Στην ευημερούσα Ευρώπη τα παιδιά της είναι δυστυχισμένα: Κίνδυνος φτώχειας, σχολική ανασφάλεια, μπούλινγκ, οι «μαύρες τρύπες» στο διαδίκτυο-Τι συμβαίνει στην Ελλάδα [videos]

Μπούλινγκ σε συμμαθήτρια της αρπάζει το κινητό via youtube




Η Ευρώπη, και ιδίως η ΕΕ, θεωρείται μια από τις πιο ευημερούσες περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, παρά την ευημερία αυτή, πολλοί νέοι εντός των συνόρων της αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη μείωση της ευημερίας, με αυξανόμενες ανησυχίες για την ψυχική υγεία.

Τον περασμένο μήνα, η Children’s Society, μια φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσίευσε μια έκθεση που εξέταζε την ευημερία των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο και πώς αυτή συγκρίνεται με την ευημερία των νέων στην Ευρώπη.

Η έκθεση 2024 Good Childhood Report διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, το 16,6% των Ευρωπαίων νέων είναι δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε έναν στους έξι σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η Ολλανδία είχε το χαμηλότερο ποσοστό, με μόνο το 6,7% των 15χρονων να δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Ομοίως, οι σκανδιναβικές χώρες Φινλανδία και Δανία κατέλαβαν επίσης καλή θέση, με μόνο το 10,8% και το 11,3% να αναφέρουν χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή τους αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, στο Ηνωμένο Βασίλειο το υψηλότερο ποσοστό νέων που δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή του, με 25,2% να δηλώνουν δυσαρεστημένοι. Υψηλά είναι και τα ποσοστά στην Πολωνία (24,4%) και τη Μάλτα (23,6%).

Στην Ελλάδα το ποσοστό των 15χρονων που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους φτάνει το 19%, δηλαδή σχεδόν δύο στους δέκα έφηβους δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή του, με το ποσοστό να είναι υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (16,6%).

Η έκθεση χρησιμοποίησε δεδομένα από διάφορες πηγές για να αναλύσει την ικανοποίηση των νέων από τη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της διαχρονικής έρευνας νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου, της ετήσιας έρευνας της The Children’s Society και του προγράμματος του ΟΟΣΑ για τη διεθνή αξιολόγηση των μαθητών (PISA).

Γιατί τα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τα πιο δυστυχισμένα στην Ευρώπη;

“Όταν εξετάζουμε συγκεκριμένες μετρήσεις, βλέπουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αξιοσημείωτα χειρότερες επιδόσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ κανένας μεμονωμένος παράγοντας δεν μπορεί να εξηγήσει τη χαμηλή κατάταξη συνολικά, όταν συγκεκριμένοι τομείς σημειώνουν τόσο κακή βαθμολογία, υποδηλώνει τη σημασία τους στην οδήγηση αυτού του φαινομένου”, δήλωσε ο O’Neill.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε επίσης το μεγαλύτερο χάσμα στην ικανοποίηση από τη ζωή μεταξύ των ευνοημένων και των μειονεκτούντων νέων, γεγονός που θα μπορούσε να υποδείξει τον αντίκτυπο της κοινωνικοοικονομικής ανισότητας στην ευημερία των παιδιών.

Επιπλέον, η έκθεση αποκάλυψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την τέταρτη υψηλότερη θέση στην έλλειψη τροφίμων, με το 11% των 15χρονων να παραλείπουν γεύματα λόγω έλλειψης χρημάτων.

“Γνωρίζουμε επίσης ότι η κρίση του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάζει τις ευκαιρίες των νέων να έχουν ελεύθερο χρόνο ή να απολαμβάνουν την κοινωνικοποίηση με φίλους ή την οικογένεια”, δήλωσε ο O’Neill.

Πολλές οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν δυσκολίες στο να κάνουν διακοπές ή εξωσχολικές δραστηριότητες για τα παιδιά τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και να γιορτάσουν ειδικές περιστάσεις, με το 41% να δηλώνει ότι δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τέτοιες εκδηλώσεις.

Επιπλέον, το 50% των παιδιών ανέφερε ότι η έλλειψη χρημάτων τα εμπόδιζε να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως η κοινωνικοποίηση ή οι σχολικές εκδρομές.

Πέρα από τους οικονομικούς περιορισμούς, τα παιδιά εξέφρασαν επίσης σημαντικές ανησυχίες για διάφορα ζητήματα ζωής, ιδίως για το αυξανόμενο κόστος ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Δύο στα πέντε παιδιά και νέοι που συμμετείχαν στην έρευνα ανησυχούσαν για την ακρίβεια, γεγονός που δείχνει ότι οι ανησυχίες σχετικά με τα προς το ζην μεταφέρονται στους νέους και αυξάνουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους”, δήλωσε ο O’Neill.

Μαζί με την αύξηση των τιμών, τα παιδιά ανησυχούσαν επίσης για την εγκληματικότητα, την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Επιπλέον, θέματα που σχετίζονται με το σχολείο έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση της ευημερίας των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2024, το 14,3% των νέων δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη σχολική του εμπειρία.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη σχολική ασφάλεια, την αίσθηση του ανήκειν και τον εκφοβισμό, του οποίου το Ηνωμένο Βασίλειο είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα

Εν μέσω της μείωσης της ψυχικής υγείας των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την παροχή επαρκούς υποστήριξης της ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από 270.000 παιδιά εξακολουθούν να περιμένουν για περαιτέρω βοήθεια μετά από μια αρχική παραπομπή, με τους μεγάλους χρόνους αναμονής να αποτελούν μείζον ζήτημα.

Αναλογιζόμενοι τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι νέοι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων “μας είπαν ότι το σχολείο τους κάνει να ανησυχούν, καθώς έχουν άγχος για τις εξετάσεις, ανησυχούν για την αποτυχία και δεν ελπίζουν για το μέλλον”, σημείωσε η O’Neill.

Βασικές αιτίες της μείωσης της ευημερίας στην Ευρώπη

Αν και η έκθεση επικεντρώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη, με εκθέσεις που δείχνουν μείωση της ευημερίας των νέων σε αρκετές χώρες.

Σύμφωνα με τη UNICEF, το ποσοστό των 15χρονων που δηλώνουν υψηλή ικανοποίηση από τη ζωή μειώθηκε από περίπου 74% το 2018 σε 69% το 2022, σε 23 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι τα υψηλά ποσοστά φτώχειας, με περίπου 20 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ, περίπου ένα στα τέσσερα, να κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF.

“Έχει [η φτώχεια] μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά. Δεν είναι απλώς ένα παιδί που ζει στη φτώχεια και μόλις μεγαλώσει και βρει δουλειά θα βγει από αυτή. Επηρεάζει το σώμα τους, το μυαλό τους και τις προοπτικές τους και για το μέλλον”, δήλωσε στο Euronews Health η Dr. Ally Dunhill, διευθύντρια πολιτικής, συνηγορίας και επικοινωνίας της Eurochild.

Σύμφωνα με την Dunhill, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας συχνά δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά τα βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, ρούχα, σχολικά είδη ή αθλητικό εξοπλισμό, γεγονός που περιορίζει τη συμμετοχή τους σε συνήθεις παιδικές δραστηριότητες και οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση.

Η φτώχεια επιβαρύνει επίσης την ψυχική υγεία, με τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν στρες, άγχος και κατάθλιψη.

Επιπλέον, η κακή διατροφή είναι ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που συνδέεται με τη φτώχεια, καθώς οι οικογένειες έχουν συχνά ευκολότερη πρόσβαση σε φθηνά, λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη σωματική υγεία των παιδιών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Η Dunhill σημείωσε επίσης ότι η φτώχεια επηρεάζει βαθιά την ικανότητα των παιδιών να συμμετέχουν στο σχολείο.

“Αυτά τα παιδιά δεν συμμετέχουν πραγματικά στην εκπαίδευση, ορισμένα από αυτά δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο ή πηγαίνουν στο σχολείο αλλά είναι τόσο κουρασμένα, ή κρυώνουν τόσο πολύ, ή πεινάνε τόσο πολύ, που μπορεί να μην είναι σε θέση να καθίσουν να μάθουν και να ακούσουν και να συμμετέχουν”, δήλωσε.

Αυτή η έλλειψη εκπαιδευτικής δέσμευσης ρίχνει τα παιδιά πίσω και μειώνει τις πιθανότητές τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια στο μέλλον, δημιουργώντας έναν κύκλο όπου τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας είναι πιο πιθανό να παραμείνουν φτωχά ως ενήλικες.

“Η προσδοκία είναι ότι αν δεν κάνουμε κάτι για να βγάλουμε και να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά από τη φτώχεια, τότε θα μεγαλώσουν και θα αποκτήσουν παιδιά που θα ζουν στη φτώχεια”, δήλωσε η Dunhill.

Επιπλέον, το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων, της στέγασης και της θέρμανσης, μαζί με τις απώλειες θέσεων εργασίας και τις προκλήσεις για την υγεία, ωθούν ακόμη περισσότερες οικογένειες στην Ευρώπη στη φτώχεια.

Διαδικτυακή ασφάλεια και ευημερία των παιδιών

Σύμφωνα με τη Unicef, όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο στην Ευρώπη, τα παιδιά αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους στο διαδίκτυο, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο, η παραπληροφόρηση και η σεξουαλική εκμετάλλευση, τα οποία μπορούν να βλάψουν σοβαρά την ευημερία τους.

Η Fabiola Bas Palomares, επικεφαλής υπεύθυνη πολιτικής και υπεράσπισης της Eurochild, η οποία ειδικεύεται στην ασφάλεια στο διαδίκτυο, δήλωσε στο Euronews Health ότι ενώ οι επιπτώσεις της χρήσης του διαδικτύου είναι πολύπλοκο να μετρηθούν, οι αρνητικές επιπτώσεις των ψηφιακών μέσων στα παιδιά, όπως ο εθισμός, η απομόνωση και η μειωμένη κοινωνική εμπιστοσύνη, είναι αναμφισβήτητες.

Αν και τα εργαλεία μετριασμού του περιεχομένου έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στη μείωση του επιβλαβούς περιεχομένου, η ίδια δήλωσε ότι το ενδιαφέρον πρέπει να μετατοπιστεί στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται αυτές οι πλατφόρμες.

“Αυτές οι διαδικτυακές πλατφόρμες, το επιχειρηματικό τους μοντέλο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγιστοποίηση της παρακολούθησης από τον χρήστη και χρησιμοποιούν μετρήσεις δημοτικότητας που είναι εξαιρετικά διαδεδομένες για τα παιδιά”, δήλωσε η Bas Palomares.

Τόνισε περαιτέρω την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, ενσωματώνοντάς την στο σχεδιασμό της πλατφόρμας και όχι προσπαθώντας να διορθώνονται τα προβλήματα αφού έχει γίνει η ζημιά.

“Νομίζω ότι η προσοχή πρέπει να σχετίζεται με την αλλαγή αυτής της δυναμικής, ώστε να διασφαλιστεί ότι, ενώ τα επιχειρηματικά μοντέλα λειτουργούν, στο μεταξύ διαφυλάσσονται τα δικαιώματα των παιδιών”.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ακόμη και με αυτές τις αλλαγές, ζητήματα όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός και η σεξουαλική κακοποίηση θα εξακολουθήσουν να απαιτούν στοχευμένες ρυθμίσεις και εξειδικευμένα εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Ο ρόλος των κυβερνήσεων

Για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από την ευημερία των παιδιών, η O’Neill τόνισε την ανάγκη κυβερνητικής δράσης.

Ορισμένα βασικά μέτρα για τα οποία τάσσεται υπέρ περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι οι νέοι έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη παρέμβαση και προληπτική υποστήριξη της ψυχικής υγείας, την ανάδειξη της ευημερίας των παιδιών σε εθνική προτεραιότητα, τη θέσπιση ενός νόμου για την παιδική φτώχεια που θα εγγυάται ότι καμία οικογένεια δεν στερείται βασικών αναγκών και τη μεταρρύθμιση του σχολικού περιβάλλοντος για τη μείωση του άγχους και του εκφοβισμού, ενώ παράλληλα θα ενισχύει τις ουσιαστικές μαθησιακές εμπειρίες.

Η Dunhill δήλωσε ότι ενώ υπάρχουν ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί, η οποία αποσκοπεί στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, πολλά εθνικά σχέδια δράσης δυσκολεύονται με την εφαρμογή τους.

Ένα μείζον ζήτημα είναι ότι πολλές κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να συνεργαστούν με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ή τα ίδια τα παιδιά κατά την ανάπτυξη αυτών των σχεδίων, είπε.

“Πώς γνωρίζει η κυβέρνηση ότι είναι επιτυχής η εφαρμογή αυτών των σχεδίων για την έξοδο των παιδιών από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, όταν δεν ρωτάει τα ίδια τα άτομα, τις ίδιες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που εργάζονται με αυτά τα παιδιά σε αυτές τις περιοχές”, δήλωσε η Dunhill.

Πρόσθεσε ότι αυτή η έλλειψη δέσμευσης, σε συνδυασμό με τους αδύναμους μηχανισμούς παρακολούθησης, καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση του κατά πόσον τα προγράμματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα παιδιά.

Με πληροφορίες από gr.euornews.com 

Σεξουαλική παρενόχληση και στην πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε κάνει ο Αλ Φαγιέντ: Ο πρώην μπάτλερ της αποκαλύπτει πώς «έτρεμε από αηδία» όταν άκουσε την «ανάρμοστη πρόταση»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: