Το Ιράν εξαπέλυσε 400 πυραύλους κατά του Ισραήλ: Σειρήνες ηχούν σε όλη τη χώρα * Στα καταφύγια οι πολίτες * Εντολή Μπάιντεν για αμερικανική στρατιωτική συνδρομή [videos]

epa11636146 A projectile flies over the Upper Galilee, northern Israel, 01 October 2024. Israel’s military stated that Iran has launched missiles towards the State of Israel on 01 October, and asked citizens to ‘remain vigilant’ and to follow the Home Front Command’s instructions directing people to protected areas and remain there ‘until further instructions’ are given. EPA/ATEF SAFADI




Το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ο στρατός έδωσε εντολή στους πολίτες να πάνε σε καταφύγια. Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ηχούν σε όλο το Ισραήλ.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις παρακολουθούν την εξέλιξη της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ από την αίθουσα κρίσεων του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής να συνδράμουν το Ισραήλ στην επιχείρηση αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Το Ιράν εκτόξευσε ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Τεχεράνης, στον Λίβανο.

Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Ρόιτερς, Δυο Ιρανοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν πως ο Χαμενεϊ  παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία μετά την έναρξη της πυραυλικής επίθεσης.

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μεταφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ασφαλή τοποθεσία μετά τη δολοφονία του ηγέτη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού.

Οι σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ και εκρήξεις ακούγονταν στην Ιερουσαλήμ και την κοιλάδα του Ιορδάνη. Οι δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης που μετέδιδαν ζωντανά τις εξελίξεις, ξάπλωσαν στο έδαφος.

  • Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters είδαν να αναχαιτίζονται πύραυλοι στον εναέριο χώρο της γειτονικής Ιορδανίας. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 400 πύραυλοι.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε νωρίτερα ότι η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους αναμενόταν «ευρεία» και κάλεσε τους πολίτες να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

 

H ισραηλινή Jerusalem Post μεταδίδει ότι πάνω από 400 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ.

  • Προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα.

Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε «πύραυλους στο Τελ Αβίβ» στο Ισραήλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

  • Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από την ιρανική πυραυλική επίθεση, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/Jerusalem Post

 

Τρομοκρατικό χτύπημα στα νότια του Τελ Αβίβ: 4 νεκροί και 7 τραυματίες από πυρά ενόπλων * Οι «δυο τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν» λέει η αστυνομία [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: