Προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 27 Οκτωβρίου προτίθεται να προκηρύξει ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο οποίος θα αναλάβει αύριο τα καθήκοντά του

Shigeru Ishiba acknowledges after he was elected as new head of Japan’s ruling party at the Liberal Democratic Party’s (LDP) leadership election in Tokyo, Japan, 27 September 2024. EPA/HIRO KOMAE / POOL




Ο Σιγκέρου Ισίμπα, ο οποίος θα γίνει αύριο, Τρίτη, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, δήλωσε σήμερα ότι προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου, ένα χρόνο νωρίτερα και πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση να κριθεί από το λαό το συντομότερο δυνατόν και, αν υπάχουν οι προϋποθέσεις, ελπίζω να συγκαλέσω τις πρόωρες (βουλευτικές) εκλογές για τις 27 Οκτωβρίου», δήλωσε ο μελλοντικός αρχηγός της κυβέρνησης στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Γνωρίζω ότι είναι αρκετά ασυνήθιστο κάποιος που δεν είναι ακόμα πρωθυπουργός να κάνει αυτού του είδους τις δηλώσεις … όμως δεν πιστεύω ότι είναι ανάρμοστο», πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας εξελέγη την Παρασκευή επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), το κόμματος που κυβερνά σχεδόν αδιάκοπα τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Ως επικεφαλής του LDP, ο Ισίμπα θα διαδεχθεί στη θέση του πρωθυπουργού τον Φούμιο Κισίντα, ο οποίος είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι πως δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία.

Την Παρασκευή, ο επόμενος πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως θέλει να συγκαλέσει πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την εντολή του «μόλις αυτό θα είναι δυνατό», χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο σημείωσε σήμερα μεγάλη πτώση, αντιδρώντας κυρίως στο διορισμό του νέου πρωθυπουργού.

Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο κατέγραψε πτώση 4,80% στο κλείσιμο (09:00 ώρα Ελλάδας) στις 37.919,55 μονάδες και ο διευρυμένος δείκτης Topix έχασε 3,47% στις 2.645,94 μονάδες, καθώς το γεν ενισχύθηκε και αυξήθηκαν οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων ως αντίδραση στην ανάληψη της ηγεσίας από τον Ισίμπα, ο οποίος θεωρείται «ιέρακας» στη νομισματική πολιτική.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τόκιο, Ιαπωνία 

«Μπλόκο» Ρωσίας και Κίνας στη μετατροπή της πολυεθνικής αστυνομικής αποστολής στην Αϊτή σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: