Αν πιστέψουμε τον κ. Μπάιντεν γίνονται οι τελευταίες συνεννοήσεις με το Ισραήλ για την απάντηση στην Τεχεράνη: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του Σκάι (video)

Ο αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στον Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Ακη Παυλόπουλο. Φωτογραφία από βίντεο, SKAI News




Οι συνεννοήσεις της Ουάσιγκτον και της Ιερουσαλήμ για τη συντονισμένη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν, συνεχίστηκαν μέχρι τα ξημερώματα και θα επαναληφθούν το πρωί (ώρα Αμερικής).

Εκκρεμεί η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία αναμένεται από την περασμένη Κυριακή, όταν την ανακοίνωσε ο Αμερικανός ηγέτης. Και χθες, όταν συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου, άφησε να εννοηθεί ότι η συνομιλία τους επίκειται.

Από τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν και άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης του -και όχι από πληροφορίες- εξάγεται το συμπέρασμα ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην Τεχεράνη, αλλά δεν γνωρίζουμε το πότε.

Ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν προειδοποίησε το Ιράν για τις συνέπειες της χθεσινής πράξης του, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ».

Είναι «σε εξέλιξη» οι συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για την απάντηση, πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, είχε ακόμα μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάν Γκάλαντ, στη διάρκεια της οποίας φαίνεται ότι έκαναν τις τελικές συνεννοήσεις. Συμμετείχαν οι επικεφαλής της Ενόπλων Δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου οι δύο υπουργοί μίλησαν μετά την «εξωφρενική επιθετική ενέργεια του Ιράν εναντίον του Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι:

Τόσο ο υπουργός όσο και ο ομόλογος του, εξέφρασαν αμοιβαία εκτίμηση για τη συντονισμένη άμυνα του Ισραήλ έναντι του μπαράζ σχεδόν 200 βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν που συνέβαλε στην αποτροπή σημαντικών απωλειών και ζημιών.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε εκ νέου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε καλή στάση για να υπερασπιστούν το αμερικανικό προσωπικό, τους συμμάχους τους και τους εταίρους τους απέναντι στις απειλές από το Ιράν και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Ο υπουργός εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες που επλήγησαν από τη φρικτή και θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ σήμερα (χθες).

Αλλά, ανακοίνωση εξέδωσε και ο κ. Όστιν:

Σήμερα (χθες), οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αναχαίτισαν πολλαπλούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ, καθώς εκπληρώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με το Ισραήλ στην άμυνά του.




Καταδικάζουμε αυτή την εξωφρενική επιθετική ενέργεια από το Ιράν και καλούμε το Ιράν να σταματήσει κάθε περαιτέρω επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών ομάδων των πληρεξουσίων του.

Δεν θα διστάσουμε ποτέ να προστατεύσουμε τις δυνάμεις και τα συμφέροντά μας στη Μέση Ανατολή και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ και των εταίρων μας στην περιοχή.

Είμαι βαθιά περήφανος για την ικανότητα και τη γενναιότητα των στρατευμάτων των ΗΠΑ που βοήθησαν να σωθούν ζωές σήμερα από την επίθεση του Ιράν και που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την άμυνα του Ισραήλ για να αποτρέψουν μια διευρυμένη σύγκρουση ή κλιμάκωση.

Οι δυνάμεις μας παραμένουν τοποθετημένες για να προστατεύουν τα στρατεύματα και τους εταίρους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και το Υπουργείο Άμυνας διατηρεί σημαντική ικανότητα να υπερασπιστεί τον λαό μας, να παρέχει περαιτέρω υποστήριξη για την αυτοάμυνα του Ισραήλ και να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση.

Θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά την κατάσταση και να διαβουλεύομαι με τους συμμάχους και τους εταίρους μας.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου είχε ξεκινήσει τις προετοιμασίες από τον Αύγουστο, για την αντιμετώπιση αυτού του μαζικού κτυπήματος, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που έκανε την Τρίτη το πρωί ήταν απόλυτα σωστός, ακόμα και για την ώρα της επίθεσης του Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν 34 χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή ευθύνης της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης -καλύπτει όλη τη Μέση Ανατολή. Από τον Αύγουστο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σχεδόν στις 50 χιλιάδες στρατιώτες.

Συμπεριλαμβάνουν και όσους υπηρετούν στα αεροπλανοφόρα και όσους έχουν σταλεί στην Κύπρο την τελευταία εβδομάδα. Για τις δυνάμεις στην Κύπρο αξιωματούχος σημείωσε ότι ο βασικός τους ρόλος είναι η εκκένωση Αμερικανών και γενικά δυτικών υπηκόων, αλλά αν χρειαστεί θα λάβουν μέρος και σε πόλεμο.

Επιπλέον έχουν σταλεί πλοία και πολεμικά αεροσκάφη.

Γνωρίζουμε ότι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, από την ανατολική Μεσόγειο έως τον Κόλπο του Ομάν, δύο δυνάμεις κρούσης. Η κάθε μία περιλαμβάνει ένα αεροπλανοφόρο, και μερικά αντιτορπιλικά, υποβρύχια και καταδρομικά. Βεβαίως και στρατιώτες.

Γνωρίζουμε ότι φτάνει σε μερικές μέρες και το αεροπλανοφόρο Τρούμαν με τα πλοία που το συνοδεύουν, βρίσκεται μεταξύ Κρήτης και Κύπρου το ελικοπτερόφόρο Wasp με περίπου 4.500 στρατιώτες.

Απ’ εκεί πέρα έχουν πολλαπλασιάσει και την αεροπορική ισχύ.

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στην ευρύτερη γειτονιά, από τη Σούδα μέχρι τον Περσικό Κόλπο δεκάδες πολεμικά αεροπλάνα όλων των ειδών.

Το Πεντάγωνο έστειλε στο τέλος Αυγούστου μαχητικά F-22, έχει στην περιοχή τέσσερις μοίρες, έχει μία μοίρα A-10 Thunderbolt II, έχει F-15E, έχει και F-16. Έστειλε και τον Σεπτέμβριο για να τα αντικαταστήσουν αλλά αποφασίστηκε να παραμείνουν και αυτά.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να αναφέρει τις χώρες από τις οποίες θα επιχειρήσουν τα πολεμικά αεροπλάνα, εάν και εφόσον. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι μερικά βρίσκονται στη Σούδα και στην Κύπρο.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η δυστυχία του Προέδρου Μπάιντεν: Ειλικρινά επιθυμεί κατάπαυση του πυρός αλλά ουδείς του δίνει σημασία: Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega της Κύπρου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: