Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχασαν τους αριθμούς τηλεφώνων ο ένας του άλλου! Αλλά οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια ειδήσεων, Σία Κοσιώνη. Διακρίνονται ακόμα ο Σταύρος Ιωαννίδης, ο Χρήστος Νικολαϊδης και ο Μανώλης Κωστίδης. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι




Εντοπίζουμε πλέον μία σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Ιερουσαλήμ, που αισθάνομαι ότι δεν πρέπει να γίνεται μεταξύ στρατηγικών συμμάχων, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Περισσότερο θα χαρακτήριζα αυτή τη διαπραγμάτευση “διπλωματικό και στρατιωτικό παζάρι”, που αφορά τα σημεία στα οποία πρέπει να εστιαστεί το Εβραϊκό Κράτος όταν απαντήσει στο Ιράν.

Για το ότι πρέπει να αντεπιτεθεί το Ισραήλ, υπάρχει ήδη συμφωνία, όπως και στο άμεσο της απάντησης. Αλλά διαφωνούν στους στόχους. Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν απέκλεισε κτυπήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, και επικρίθηκε επειδή έσπασε το απόρρητο των συζητήσεων.

Σήμερα άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δεχθεί τον βομβαρδισμό ενεργειακών εγκαταστάσεων, που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Ιράν.

  • Καταγράφω και την άποψη των κυνικών της Ουάσιγκτον, ότι είναι όλα συμφωνημένα μεταξύ της Αμερικής και του Ισραήλ, ότι παίζεται ένα παιγνίδι παραπλάνησης της Τεχεράνης και ότι όταν μιλήσουν ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός -ΔΕΝ κατάφεραν ακόμα να τα πουν(!!!)- θα ακολουθήσει η απάντηση του Εβραϊκού Κράτους.

Πάντως το κτύπημα δεν θα συμβεί σήμερα, όπως μαρτύρησε ο κ. Μπάιντεν αναχωρώντας από το Λευκό Οίκο. Σημειώνω ότι από την Κυριακή ο Αμερικανός Πρόεδρος δηλώνει ότι θα συνομιλήσει με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά φαίνεται ότι έχει χάσει τον αριθμό του τηλεφώνου του.

Για να μην έχει κανείς αμφιβολίες για την αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ, διότι η χώρα εισέρχεται στον τελευταίο μήνα της εκλογικής αναμέτρησης, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η δήλωση της Πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη.

Η κ. Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και είπε ότι «όπως τόνισε ο Πρόεδρος Μπάιντεν μετά την επίθεση του Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως και πλήρως το Ισραήλ».

Αναφορικά με το θέμα που δημιούργησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Κέρτ Κάμπελ, θυμίζω τη δήλωση του ότι «δεν είναι μόνο το Ισραήλ που σκέφτεται την απάντησή του στην εκτόξευση των πυραύλων του Ιράν, είναι επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Η δήλωση αυτή παραμένει σε ισχύ και δεν ένοιωσαν ακόμα την ανάγκη να δώσουν κάποια εξήγηση ή διευκρίνιση.

Πάντως, συνεχίζουν να θεωρούν την αντεπίθεση -όποτε αυτή ξεκινήσει- ως αμυντική ενέργεια του Ισραήλ. Άρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι Αμερικανοί θα λάβουν μέρος εφόσον απαιτηθεί.

Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι δεδομένη, έχουν και οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής καλή πρόσβαση μέσα στο Ιράν, όπως αποδείχθηκε. Οπότε μένει να δούμε τον βαθμό της στρατιωτικής υποστήριξης όταν ξεκινήσει η ισραηλινή αντεπίθεση.

Πάντως, τίθεται ένα σοβαρότατο ερώτημα, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου που αφορά τις αμερικανικές επιλογές, εάν ο Νετανιάχου επιμείνει στην ανάγκη να κτυπηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Θα του περάσει όπως όλες τις προηγούμενες φορές, εκτός στην περίπτωση της Ράφα, οπότε αναγκάστηκε να δεχθεί το τελεσίγραφο του κ. Μπάιντενς

Μέχρι της στιγμής ο Νετανιάχου είναι ανυποχώρητος…

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα του κτυπήματος εναντίον της Τεχεράνης, επειδή το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους και εναντίον του Τελ Αβίβ.

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Μπάιντεν, απάντησε ότι δεν είναι θέμα τι επιτρέπει ή δεν επιτρέπει η Αμερική στο Ισραήλ, διότι μόνο συμβουλεύει το Ισραήλ. Και έτσι άφησε και αυτό το μείζον θέμα ορθάνοικτο.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Ιράν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα αντεπιτεθούν εάν το Ισραήλ ανταποδώσει την ιρανική πυραυλική επίθεση του εναντίον του.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον αντάλλαξαν μηνύματα μετά την επίθεση, χρησιμοποιώντας την ελβετική πρεσβεία στην ιρανική πρωτεύουσα ως ενδιάμεσο.

«Η απάντησή μας θα απευθύνεται αποκλειστικά στον επιτιθέμενο», ανέφερε η αποστολή. «Εάν οποιαδήποτε χώρα παράσχει βοήθεια στον επιτιθέμενο, θα θεωρείται επίσης συνεργός και νόμιμος στόχος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η πρώτη σημαντική διαφωνία του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου για την απάντηση στο Ιράν: Αν και δεν μίλησαν ακόμα… Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η διπλή γλώσσα του Λευκού Οίκου… Άλλα μηνύματα στέλνει δημόσια ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου, άλλα οι σύμβουλοι του: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του Σκάι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: