Η δεύτερη “μάχη των μαχών” μεταξύ των υποψηφίων αντιπροέδρων των ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε η τηλεοπτική τηλεμαχία που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη (video)

epa11636938 Republican vice presidential nominee JD Vance (L), and Minnesota Governor and Democratic vice presidential nominee Tim Walz (R) exchange a few words before the start of the Vice Presidential debate at the CBS Broadcast Center in New York, New York, USA, 01 October 2024. EPA, SARAH YENESEL




Ο Δημοκρατικός Τιμ Γουόλς και ο Ρεπουμπλικάνος Τζέι Ντι Βανς, οι υποψήφιοι που επέλεξαν η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ για την αντιπροεδρία ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, άρχισαν το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) την πρώτη και μοναδική τηλεμαχία τους, στο πλαίσιο εξαιρετικά τεταμένης προεκλογικής εκστρατείας.

Οι δυο άνδρες, τους οποίους χωρίζουν κάπου είκοσι χρόνια και οι οποίοι εκφράζουν πολιτικές θέσεις στους αντίποδες για τα περισσότερα ζητήματα, αντάλλαξαν χειραψία προτού πάρουν θέση ο καθένας στο δικό του βήμα. Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ στη Νέα Υόρκη μεταδίδει το CBS.

Ο κυβερνήτης Τιμ Γουόλτς υποστήριξε ότι η άμβλωση είναι το θέμα «στο μυαλό όλων» και υπερασπίστηκε ένα νομοσχέδιο που υπέγραψε σε νόμο στη Μινεσότα που έκανε τις αμβλώσεις πιο προσιτές στην πολιτεία.

Ανέφερε «φρικτά» ανέκδοτα που αφορούσαν βιασμό και ιατρικές επιπλοκές, όπου μια έκτρωση θα μπορούσε να είχε βάλει τους γιατρούς σε νομικά προβλήματα.

«Αυτό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα», είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης το βράδυ της Τρίτης. «Αυτό αφορά την υγειονομική περίθαλψη», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δήλωσε ότι θέλει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα «να είναι υπέρ της οικογένειας με την πλήρη έννοια της λέξης».

Αναγνωρίζοντας ότι πολλοί Αμερικανοί «απλώς δεν εμπιστεύονται» τους Ρεπουμπλικάνους όσον αφορά το ζήτημα των αμβλώσεων, ο Βανς τόνισε ότι «ένα από τα πράγματα που προσπαθούμε να κάνουμε ο Ντόναλντ Τραμπ και εγώ» είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων για το θέμα, το οποίο έχει κρίσιμη σημασία για τις εκστρατείες τους.

«Θέλω να υποστηρίξουμε τις θεραπείες γονιμότητας. Θέλω να διευκολύνουμε τις μαμάδες να αντέξουν οικονομικά να κάνουν μωρά. Θέλω να διευκολύνω τις νέες οικογένειες να αντέξουν οικονομικά ένα σπίτι, ώστε να μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα μέρος για να μεγαλώσουν αυτή την οικογένεια», είπε ο Βανς.

«Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά στο μέτωπο της δημόσιας πολιτικής για να δώσουμε στις γυναίκες περισσότερες επιλογές».

Όταν πιέστηκε από τους συντονιστές του CBS γιατί μεταπήδησε από την υποστήριξη μιας ομοσπονδιακής απαγόρευσης 15 εβδομάδων για τις αμβλώσεις στο επιχείρημα ότι το ζήτημα έπρεπε να αφεθεί στις πολιτείες, ο Βανς προσπάθησε να διευκρινίσει ότι δεν υποστήριξε μια ομοσπονδιακή απαγόρευση, αλλά μάλλον «ένα εθνικό πρότυπο».

Πρόσθεσε ότι η επιτυχία μίας ψηφοφορίας υπέρ των αμβλώσεων στην πολιτεία του Οχάιο ήταν «ένα από τα πράγματα που άλλαξαν».

«Ο λαός του Οχάιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία, παρεμπιπτόντως, κατά της θέσης μου», είπε ο Βανς. «Πιστεύω ότι αυτό που στηρίχτηκε από αυτό, είναι ότι πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά για να κερδίσουμε πίσω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων».

  • Ο Walz λέει ότι «έκανε λάθος» στα σχόλια της πλατείας Τιενανμέν

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουαλζ είπε ότι «έκανε λάθος» όταν είπε προηγουμένως ότι είχε επισκεφθεί το Χονγκ Κονγκ την άνοιξη του 1989 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν της Κίνας, αλλά επέμεινε και πάλι ότι «ήταν στο Χονγκ Κονγκ και στην Κίνα» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

Όταν ρωτήθηκε για το ρεπορτάζ του CNN και άλλων ΜΜΕ ότι πρόσφατα ανακαλυφθέντα δημοσιεύματα σύγχρονων εφημερίδων έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Walz ότι βρισκόταν στην Κίνα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, ο κυβερνήτης μίλησε για την ιστορία του ταξιδιού του στη χώρα, που ξεκίνησε το 1989 και συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια του της σταδιοδρομίας του ως συνοδός για εκπαιδευτικά ταξίδια. Ο Walz είπε επίσης ότι είχε «πιαστεί από τη ρητορική» ενώ συζητούσε το θέμα «αποκαλώντας τον εαυτό του κατά καιρούς».

«Προσπάθησα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, αλλά δεν ήμουν τέλειος και κατά καιρούς σκέφτηκα, αλλά πάντα ήταν ότι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι με εξέλεξαν στο Κογκρέσο για 12 χρόνια», είπε ο Walz.

Όταν πιέστηκε από τους συντονιστές συγκεκριμένα για την ασυμφωνία μεταξύ των προηγούμενων σχολίων του και των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για το ταξίδι του, ο Walz είπε αρχικά ότι «έκανε λάθος σε αυτό».

«Το μόνο που είπα σε αυτό ήταν ότι έφτασα εκεί εκείνο το καλοκαίρι και το είπα λάθος, οπότε θα το κάνω – αυτό έχω πει», είπε.

Αλλά ο Walz είπε στη συνέχεια ότι βρισκόταν στο «Χονγκ Κονγκ και στην Κίνα» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας. Οι διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 1989 και τελείωσαν στις 4 Ιουνίου 1989 σε μια θανατηφόρα σφαγή διαδηλωτών από την κινεζική κυβέρνηση.

“Ήμουν στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τη δημοκρατία. Και από αυτό, έμαθα πολλά από αυτά που έπρεπε να συμμετέχω – στη διακυβέρνηση”, είπε.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής JD Vance ζήτησε περισσότερη ασφάλεια στα σχολεία όταν απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με την ένοπλη βία στα σχολεία.

Οι συντονιστές του CBS τον ρώτησαν αν πιστεύει ότι η ποινική ευθύνη των γονέων για μαζικούς πυροβολισμούς που διαπράττουν τα παιδιά τους στα σχολεία θα μπορούσε να βοηθήσει να περιοριστεί το πρόβλημα.

«Σίγουρα εμπιστεύομαι τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου και τις τοπικές αρχές να λάβουν αυτές τις αποφάσεις», είπε ο Βανς. «Νομίζω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η απάντηση θα είναι ναι και σε ορισμένες περιπτώσεις η απάντηση θα είναι όχι».

Συνέχισε λέγοντας ότι πιστεύει ότι αυτός και ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Tim Walz «μάλλον συμφωνούν ότι πρέπει να κάνουμε καλύτερα σε αυτό», και ο Walz, κοιτάζοντας τον Vance και ακούγοντας την απάντησή του, κούνησε το κεφάλι του καταφατικά. Ο Βανς είπε ότι το ερώτημα είναι ποια είναι η σωστή προσέγγιση για τον περιορισμό της ένοπλης βίας.

Στη συνέχεια, ο Βανς μίλησε για «παράνομα αποκτημένα πυροβόλα όπλα» και επιτέθηκε στις συνοριακές πολιτικές της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις. Είπε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων ισχυρότερων παραθύρων και περισσότερων σχολικών πόρων.

  • Ο Γουόλς κατηγορεί τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του πως έχει βαλθεί να «στερήσει την ανθρώπινη ιδιότητα» από τους μετανάστες

Ο Τιμ Γουόλς, ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία που επέλεξε η Δημοκρατική υποψήφια πρόεδρος Κάμαλα Χάρις ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, τον γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς, πως προσπαθεί να «στερήσει την ανθρώπινη ιδιότητα» από τους μετανάστες, κατά τη διάρκεια της πρώτης και μοναδικής τηλεμαχίας τους.

Ο κ. Βανς συγκαταλέγεται στις πρώτες μορφές των Ρεπουμπλικάνων που αναπαρήγαγαν την ψευδή θεωρία πως αϊτινοί μετανάστες τρώνε γάτες και σκύλους κατοίκων της πόλης Σπρίνγκφιλντ, που επανέλαβε κατόπιν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη δική του τηλεμαχία με την κυρία Χάρις.

«Οι συνέπειες στο Σπρίνγκφιλντ είναι πως ο κυβερνήτης (σ.σ. της πολιτείας Οχάιο) χρειάστηκε να στείλει τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να συνοδεύουν τα παιδιά (μεταναστών) που πάνε σχολείο», είπε ο κ. Γουόλς.

«Το να υποστηρίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ και το να μη γίνεται προσπάθεια για να εξευρεθεί λύση (σ.σ. στο πρόβλημα της μετανάστευσης) έχει γίνει προεκλογικό επιχείρημα, κι όταν αυτό γίνεται προεκλογικό επιχείρημα συκοφαντούμε και στερούμε την ανθρώπινη ιδιότητα από άλλα ανθρώπινα όντα», επέμεινε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Νέα Υόρκη, United States

O Τραμπ στήνει καυγά πάνω στα πτώματα και τους αγνοούμενους του κυκλωνα «Ελίν»: Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν για αδιαφορία και την Χάρις για «στημένο» τηλεφώνημα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: