Ενήμερη η Ουάσιγκτον για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο: «Πολεμική ζώνη» στα σύνορα από τον IDF, αποσύρονται τα λιβανέζικα στρατεύματα

epa11633443 Israeli soldiers check military vehicles at a gathering site next to the border with Lebanon as seen from an undisclosed location in northern Israel, 30 September 2024. EPA/ATEF SAFADI




Η αντίστροφη μέτρηση για την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο και επιχειρήσεις κατά θέσεων της Χεζμπολά έχει ξεκινήσει ήδη, καθώς έγινε γνωστό ότι η Ιερουσαλήμ ενημέρωσε τις ΗΠΑ  ότι σχεδιάζει περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Τελικά ξεκίνησε στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας.

«Μας έχουν ενημερώσει για μια σειρά επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής, μας έχουν πει ότι πρόκειται για περιορισμένης έκτασης επιχειρήσεις, οι οποίες εστιάζουν σε υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, αλλά οι συζητήσεις για αυτό το θέμα συνεχίζονται», είπε σε δημοσιογράφους ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ήδη τα τελευταία 24ωρα δυνάμεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων [ΙDF] συγκεντρώνονται στα σύνορα του βόρειου Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο – το προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ταυτόχρονα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνεδρίασε το συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ., ενώ ο υπουργός Άμυνας, Γίοαβ Γκάλαντ, λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει:

  • «Η επόμενη φάση στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα. Θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή της κατάστασης ασφάλειας και θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε τη σημαντική (αποστολή) της επιστροφής των κατοίκων στα σπίτια τους». 

«Θα το κάνουμε αυτό. Και όπως είπα εδώ πριν από ένα μήνα (ότι) θα μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους (προς τα βόρεια), αυτό λέω και τώρα: Θα αλλάξουμε την κατάσταση και θα επιστρέψουμε τους κατοίκους στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Πολεμική ζώνη κήρυξε ο στρατός

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ.

Η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, Όρι Γκόρντιν.

«Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», υπογραμμίζει ο υποστράτηγος Γκόρντιν.

Αποσύρονται από τις θέσεις τους στρατεύματα του Λιβάνου στον νότο

Λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας, αναφέρουν κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών και πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Εκπρόσωπος του λιβανέζικου στρατού δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε τις αναφορές, υπογραμμίζει το Reuters.

Αντίθετος ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

“Δεν θέλουμε να δούμε κανενός είδους χερσαία εισβολή”, δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για “αποκλιμάκωση”, για εκεχειρία και εκφράζοντας ανησυχία για τις “ανθρωπιστικές συνέπειες” των πληγμάτων στον Λίβανο.

Οι περισσότεροι από 10.000 κυανόκρανοι της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL / Finul) δεν μπορούν πλέον να περιπολούν λόγω της έντασης των μαχών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

“Οι κυανόκρανοί μας της UNIFIL παραμένουν στη θέση τους εντός της ζώνης ευθύνης της αποστολής, μολονότι η ένταση των μαχών εμποδίζει τις κινήσεις τους και την ικανότητά τους να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους”, δήλωσε ο Ντουζαρίκ.

“Δεδομένης της έντασης της ανταλλαγής ρουκετών, (οι κυανόκρανοι) δεν μπορούν να περιπολούν”, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι μπορούσαν να παρατηρούν την κατάσταση μόνο από τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από το σημείο των ειρηνευτικών δυνάμεων σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης της κατάστασης, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να “κάνει εικασίες”. Δήλωσε ωστόσο ότι υπάρχει “σχέδιο έκτακτης ανάγκης” εάν χρειαστεί.

“Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης ώρα με την ώρα”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ορισμένα μέλη του πολιτικού προσωπικού της UNIFIL απομακρύνθηκαν και κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια.

Δύναμη που αριθμεί περισσότερους από 10.000 άνδρες, η UNIFIL έχει σταθμεύσει στο νότιο Λίβανο από το 1978 για να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο ρόλος της ενισχύθηκε μετά τη σύγκρουση των 33 ημερών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το καλοκαίρι του 2006.

Η UNIFIL είναι υπεύθυνη για την επιτήρηση της εφαρμογής του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να αναπτύσσονται στον νότιο Λίβανο. Αυτοί πρέπει να περιπολούν κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, της γραμμής οριοθέτησης των συνόρων όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

 

Με πληροφορίες από Reuters/AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

«Διάγγελμα» Νετανιάχου στους πολίτες του Ιράν: «Οι τύραννοι δεν νοιάζονται για το μέλλον σας, το Ισραήλ σάς στηρίζει – Δεν υπάρχει μέρος που δεν μπορούμε να φτάσουμε»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: