Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις για επικείμενη επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, λέει αξιωματούχος του Λευκού Οίκου * Είμαστε έτοιμοι, απαντά ο IDF

FILE PHOTO: Το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα ‘Iron Dome’ Φωτογραφία Avichai Socher, IDF




Οι ΗΠΑ, που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να αποτρέψουν τη στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησαν σήμερα για «επικείμενη» επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, επισημαίνοντας πως μια τέτοια επίθεση θα είχε σοβαρές «συνέπειες» για την Τεχεράνη.

  • «Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις βάσει των οποίων το Ιράν προετοιμάζεται να διεξάγει μια επικείμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους» εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο AFP, την οποία έκανε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Στηρίζουμε με ενεργό τρόπο τις αμυντικές προετοιμασίες» του Ισραήλ, πρόσθεσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως μια «απευθείας στρατιωτική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα οδηγούσε σε σοβαρές συνέπειες» για την Τεχεράνη.

Επιβεβαιώνουν οι Ισραηλινοί

Τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι μια ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναμένεται μέσα «στις επόμενες ώρες» και ότι η επίθεση θα γίνει με drones και πυραύλους.

Ωστόσο, μια δυτική πηγή τόνισε στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους και όχι με drones ή πυραύλους κρουζ.

Οι τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοιμ που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν δήλωσαν στους New York Times ότι το Ιράν πιθανότατα θα στοχεύσει τρεις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και «ένα αρχηγείο μυστικών πληροφοριών βόρεια του Τελ Αβίβ», το οποίο είπε ότι έχει εκκενωθεί.

Ενώ ο ολοκληρωτικός πόλεμος αποφεύχθηκε τον Απρίλιο, οι New York Times, επικαλούμενοι διπλωμάτες και ειδικούς, τόνισαν ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι πιο πιθανός τώρα, «με το Ισραήλ να αναμένεται να αντεπιτεθεί σκληρά μετά από οποιαδήποτε νέα ιρανική επίθεση».

Η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να είναι το ίδιο μεγάλη ή ενδεχομένως μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνη του Απριλίου, εφόσον πραγματοποιηθεί, αν και αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε αρχικές ενδείξεις και είναι δύσκολο να θεωρηθεί βέβαιη, είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

  • Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επίσης μετέδωσε, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως μια πιθανή επικείμενη επίθεση από το Ιράν θα είναι παρόμοια με την επίθεση που διεξήγαγε η Τεχεράνη τον Απρίλιο.

Το Ιράν είχε εκτοξεύσει πάνω από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όμως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και σύμμαχοι από δυτικές και αραβικές χώρες κατέρριψαν σχεδόν όλους τους πυραύλους και τα ντρόουν.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί σε αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει.

Η προειδοποίηση για την επίθεση απευθύνθηκε λίγο αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε μια χερσαία επίθεση στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, έπειτα από μια εβδομάδα σφοδρών βομβαρδισμών, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στη χώρα.

Έπειτα από το καταστροφικό πλήγμα που κατάφερε στη Χεζμπολάχ, με τον θάνατο του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή σε έναν ισραηλινό βομβαρδισμό κοντά στη Βηρυτό, το Ισραήλ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε εναντίον της οργάνωσης που υποστηρίζει το Ιράν.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος του Χασάν Νασράλα «δεν θα είναι μάταιος» και ο αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει στην «καταστροφή» του Ισραήλ.

Ισραήλ: Οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν θα έχει επιπτώσεις

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί κάποια αεροπορική απειλή από το Ιράν, σημειώνοντας πως το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») είναι προετοιμασμένο για ιρανική απειλή.

  • Ο ίδιος είπε πως τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ είναι πλήρως ετοιμοπόλεμα και πως οι IDF είναι προετοιμασμένες τόσο για έναν επιθετικό όσο για έναν αμυντικό πόλεμο. Το Ισραήλ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα σε συνεργασία με τους συμμάχους του.

Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα έχει συνέπειες.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους Ισραηλινούς σήμερα νωρίς το απόγευμα να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας του στρατού.

Οδηγία σε Πρεσβεία ΗΠΑ, μέχρι νεωτέρας…

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας προς τους εργαζομένους της πρεσβείας και τις οικογένειές τους «να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία μέχρι νεωτέρας».

Η προειδοποίηση, παρόμοια με αυτή που εκδόθηκε τον Απρίλιο πριν από μια ιρανική επίθεση, έρχεται εν μέσω πληροφοριών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει να εξαπολύσει άμεσα μια νέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ -ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, United States

Καμιά αντίσταση της Χεζμπολάχ στην χερσαία επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο: Εντολή IDF για εκκένωση 27 χωριών * Κινητοποιήθηκαν 4 επιπλέον ταξιαρχίες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: