Δεύτερο πλήγμα μέσα σε έναν μήνα για τις ΗΠΑ στην Υεμένη: Οι Χούθι κατέρριψαν αναγνωριστικό drone, επιβεβαίωσε την απώλεια η Ουάσιγκτον

FILE PHOTO A handout photo made available by the Houthis media center shows the alleged debris of a US drone after being shot down in the Red Sea port city of Hodeidah, Yemen, 19 February 2024. EPA/HOUTHIS MEDIA CENTER / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Την «κατάρρευση» στην Υεμένη αμερικανικού drone τύπου MQ-9 Reaper, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο περί ενέργειας εντασσόμενης στην ευρύτερη «κακόβουλη συμπεριφορά» των ανταρτών Χούθι, κινήματος που θεωρείται πως πρόσκειται στο Ιράν.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα στον Σεπτέμβριο που η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε απώλεια drone του τύπου, που χρησιμοποιείται τόσο για συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση, όσο και για επιθέσεις.

«Ένα MQ-9 καταρρίφθηκε», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, κάνοντας λόγο για το «πιο πρόσφατο παράδειγμα της κακόβουλης και απερίσκεπτης συμπεριφοράς των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι, που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια».

Εκπρόσωπος των Χούθι για στρατιωτικά ζητήματα, ο Γιαχία Σάρια, δήλωσε νωρίτερα πως οι αντάρτες κατέρριψαν MQ-9 το οποίο «επιδιδόταν σε εχθρικές ενέργειες στον εναέριο χώρο της επαρχίας Σαάντα» (βορειοδυτικά).

Το Πεντάγωνο είχε ήδη επιβεβαιώσει στα μέσα του Σεπτεμβρίου ότι άλλο MQ-9 Reaper συνετρίβη στην περιοχή της Υεμένης.

Συμβάν και στον θαλάσσιο χώρο

Στο μεταξύ, η υπηρεσία για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας UKMTO —υπάγεται στο πολεμικό ναυτικό της Βρετανίας— ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε για συμβάν στον θαλάσσιο χώρο 64 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Χοντάιντα της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα, προσθέτοντας πως οι αρχές διενεργούν έρευνα για το περιστατικό.

Λίγη ώρα αργότερα, η UKMTO διευκρίνισε πως ο καπετάνιος εμπορικού πλοίου, το οποίο δεν κατονόμασε, την ενημέρωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις παφλασμοί εξαιτίας της πτώσης βλημάτων στη θάλασσα σε μικρή απόσταση από αυτό, πάντως κανένα μέλος του πληρώματος δεν έπαθε κάτι, το σκάφος δεν υπέστη ζημιά και συνεχίζει κανονικά την πορεία προς το επόμενο λιμάνι του.

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, εξαπολύουν επιθέσεις από τον Νοέμβριο εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, ή συμμάχους του, πάνω απ’ όλα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις τους προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσια περιοχή καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, ωθώντας τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν στα τέλη της περασμένης χρονιάς διεθνή ναυτικό συνασπισμό για την αντιμετώπισή τους και από τον Ιανουάριο να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων ή οπλικών συστημάτων των Χούθι στην Υεμένης, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία.

Οι Χούθι διαβεβαιώνουν συχνά πως καταρρίπτουν drones του συνασπισμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Έκτακτη είδηση: Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την “στρατιωτική επιχείρηση” του Ισραήλ στο Λίβανο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάλαντ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: