Μαρκ Ρούτε: Ποιος είναι ο «ακλόνητος» Ολλανδός που από σήμερα αναλαμβάνει το τιμόνι του ΝΑΤΟ * Τα πρώτα λόγια για την Ουκρανία και το μήνυμα στον Πούτιν [videos]

epa11634956 New NATO Secretary General Mark Rutte gives his first press conference after he succeeds Jens Stoltenberg as NATO Secretary General, at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, 01 October 2024. Former Dutch Prime Minister Mark Rutte succeeds Jens Stoltenberg as Secretary General of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) on 01 October 2024 after the latter’s ten years at the helm of the Alliance. EPA/OLIVIER HOSLET




Χαλαρός και ακλόνητος όταν τα πράγματα δυσκολεύουν: Ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε θα χρειαστεί αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του για να ηγηθεί του ΝΑΤΟ σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους του.

Ο 57χρονος πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας συχνά εμφανίζεται σε φωτογραφίες να πηγαίνει στη δουλειά με το ποδήλατο, τρώγοντας το μήλο του.

Από σήμερα αναλαμβάνει να ηγηθεί της συμμαχίας αυτής των 32 χωρών σε μια περίοδο ρωσικής επιθετικότητας και πιθανόν αμερικανικής αδιαφορίας και θα είναι ο τέταρτος Ολλανδός που επωμίζεται αυτό τον ρόλο στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

 

  • Στη Χάγη, είναι συχνό θέαμα ο Ρούτε να κάνει ποδηλασία μαζί με άλλους ποδηλάτες, να κάνει τα ψώνια του στο σούπερ-μάρκετ της περιοχής, να δειπνεί στη γειτονική πιτσαρία ή να πηγαίνει για να συναντήσει τον βασιλιά οδηγώντας ο ίδιος το Saab του.

Μετά την αποχώρησή του για τελευταία φορά από τον «Πυργίσκο» (όπως ονομάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο), με το ποδήλατό του φυσικά, ο Ρούτε αλλάζει πλέον ζωή και από τους χαλαρούς ρυθμούς μεταφέρεται στη «χύτρα ταχύτητος» των Βρυξελλών.

Μια γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε στην ολλανδική εφημερίδα NRC συνοψίζει τέλεια την κατάστασή του: ο Ρούτε μασουλάει χαμογελαστός το μήλο του πάνω σε ένα ποδήλατο με το λογότυπο του ΝΑΤΟ ενώ κατευθύνεται προς μια ομάδα αρχηγών κρατών που χτυπιούνται μεταξύ τους με πυραύλους.

  • Με ύψος 1,93μ ο Ρούτε έχει αποκτήσει διάφορα παρατσούκλια, ανάμεσά τους και το «Μαρκ Τεφλόν» λόγω της μεγάλης αντίστασής του στα σκάνδαλα και επειδή οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν μπορούν να κολλήσουν τίποτα πάνω του.

Τον περασμένο χρόνο μια κόντρα που ξέσπασε στους κόλπους του συνασπισμού του σχετικά με το άσυλο προκάλεσε την ξαφνική κατάρρευση της κυβέρνησης ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για εκλογές τις οποίες κέρδισε ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς.

Το 2021 η κυβέρνησή του παραιτήθηκε όταν χιλιάδες γονείς—πολλοί εκ των οποίων ανήκαν σε εθνοτικές μειονότητες—κατηγορήθηκαν εσφαλμένα για απάτη που αφορούσε επιδόματα που είχαν λάβει για την ανατροφή των παιδιών τους.

Επιπλέον, σεισμοί που προκλήθηκαν από την εξόρυξη φυσικού αερίου στη επαρχία Γκρόνιγκεν, στο βόρειο τμήμα της Ολλανδίας, προκάλεσαν την οργή των πολιτών.

  • «Πολλά πήγαν στραβά όσο ήμουν υπεύθυνος και το παίρνω προσωπικά», είπε ο Ρούτε στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του.

Το άλλο παρατσούκλι του είναι «Ο Γητευτής του Τραμπ», το οποίο το απέκτησε χάρη στην διαφαινόμενη ικανότητά του να διαχειρίζεται τον απρόβλεπτο και εκρηκτικό πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος δεν αποκλείεται να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον προσεχή Ιανουάριο.

Ο Ρούτε σίγουρα δεν τρέφει αυταπάτες ως προς την πρόκληση που συνιστά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει “ανάλγητο, στυγνό, αδίστακτο”.

  • Ο Πούτιν «πρέπει να αντιληφθεί» ότι το ΝΑΤΟ «δεν θα υποχωρήσει στην Ουκρανία», δήλωσε  σήμερα αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του. «Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην πολεμική προσπάθεια. Οσο περισσότερο βοηθήσουμε την Ουκρανία, τόσο νωρίτερα θα τελειώσει ο πόλεμος». Ο Ρούτε πρόσθεσε ότι το δικαίωμα αυτοάμυνας της Ουκρανίας «δεν τελειώνει στα σύνορα», αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο είναι δύσκολη, αλλά προσθέτοντας ότι τα εδαφικά κέρδη που επιτυγχάνει η Ρωσία έχουν υψηλό κόστος γι’ αυτήν .

Η 14χρονη θητεία του στην πρωθυπουργία χαρακτηρίστηκε από την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014 με 196 από τους 298 νεκρούς να είναι Ολλανδοί.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την αεροπορική τραγωδία “ίσως το σημαντικότερο και θλιβερότερο γεγονός ολόκληρης της θητείας μου”, το οποίο “άλλαξε την προσωπική μου θεώρηση για τον κόσμο”.

  • Αυτό τον έκανε ακόμη πιο αποφασισμένο να υποστηρίξει την Ουκρανία “για την ασφάλειά τους και για τη δική μας”.

Είναι το μικρότερο από επτά παιδιά. Ο πατέρας του Ιζάακ, ήταν έμπορος, ενώ η μητέρα του, η Μίκε, ήταν η αδελφή της πρώτης συζύγου του Ιζάακ, η οποία πέθανε σε ιαπωνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αρχικά ο Ρούτε ήθελε να γίνει πιανίστας αλλά αφότου φοίτησε στο έγκριτο πανεπιστήμιο Leiden, εντάχθηκε στον Αγγλο-ολλανδικό κολοσσό διανομών καταναλωτικών αγαθών Unilever, ενώ πέρασε και ένα διάστημα στο παράρτημά του που παρασκευάζει το φυστικοβούτυρο Calve.

Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως “άνθρωπο της συνήθειας και της παράδοσης”, ο οποίος έχει περάσει όλη του τη ζωή στη Χάγη και παραδίδει εθελοντικά μαθήματα.

Ωστόσο, η δημόσια εικόνα του περιγράφεται καλύτερα από τον κομμωτή του Μάρκο Ρίμελζουαν, ο οποίος λέει: “Στον Μαρκ δεν αρέσουν οι αλλαγές, θέλει πάντα το ίδιο πράγμα”.

 

 

 

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Χάγη, Netherlands

 

Έκτακτη είδηση: Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την “στρατιωτική επιχείρηση” του Ισραήλ στο Λίβανο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάλαντ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: