Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή επίλεκτων ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στον Λίβανο: Εϊμαστε έτοιμοι απαντάει η Χεζμπολάχ

epa11633437 Israeli military vehicles at a gathering site next to the border with Lebanon as seen from an undisclosed location in northern Israel, 30 September 2024. The Israeli military announced on 30 September that it had eliminated the head of the Lebanon Branch of Hamas during an ‘overnight joining IDF and ISA intelligence-based’ operation in Lebanon. EPA, ATEF SAFADI




Σύμφωνα με πληροφορίες της HJ ξεκίνησε η εισβολή επίλεκτων ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στο Λίβανο.

Οπως μεταδιδει το Reuters ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ φάνηκε σήμερα να αναφέρεται στην πιθανότητα χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αρκετά ειδησεογραφικά μέσα, ο Γκάλαντ είπε σε σώματα τεθωρακισμένων κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο:

“Η εξόντωση του Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά δεν είναι το τέλος, η επιστροφή των κατοίκων του Βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους θα ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητές μας περιλαμβανομένων υμών”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ) που επικαλείται ανώνυμες πηγές οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έχουν ξεκινήσει μικρής κλίμακας επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων διεισδύσεων σε σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, ενόψει μιας πιθανής χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή,

Οι επιχειρήσεις αυτές, από ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, φέρεται να στοχεύουν στη συλλογή πληροφοριών και στην προετοιμασία του εδάφους για μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη επίθεση που θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, οι επιχειρήσεις αυτού του είδους έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά και πιο πρόσφατα, ως μέρος της στρατηγικής του Ισραήλ για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ, η οποία διατηρεί ισχυρή παρουσία κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Ετοιμη δηλώνει η Χεζμπολάχ

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής αρχηγός Ναΐμ Κασέμ στην πρώτη δημόσια ομιλία του από τότε που το Ισραήλ σκότωσε τον αρχηγό του Χασάν Νασράλα την περασμένη εβδομάδα. Το Ισραήλ δεν θα πετύχει τους στόχους του, είπε.

«Θα αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανότητα και είμαστε έτοιμοι εάν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να εισέλθουν από ξηρά και οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για χερσαία εμπλοκή», είπε σε ομιλία του από άγνωστη τοποθεσία.

Μίλησε καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε στόχους στη Βηρυτό και αλλού στον Λίβανο συνεχίζονταν, επεκτείνοντας ένα κύμα επιθέσεων διάρκειας δύο εβδομάδων που εξάλειψε αρκετούς διοικητές της Χεζμπολάχ , αλλά επίσης σκότωσε περίπου 1.000 Λιβανέζους και ανάγκασε ένα εκατομμύριο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου.

Οι απώλειες ήταν οι βαρύτερες για τη Χεζμπολάχ από τότε που οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δημιούργησαν την ομάδα το 1982 για να αντιμετωπίσουν μια ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο. Ο Νασράλα το είχε δημιουργήσει στην πιο ισχυρή στρατιωτική και πολιτική δύναμη του Λιβάνου, με μεγάλη επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Τώρα αντιμετωπίζει την πρόκληση να αντικαταστήσει έναν πανύψηλο ηγέτη που ήταν ήρωας για τους υποστηρικτές του επειδή στάθηκε απέναντι στο Ισραήλ, παρόλο που η Δύση τον χαρακτήρισε εγκέφαλο τρομοκρατών.

«Θα επιλέξουμε γενικό γραμματέα για το κόμμα με την πρώτη ευκαιρία… και θα καλύψουμε την ηγεσία και τις θέσεις σε μόνιμη βάση», είπε ο Κασέμ.

Ο Κασέμ είπε ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ συνέχισαν να εκτοξεύουν ρουκέτες σε βάθος έως και 150 χλμ (93 μίλια) προς το ισραηλινό έδαφος και ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή.

Ο κόσμος είναι ασφαλέστερος χάρη στον θάνατο Νασράλα, δηλώνει ο Άντονι Μπλίνκεν: Ήταν ένας βάρβαρος τρομοκράτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: