Νέοι κλυδωνισμοί στη Γερμανία για τις μαζικές απελάσεις χιλιάδων Κούρδων στην Τουρκία: Στο στόχαστρο η συμφωνία της κυβέρνησης με τον Ερντογάν

epa10981108 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) with German Chancellor Olaf Scholz (R), during his visit, at the Federal Chancellery in Berlin, Germany, 17 November 2023. Photo via Turkish Presidency




H γερμανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να απελαύνει στην Τουρκία εκατοντάδες απορριφθέντες αιτούντες άσυλο, μια κίνηση που έχει προκαλέσει σημαντικές επικρίσεις, ιδίως όσον αφορά στην τύχη των Κούρδων που αντιμετωπίζουν ανέχεια αλλά και πολιτική καταστολή στην Τουρκία.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung

Πολιτικοί από το Κόμμα των Πρασίνων και το SPD έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη νέα συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Η Lamya Kaddor, εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων και αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις, επέκρινε την απέλαση των Κούρδων, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στην εξωτερική πολιτική.

Αυτή η πρωτοβουλία απέλασης ακολουθεί μήνες διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, όπου η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να δέχεται έως και 500 απελαθέντες την εβδομάδα, ξεκινώντας με 200 Τούρκους υπηκόους στις αρχικές πτήσεις. Παρά την απροθυμία της Τουρκίας να επιτρέψει πτήσεις τσάρτερ, έχει δείξει προθυμία να δεχτεί απελαθέντες με τις λεγόμενες «ειδικές πτήσεις». Επί του παρόντος, περίπου 14.500 Τούρκοι υπήκοοι στη Γερμανία υπόκεινται σε εντολές απέλασης, εκ των οποίων το 84% είναι Κούρδοι αιτούντες άσυλο.

Ο Aziz Bozkurt, στέλεχος του SPD και πρόεδρος της ομάδας εργασίας του κόμματος για τη μετανάστευση, τόνισε την ανάγκη προσεκτικής αξιολόγησης κατά περίπτωση, ιδίως για τους Κούρδους, λόγω των ανησυχιών για τη νομική προστασία στην Τουρκία. Ο ίδιος, μαζί με άλλα μέλη του SPD, έχει επικρίνει την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, προειδοποιώντας για τους κινδύνους της απέλασης ατόμων σε χώρες όπως η Τουρκία, όπου το κράτος δικαίου είναι αμφισβητήσιμο.

Ομοίως, ο Ali Ertan Toprak, επικεφαλής της κουρδικής κοινότητας στη Γερμανία, εξέφρασε ανησυχίες για την απέλαση ατόμων σε ένα «άδικο κράτος», όπως το χαρακτήρισε, υπό τον πρόεδρο Edogan, ενώ αναγνώρισε ότι οι απελάσεις θα μπορούσαν να είναι νόμιμες σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά προβληματικές για αντιπολιτευόμενους, δημοσιογράφους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το γραφείο του Erdogan διέψευσε τις αναφορές για οποιαδήποτε συμφωνία αποδοχής 500 απελαθέντων εβδομαδιαίως, με τον Bozkurt να σχολιάζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος παίζει πολιτικά παιχνίδια με τη Δύση, καθιστώντας τη Γερμανία ευάλωτη μέσω τέτοιων συμφωνιών.

Frankfurter Allgemeine Zeitung [Abschiebungen in die Türkei: Kritik an Deal mit Erdoğan]

Σύγχυση στη Βρετανία για τις προθέσεις Στάρμερ στη σχέση με πιθανή αναθεώρηση του Brexit: Αποκαλυπτική επίσκεψη στις Βρυξέλες και συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: