Σφοδρή νέα κατάθεση των εισαγγελέων εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ: Τον καταγγέλλουν ότι συνεργάστηκε με συνωμότες, επιδίωξε, λένε, πολλαπλά εγκληματικά μέσα

epa11634202 Republican presidential candidate Donald J. Trump (C) speaks while touring damaged areas from Hurricane Helene in Valdosta, Georgia, USA, 30 September 2024. EPA, ERIK S. LESSER




Ο Ντόναλντ Τραμπ «κατέφυγε σε εγκλήματα» μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020, ανέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς σε δικαστική κατάθεση που αποκαλύφθηκε την Τετάρτη.

Η κατάθεση υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος δεν δικαιούται ασυλία από τη δίωξη για την αποτυχημένη προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία.

Η κατάθεση υποβλήθηκε από την ομάδα του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ μετά από γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου που παρέχει ευρεία ασυλία στους πρώην προέδρους για τις επίσημες πράξεις που αναλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο περιόρισε έτσι το πεδίο της δίωξης που κατηγορεί τον Τραμπ για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών που έχασε από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Σκοπός του υπομνήματος είναι να πείσει την περιφερειακή δικαστή των ΗΠΑ Τάνια Τσούτκαν ότι τα αδικήματα που καταλογίζονται στο κατηγορητήριο είναι ιδιωτικές και όχι επίσημες πράξεις και συνεπώς μπορούν να παραμείνουν μέρος του κατηγορητηρίου καθώς η υπόθεση προχωρά.

«Παρόλο που ο κατηγορούμενος ήταν ο εν ενεργεία πρόεδρος κατά τη διάρκεια των κατηγορούμενων συνωμοσιών, το σχέδιό του ήταν κατά βάση ιδιωτικό», δήλωσε η ομάδα του Σμιθ.

«Συνεργαζόμενος με μια ομάδα ιδιωτών συνωμοτών, ο κατηγορούμενος ενήργησε ως υποψήφιος όταν επιδίωξε πολλαπλά εγκληματικά μέσα για να διαταράξει, μέσω απάτης και εξαπάτησης, την κυβερνητική λειτουργία με την οποία συλλέγονται και καταμετρώνται οι ψήφοι – μια λειτουργία στην οποία ο κατηγορούμενος, ως Πρόεδρος, δεν είχε επίσημο ρόλο».

«Όταν ο κατηγορούμενος έχασε τις προεδρικές εκλογές του 2020, κατέφυγε σε εγκλήματα για να προσπαθήσει να παραμείνει στο αξίωμα», αναφέρεται στην κατάθεση.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανέπτυξαν την πιο εκτεταμένη μέχρι σήμερα υπόθεση εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την προσπάθειά του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 σε μια σαρωτική νομική δικογραφία που αποσφραγίστηκε την Τετάρτη από ομοσπονδιακό δικαστή που εξετάζει τις εκρηκτικές ποινικές κατηγορίες εναντίον του.

Το έγγραφο 165 σελίδων, το οποίο κυκλοφόρησε εβδομάδες πριν από τις εκλογές στις οποίες ο Τραμπ κάνει άλλη μια προσπάθεια για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, προσφέρει νέες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα για τις προσπάθειες του πρώην προέδρου να στηριχθεί σε κρατικούς αξιωματούχους και να ζωγραφίσει μια αφήγηση εκτεταμένης απάτης.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Τραμπ ήξερε ότι έλεγε ψέματα.

Περιλαμβάνει νέες λεπτομέρειες για τη φθαρμένη σχέση του Τραμπ με τον πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Πρόκειται για τα αποδεικτικά στοιχεία του FBI για τη χρήση του τηλεφώνου του από τον Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν ταραχοποιοί κατέλαβαν το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, αλλά και συνομιλίες με μέλη της οικογένειας και άλλους όπου ο τότε Πρόεδρος έλεγε ότι έγινε νοθεία στις εκλογές του 2020.

Σε γενικές γραμμές, και ως απάντηση στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αυτό το καλοκαίρι που χορήγησε στον Τραμπ σαρωτική ασυλία για επίσημες ενέργειες, η πρόταση του Σμιθ ισχυρίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος έκανε τα βήματα που έκανε ως πολιτικός υποψήφιος –όχι ως πρόεδρος– και ότι, ως εκ τούτου, δεν είναι δικαιούται προστασία από τη δίωξη.

«Όταν ο κατηγορούμενος έχασε τις προεδρικές εκλογές του 2020, κατέφυγε σε εγκλήματα για να προσπαθήσει να παραμείνει στο αξίωμα», έγραψε ο Σμιθ στην κατάθεσή του, την οποία η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Τάνια Τσουτκάν έδωσε στη δημοσιότητα σε εν μέρει διασκευασμένη μορφή.

«Στον πυρήνα του, το σχέδιο του κατηγορούμενου ήταν ιδιωτικό», έγραψαν οι εισαγγελείς. «Χρησιμοποιούσε εκτενώς ιδιωτικούς παράγοντες και την υποδομή της προεκλογικής του εκστρατείας για να προσπαθήσει να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα και λειτούργησε με ιδιωτική ιδιότητα ως υποψήφιος για το αξίωμα».

Η κατάθεση συνδυάζει όσα εξέχοντες μάρτυρες είπαν σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο και στο FBI για τον Τραμπ, μαζί με άλλα αποδεικτικά στοιχεία που δεν είχαν αποκαλυφθεί ποτέ, και τα οποία οι ερευνητές συγκέντρωσαν για τις ενέργειες του πρώην προέδρου μέχρι και στις 6 Ιανουαρίου.

Η δημοσίευση της πρότασης, η οποία είχε προηγουμένως σφραγιστεί, είναι η τελευταία σημαντική εξέλιξη στη μακροχρόνια προσπάθεια του Σμιθ να διώξει τον Τραμπ για ενέργειες που έκανε για να ανατρέψει τις εκλογές του 2020, ακόμη και όταν ο πρώην πρόεδρος επιδιώκει μια δεύτερη θητεία σε μια στενή κούρσα με τον Αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις.

Η υπόθεση, η οποία έχει ήδη φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο μία φορά, έχει επανειλημμένα καθυστερήσει καθώς ο Τραμπ προσπάθησε να αναβάλει τη δίωξη μέχρι τις εκλογές του επόμενου μήνα.

Η δεύτερη “μάχη των μαχών” μεταξύ των υποψηφίων αντιπροέδρων των ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε η τηλεοπτική τηλεμαχία που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: