Στην Κύπρο ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Τζον Χίλι: Προετοιμασίες για το πιθανό ενδεχόμενο απομάκρυνσης Βρετανών υπηκόων από τον Λίβανο

epa11515170 Lebanese caretaker Prime Minister Najib Mikati (R) meets with British Foreign Secretary David Lammy (C) and Defense Secretary John Healy (L) at the Foreign Ministry in Beirut, Lebanon, 01 August 2024. EPA/WAEL HAMZEH




Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες όπου έχει συναντήσεις για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντείβιντ Λάμι μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογο του Ίσραελ Κατς, καθώς οι επαφές και οι προσπάθειες να σταματήσουν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται.

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις “έπαιξαν το ρόλο τους στις προσπάθειες να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση“, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι. Σήμερα, ο κ. Χίλι θα επισκεφθεί την Κύπρο για να συναντήσει μέρος του βρετανικού προσωπικού που προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εκκένωσης Βρετανών υπηκόων από τον Λίβανο.

Η στρατιωτική βάση

Η Βρετανία διαθέτει σημαντική στρατιωτική βάση στην Κύπρο και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στην υποστήριξη του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίθεσης το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με βρετανικά μέσα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτισε παρόμοιο ρόλο τον Απρίλιο, όταν το Ιράν επιτέθηκε για τελευταία φορά στο Ισραήλ με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τότε τα αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) βοήθησαν στην κατάρριψη ορισμένων από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει διευκρινίσει ακόμη τι είδους υποστήριξη παρείχε στο Ισραήλ, αλλά αεροσκάφη Typhoon της RAF, που επιχειρούν από αεροπορική βάση στην Κύπρο, αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης επίθεσης του Ιράν τον Απρίλιο.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση των Εργατικών έχει περιορίσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ όπως έγινε ξεκάθαρο η χώρα στέκεται ακλόνητη δίπλα στο πλευρό του Ισραήλ και το βοηθάει να υπερασπιστεί τη χώρα του. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ναυλώσει πτήση προκειμένου να εκκενώσει τους Βρετανούς πολίτες της έξω από τον Λίβανο την Τετάρτη (2/10).

Πηγή: ertnews, Ευδοξία Λυμπέρη

Σύσκεψη στο υπουργείο Αμυνας: Σε ετοιμότητα μεταγωγικά C- 130 για πιθανό απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: