Ο Μαυρίδης έθεσε τα ευρωτουρκικά ενώπιον της υποψήφιας Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε.: Η κ. Κάγια Κάλλας άκουσε με προσοχή τον Κύπριο ευρωβουλευτή

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. Φωτογραφία από την σελίδα του στο Facebook, Costas Mavrides




Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και S&D) στην πρώτη παρουσία της υποψήφιας για την θέση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εσθονής Κάγια Κάλλας, σε συνεδρία της ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του ανέφερε αρχικώς προς την κ. Κάλλας ότι η περιοχή της άμεσης γειτονιά μας συμπεριλαμβάνει και την Ανατ. Μεσόγειο με επίκεντρο τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά όπως επεσήμανε «δεν υπήρξε κάποια αναφορά στην Τουρκία στην αρχική σας παρέμβαση».

Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι, γι’ αυτό και θα  επικεντρωθεί στο ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει για χρόνια ξεκάθαρη καταδικαστική θέση ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα, όπως ορθά έχει και για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η διαφορά έγκειται ότι στην περίπτωση της Τουρκίας παρατηρούμε ότι η προάσπιση των αξιών  μας δεν υπερίσχυσε των συμφερόντων. Για παράδειγμα, εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία αρνείται κατ’ εξακολούθηση να  εκπληρώσει τις νομικές της δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ, που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα εργαλεία «ήπιας ισχύος» έχουν αποδειχθεί στην πράξη αναποτελεσματικά και γι’ αυτό απαιτείται μια νέα αποτελεσματική προσέγγιση»,  υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης.

Για την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και την προγραμματισμένη άτυπη σύνοδο στην Νέα Υόρκη, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντική η ουσιώδης συνδρομή της ΕΕ με ξεκάθαρες θέσεις, όπως υποδείχθηκε κι από τον Ελλαδίτη συνάδελφο/αντιπρόεδρο της ομάδας κ. Ιωάννη Μανιάτη».

Πάντα “βρώμικος” ο ρόλος του φιλότουρκου Κόλιν Στιούαρτ: Αν ελπίζουμε σε λύση του Κυπριακού, οι Κύπριοι πρέπει να μάθουν να ζουν ξανά μαζί στο νησί… Και η κατοχή;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: