα μάτια σε άλλα πράγματα στον κόσμο για τα οποία δεν γνωρίζατε πριν φύγετε».

Ένας άλλος πολιτικός είπε ότι όντως δήλωσε το ενδιαφέρον του, αλλά δεν καταγράφηκε λόγω «γραφικού λάθους».

Το να μην δηλώνει κανείς τα συμφέροντά του πριν κάνει ερωτήσεις στο κοινοβούλιο παραβιάζει τους κανονισμούς του λόμπι, σύμφωνα με τον Ίαν Μπλάκφορντ, ο οποίος προηγουμένως ηγήθηκε της ομάδας βουλευτών του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Μπλάκφορντ είναι σημερινό μέλος της Επιτροπής Προτύπων Δημόσιας Ζωής, η οποία συμβουλεύει τον πρωθυπουργό.

«Υπάρχουν τόσα πολλά κόκκινα φώτα που αναβοσβήνουν εδώ», είπε σε μια συνέντευξη. «Οι βουλευτές υποτίθεται ότι ενεργούν με ακεραιότητα και εντιμότητα. Το να μην δηλώνουν έτσι τα συμφέροντά τους οι βουλευτές και οι Λόρδοι είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό».

Οι Βρετανοί πολιτικοί δεν επιτρέπεται να «κινήσουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες» που θα μπορούσαν να έχουν «οποιοδήποτε οικονομικό ή υλικό όφελος» για μια ξένη κυβέρνηση, μια μη κυβερνητική οργάνωση ή άλλη υπηρεσία «που έχει χρηματοδοτήσει, εντός των προηγούμενων 12 μηνών, μια επίσκεψη που έχουν πραγματοποιήσει ή τους παρείχε φιλοξενία», σύμφωνα με τους κανονισμούς.

«Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για βουλευτές που πηγαίνουν σε μια περιοχή που στερείται νομιμότητας, η οποία υπόκειται σε ψηφίσματα του ΟΗΕ», είπε ο Μπλάκφορντ, ο οποίος έστειλε επιστολή στις κοινοβουλευτικές αρχές ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας υπό το φως των ευρημάτων της OCCRP.

Τα κοινοβουλευτικά αρχεία δείχνουν ότι, σε ολόκληρη τη δεκαετία μέχρι το 2023, η βρετανική κυβέρνηση έθεσε μόνο 15 ερωτήσεις που περιείχαν τη φράση της κατεχόμενης «βόρειας Κύπρου».

Αντίθετα, οι πολιτικοί υπέβαλαν 26 ερωτήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις εκλογές της 4ης Ιουλίου, οι οποίες έριξαν τους Συντηρητικούς εκτός εξουσίας και κόστισαν τη βουλευτική της έδρα στη Λάθαμ.

Οκτώ από αυτές τις ερωτήσεις τέθηκαν από τον Sammy Wilson, εν ενεργεία βουλευτή του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, το οποίο εδρεύει στη Βόρεια Ιρλανδία και τάσσεται υπέρ μιας συνέχισης της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Wilson δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Τα αρχεία δείχνουν ότι όντως δήλωσε το ταξίδι του στα κατεχόμενα, αλλά απέτυχε να δηλώσει το ενδιαφέρον του για το θέμα πριν ρωτήσει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο.

Τον Μάρτιο του 2023, ο Wilson ρώτησε εάν η κυβέρνηση θα έκανε μια αξιολόγηση του εμπορίου και άλλων οφελών που θα μπορούσε να αποκομίσει το Ηνωμένο Βασίλειο «αναγνωρίζοντας την (παράνομη και μη αναγνωρισμένη) “τδβκ”».

Ο συντηρητικός Leo Docherty απάντησε με τη θέση της κυβέρνησης ότι κάθε χώρα εκτός από την Τουρκία αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχη αρχή σε ολόκληρο το νησί.

«Πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλες πολυμερείς συμφωνίες περιορίζουν επίσης τους δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του βορρά της Κύπρου», πρόσθεσε ο Ντότσερτι.

Εκτός από τον Wilson και τη Latham, δύο ακόμη βουλευτές έκαναν ερωτήσεις για τα κατεχόμενα μετά από ένα ταξίδι τους εκεί: ο Brendan Clarke-Smith και ο Paul Bristow, που έχασαν και οι δύο τις έδρες τους τον Ιούλιο. Από τους τέσσερις βουλευτές, τα αρχεία δείχνουν ότι μόνο ο Μπρίστοου έδειξε το ενδιαφέρον του για το θέμα πριν υποβάλει την ερώτησή του στο κοινοβούλιο.

Ο Clarke-Smith είπε ότι εγγράφηκε επίσης, αλλά «πιθανώς δεν καταγράφηκε λόγω γραφικού λάθους». «Δήλωσα τα πάντα», είπε. «Όλα ήταν στο μητρώο συμφερόντων μου».

Ο Μπρίστοου δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Δύο μέλη της Βουλής των Λόρδων πραγματοποίησαν επίσης επισκέψεις στα κατεχόμενα και ακολούθησαν ερωτήσεις στο κοινοβούλιο χωρίς να δηλώσουν τα συμφέροντά τους.

Ο Λόρδος Ντένις Ρόγκαν του Ενωτικού Κόμματος του Ολστερ, το οποίο υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, έθεσε πέντε ερωτήσεις. Πιο πρόσφατα, στις 16 Ιανουαρίου, ρώτησε την κυβέρνηση σχετικά με το «πότε σκοπεύει να επανεξετάσει τις επίσημες ταξιδιωτικές συμβουλές για υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέπτονται την (παράνομη) “τδβκ”».

Το Ενωτικό Κόμμα του Ulster αρνήθηκε να σχολιάσει εκ μέρους του Rogan.

Στις 2 Μαΐου, η συντηρητική βαρόνη Nosheena Mobarik ρώτησε την κυβέρνηση «τι πρόοδο έχουν σημειώσει ως προς την άρση των κυρώσεων στο εμπόριο και τα ταξίδια σε αυτήν την περιοχή».

Η Mobarik είπε στο OCCRP ότι είχε δηλώσει το ταξίδι της στα κατεχόμενα, όπως έκαναν και άλλοι συμμετέχοντες. Ωστόσο, δεν είπε γιατί απέτυχε να δηλώσει το ενδιαφέρον της στο κοινοβούλιο πριν υποβάλει τρεις ερωτήσεις.

«Ως βουλευτής δικαιούμαι να έχω άποψη και είναι καθήκον μου να εγείρω ζητήματα που θεωρώ ότι είναι αδικία. Δεν επιδιώκω να επιβάλω τίποτα, αλλά απλώς να εκφράσω αυτή την άποψη με νόμιμο και εύλογο τρόπο», είπε ο Μόμπαρικ σε ένα email.

«Για μένα η “απομόνωση” και τα εμπάργκο που βιώνει ο “λαός” των κατεχομένων είναι ανησυχητική», πρόσθεσε.

Αν η οργάνωση για δήθεν Ελευθερία και Δικαιοσύνη για την κατεχόμενη “βόρεια Κύπρο” στόχευε να βάλει τον σκοπό της στην πολιτική ατζέντα του Ηνωμένου Βασιλείου, φαίνεται ότι πέτυχε προκαλώντας ένα μπαράζ ερωτήσεων από βουλευτές.

Αλλά και η οργάνωση είχε κάποια βοήθεια.

Ενώ η ομάδα διοργάνωσε εκδρομές τον Φεβρουάριο του 2023, καθώς και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024, οι επισκέψεις πληρώθηκαν από άλλους ευεργέτες. Ανάμεσα στους χορηγούς ήταν η Turkish Airlines και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, καθώς και ένας όμιλος ξενοδοχείων από το ψευδοκράτος και μια εταιρεία διακοπών εγγεγραμμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκστρατεία έχει επίσης στενούς δεσμούς με μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων με έδρα το Λονδίνο που ονομάζεται College Green Group Ltd. Αυτή η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη ως εκπρόσωπος συμφερόντων για την Abajur Ltd, μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων που διευθύνεται από τον Cetin Ramadan και τον Rikki Williams, τους συμπροέδρους του Freedom και την ομάδα εκστρατειών Fairness. Ο γιος του Ραμαντάν εργάζεται στο College Green.

Το Freedom and Fairness μοιράζεται μια διεύθυνση IP με το College Green, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν τον ίδιο διακομιστή Διαδικτύου. Συνολικά, περισσότεροι από δώδεκα ιστότοποι που συνδέονται με το College Green και τον ιδρυτή του είναι εγγεγραμμένοι στην ίδια διεύθυνση IP με το Freedom and Fairness.

Ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων «Freedom and Fairness» είναι εγγεγραμμένος στη διεύθυνση του College Green Group. Οι εταιρείες και οι οργανισμοί που συλλέγουν πληροφορίες, όπως διευθύνσεις email, πρέπει να εγγράψουν έναν «ελεγκτή δεδομένων» στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές.

Το College Green Group δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, ούτε το “Freedom and Fairness” για την κατεχόμενη “βόρεια Κύπρο”.

Εκτός από τον συντονισμό ταξιδιών για πολιτικούς στο ψευδοκράτος, ο Ραμαζάν και ο Ουίλιαμς βρήκαν τρόπους να κερδίσουν την υποστήριξη των βουλευτών που βρίσκονται πιο κοντά στην πατρίδα τους. Η Freedom and Fairness είπε σε μια πρόσφατη περίληψη των δραστηριοτήτων της ότι ζήτησε από 55 βουλευτές να υπογράψουν μια επιστολή προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ένα βασικό σημείο στην επιστολή ήταν “η έκκληση για απευθείας πτήσεις” προς την κατεχόμενη Κύπρο – το ίδιο θέμα που έθεσε η Latham, η πρώην βουλευτής των Συντηρητικών, και άλλοι βουλευτές.

ΠΗΓΗ: Ερευνητική ομάδα OCCRP – Did UK Politicians Violate Lobbying Rules With Questions About “Northern Cyprus”?

“Ύποπτα” τα καλά λόγια των Εγγλέζων: Υπογράφεται πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο στο Λονδίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: