Πολλαπλές διάσπαρτες εστίες στη φωτιά της Κορινθίας: Δύσκολη νύχτα και δύο πυροσβέστες τραυματίες* Εκλεισε τμήμα της Εθνικής Οδού [videos]

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024 από την φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Άνω Λουτρό Κορινθίας, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Μάχη με τις φλόγες έδωσαν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές στην πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Η φωτιά, από τον Πύργο πέρασε στη Λυγιά, όπου εχει μειωθεί η δυναμική της και αυτή τη στιγμή καίνε πολλαπλές διάσπαρτες εστίες, ενώ έχει φθάσει στα Τρίκαλα Κορινθίας και καίει σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά.

Διακοπή κυκλοφορίας 

Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 8:00 το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι, ο οποίος είχε κλείσει από αργά το βράδυ της Δευτέρας, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή των Ροζενών, της Κορινθίας.

Πλέον, η κίνηση όλων των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη, ώστε να μην κινδυνεύουν από την φωτιά οι οδηγοί και οι επιβάτες των αυτοκινήτων που κινούνταν από και προς την Κόρινθο.




Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, στην Κορινθία.

Σύμφωνα με τον δήμο, η απόφαση για την μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ελήφθη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά.

Όσον αφορά τις ζημιές που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η φωτιά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Βλάση Τσιώτο, υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες, ενώ έχουν καεί και σπίτια.

Πάντως, όπως εκτιμάται, σαφής εικόνα για το μέγεθος των ζημιών θα υπάρχει μετά την κατάσβεση της φωτιάς, όταν και θα ξεκινήσει η καταγραφή στις πληγείσες περιοχές.

Τραυματίες πυροσβέστες 

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν νωρίτερα και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο της Αττικής. Πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές δίνουν μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στα σπίτια. Οι Βρυσούλες, η Αμφιθέα και η Ρίζα είναι τρία χωριά τα οποία βρίσκονται αμέσως μετά τη δύσβατη περιοχή όπου κατακαίει η φωτιά.

Πώς εξαπλώθηκε η φωτιά 

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής 29/9 σε δύσβατο σημείο επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν και έλαβε μεγάλες διαστάσεις ενώ χθες κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας συνεχείς ήταν οι αναζωπυρώσεις, κάποιες από τις οποίες πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις.




Παράλληλα, διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 στάλθηκαν σε κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, ‘Ανω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές.




Υπενθυμίζεται ότι δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί νωρίς το πρωί της Δευτέρα. Βρεθηκαν απανθρακωμένοι από ομάδα ΟΠΚΕ σε δασική περιοχή έξω από το χωριό Ελληνικό. Την προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την ταυτοποίησή τους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανήκουν στους δύο άνδρες, 35 και 40 ετών, που αγνοούνται από προχθές το βράδυ της Κυριακής στην ευρύτερη περιοχή των ‘Ανω Πιτσών Κορινθίας.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις στο Ξυλόκαστρο: Εκκενώθηκαν κι άλλοι οικισμοί * Προς τα σύνορα με την Αχαΐα σπρώχνουν οι άνεμοι τις φλόγες

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: