Οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τον Νετανιάχου: Ισχυρές εκρήξεις σε νότια προάστια της Βηρυτού, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο Λίβανο (live video)

epa11634415 Israeli artillery shells hit areas near villages in southern Lebanon along the border with Israel, as seen from the Upper Galilee, northern Israel, 30 September 2024. EPA, ATEF SAFADI




Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα μεσάνυχτα σε νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας Βηρυτού, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ακούστηκαν τουλάχιστον δυο εκρήξεις, η μια από τις οποίες έγινε αισθητή σ’ όλη την πόλη.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε τουλάχιστον έξι βομβαρδισμούς σε νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου περί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Οι βονβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν λίγη ώρα μετά τη διαταγή που απηύθυναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε κατοίκους τομέων των περιοχών αυτών, που θεωρούνται προπύργια του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά.

Τους ζήτησαν να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους για την ασφάλειά τους—, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στα λιβανικά σώματα ασφαλείας.

«Έξι ή επτά ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν νότια προάστια της Βηρυτού», είπε η πηγή αυτή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ότι άρχισαν «περιορισμένες» χερσαίες «επιδρομές» σε χωριά στον νότιο Λίβανο, εναντίον του κινήματος Χεζμπολά.

«Όπως προβλέπει απόφαση της (ισραηλινής) πολιτικής ηγεσίας, δυνάμεις (…) πριν από λίγες ώρες άρχισαν περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές, βασισμένες σε συγκεκριμένες πληροφορίες, εναντίον στόχων και υποδομών των τρομοκρατών της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο», με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του πυροβολικού, αναφέρει ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram και μέσω X λίγο μετά τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα», προστίθεται.

Η είδηση αρχικά έγινε γνωστή από την επιβεβαίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι έλαβε από τους Ισραηλινούς σχετική ενημέρωση.

Οι Αμερικανοί προσπάθησαν αλλά δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ήδη έστειλε νέες ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή για την περίπτωση κατά την οποία το Ιράν σπεύσει να βοηθήσει τη Χεζμπολάχ.

Προηγουμένως, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξέδωσαν προειδοποίηση προς τους κατοίκους τριών συνοικιών στα νότια προάστια της Βηρυτού, να απομακρυνθούν επειγόντως ενόψει βομβαρδισμών που θα εξαπολύσουν εναντίον στόχων που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

«Βρίσκεστε σε περιοχές όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ» και «ο ισραηλινός στρατός θα δράσει δυναμικά».

«Για την ασφάλειά σας και για την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως τα κτίρια και να απομακρυνθείτε από αυτά σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», τονίζει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό.

Δημοσίευσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χάρτη που δείχνει την τοποθεσία των κτιρίων που αποτελούν στόχους.

  • Απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη χαρακτηρίστηκε περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήρισαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ.

Η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, Όρι Γκόρντιν.

«Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», υπογραμμίζει ο υποστράτηγος Γκόρντιν.

Πρόκειται για εξέλιξη που ενισχύει τις αναφορές για επικείμενη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου.

  • Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για την έναρξη περιορισμένης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε αότι το Ισραήλ ενημέρωσε την Ουάσινγκτον πως ξεκίνησε «περιορισμένης κλίμακας» χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο, την ώρα που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήριζαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» παραμεθόρια περιοχή στον βορρά.

Λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας, υποχωρώντας έως και 5 χιλιόμετρα βορειότερα, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων και κατοίκων παραμεθόριων περιοχών.

Το Ισραήλ διεξάγει «αυτήν τη στιγμή» περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Μας ενημέρωσαν ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», διευκρίνισε ο Μάθιου Μίλερ, επικαλούμενος την ενημέρωση της Ουάσινγκτον από την ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήρισαν σαπαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» παραμεθόρια περιοχή που περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ.

«Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, ο υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε σε στρατιώτες ότι «η εξόντωση του (ηγέτη της Χεζμπολάχ) Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το τελευταίο» στον αγώνα εναντίον της Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του, ο Ναΐμ Κάσεμ – δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος Χεζμπολάχ – διαβεβαίωνε το μεσημέρι πως «οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για χερσαία αντιπαράθεση» σε περίπτωση εισβολής του ισραηλινού στρατού.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ρα ότι κατέστρεψαν με αεροπορική επιδρομή μια αποθήκη πυραύλων εδάφους-αέρος της Χεζμπολάχ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τους IDF, η αποθήκη με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους βρισκόταν περίπου 1,5 χλμ μακριά από το αεροδρόμιο.

«Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος αποτελούν απειλή για τον διεθνή εναέριο χώρο, για τα επιβατικά αεροπλάνα και μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε αεροσκάφος που πετά στον εναέριο χώρο του Λιβάνου», τόνισε ο στρατός.

  • ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ Ο ΜΠΟΡΕΛ

Οποιαδήποτε νέα ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση «θα επιδείνωνε την κατάσταση και πρέπει να αποφευχθεί», δήλωσε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συγκάλεσε σήμερα εκτάκτως, για την «συνεχιζόμενη κλιμάκωση στο Λίβανο».

Ο Ζ. Μπορέλ έκανε έκκληση για σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, «σε κάθε περίπτωση» και τόνισε ότι η κυριαρχία του Ισραήλ και του Λιβάνου πρέπει να είναι εγγυημένη. «Τώρα τα όπλα πρέπει να σωπάσουν και να μιλήσει η διπλωματία», ανέφερε.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τις Αρχές του Λιβάνου, ήδη ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, πολλοί εκ των οποίων φεύγουν προς τη Συρία, πρόσθεσε στη συνέχεια.

  • 95 νεκροί χθες Δευτέρα

Ο απολογισμός των θυμάτων των βομβαρδισμών που συνέχισαν να εξαπολύουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σε όλη την επικράτεια του Λιβάνου ανήλθε σε 95 χθες Δευτέρα, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

«Τα πλήγματα του ισραηλινού εχθρού σκότωσαν 95 ανθρώπους και τραυμάτισαν (άλλους) 172 τις τελευταίες 24 ώρες», τόνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Βηρυτός, Lebanon
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ – της Μαρίας Αρώνη
Βρυξέλλες, Belgium
Με πληροφορίες και από τους Times of Israel

Ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο: Σφοδρά πυρά πυροβολικού κατά θέσεων της Χεζμπολάχ * Ταυτόχρονοι στοχευμένοι βομβαρδισμοί και στη Βηρυτό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: