Το “σκοτσέζικο ντους” του σκληρού Γκάλαντ στον καλοκάγαθο Όστιν και η βαθιά ικανοποίηση του Μπάιντεν για τον Νασράλα: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή Μάρκο Δεϊμέζη. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι




Χωρίς αμφιβολία η δήλωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα, είναι θριαμβευτική, αν και αυτός που τη συνέγραψε κρύβει με επιμέλεια τον ενθουσιασμό του Αμερικανού Πλανητάρχη.

Άλλωστε όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “ο Χασάν Νασράλα και η τρομοκρατική ομάδα, της οποίας ηγήθηκε, η Χεζμπολάχ, ήταν υπεύθυνοι για τη δολοφονία εκατοντάδων Αμερικανών κατά τη διάρκεια μιας βασιλείας τρόμου τεσσάρων δεκαετιών”.

Ο κ. Μπάιντεν δικαιολογεί βεβαίως την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπόλαχ, διότι οι Αμερικανοί έχουν τις ενοχές του που τον άφησαν να “ανδρωθεί” καινα καταστεί κίνδυνος για τα συμφέροντα τους. Τόνισε:

Ο θάνατός του από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είναι ένα μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων Αμερικανών, Ισραηλινών και Λιβανέζων αμάχων.

Το χτύπημα που σκότωσε τον Νασράλα έλαβε χώρα στο ευρύτερο πλαίσιο της σύγκρουσης που ξεκίνησε με τη σφαγή από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ο Νασράλα, την επόμενη μέρα, πήρε τη μοιραία απόφαση να ενώσει τα χέρια με αυτά της Χαμάς και να ανοίξει αυτό που ονόμασε «βόρειο μέτωπο» εναντίον του Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται ενάντια στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούτι και οποιεσδήποτε άλλες τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Μόλις χθες, ζήτησα από τον Υπουργό Άμυνας να ενισχύσει περαιτέρω την αμυντική δυνατότητα των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής για να αποτρέψει την επιθετικότητα και να μειώσει τον κίνδυνο ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.

Τελικά, στόχος μας είναι να αποκλιμακώσουμε τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο με διπλωματικά μέσα.

Στη Γάζα, επιδιώκουμε μια συμφωνία που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων.

Στον Λίβανο, διαπραγματευόμαστε μια συμφωνία που θα βοηθούσε να επιστρέψουν οι άνθρωποι με ασφάλεια στα σπίτια τους στο Ισραήλ και στο νότιο Λίβανο. Είναι καιρός να κλείσουν αυτές οι συμφωνίες, να αρθούν οι απειλές για το Ισραήλ και να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μετά τη χθεσινή παρεξήγηση, που προκάλεσε θυμό στον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Λόιντ Όστιν μίλησε δύο φορές με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γιόαβ Γκάλαντ.

Ο Γκάλαντ είχε την ευθύνη της ενημέρωσης της αμερικανικής κυβέρνησης και το έπραξε με ένα τρόπο, που είναι προβληματικός. Δεν πληροφόρησε την Ουάσιγκτον για τον στόχο. Άλλωστε στο Πεντάγωνο γνώριζαν και γνωρίζουν για τις επιθέσεις, οι οποίες είναι συνεχείς.

Ο Ισραηλινός υπουργός, τηλεφώνησε στον κ. Όστιν μόλις άρχισε η επιχείρηση και στην επικοινωνία αυτή του ανέφερε ότι κτυπούν σε περιοχή της Βηρυτού, που πιστεύουν ότι βρίσκεται ο Ναρσάλα. Όπως και έγινε με τα γνωστά αποτελέσματα. Το θάνατο του.

Οι Αμερικανοί απαιτούσαν να γνωρίζουν ότι το Ισραήλ θα επιχειρούσε την εξόντωση του επικεφαλής της Χεζμπολάχ. Για πολλούς λόγους.

Οι Αμερικανοί περίμεναν και ανέμεναν να ενημερωθούν για τον μεγαλύτερο στόχο τους -και έχουν δίκιο- διότι πίστευαν και πιστεύουν ότι εάν έβγαινε από τη μέση ο Νασράλα θα αντιδράσει το Ιράν και θα πάρει φωτιά όλη η περιοχή.

Είναι μία θέση με την οποία μερικοί αναλυτές διαφωνούν, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν. Αυτοί που διαφωνούν υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή το Ισραήλ έχει να κάνει με ένα φοβισμένο και πανικοβλημένο Ιράν. Θα συμφωνήσω και εγώ μαζί τους.

Διότι αν αντιδράσει το ίδιο το Ιράν όχι μέσω του δορυφόρους του, θα αναγκαστεί να εισέλθει στο πολεμικό μέτωπο και η Αμερική στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμφωνίας για προστασία του Ισραήλ.

Ο κίνδυνος πλέον είναι μεγάλος για ένα περιφερειακό πόλεμο. Στην περιοχή οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό.

Το Πεντάγωνο σε δήλωση που εξέδωσε πριν από μία ώρα αναφέρεται σε προειδοποίηση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας προς την Τεχεράνη.

Ο υπουργός Όστιν, αναφέρεται στην ανακοίνωση, τόνισε στον κ. Γκάλαντ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν το Ιράν και τους υποστηριζόμενους από το Ιράν εταίρους και πληρεξούσιους από το να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να επεκτείνουν τη σύγκρουση.

Ναι μίλησαν δύο φορές, και έχω την αίσθηση ότι ναι μεν ήταν δύσκολες οι συνομιλίες, αλλά στο τέλος τα βρήκαν, όπως κάνουν πάντα αυτοί οι δύο.

Ο κ. Όστιν, λοιπόν, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην προστασία των αμερικανικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων στην περιοχή και προσηλωμένες στην άμυνα του Ισραήλ.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Είναι νεκρός ο Νασράλα; Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ αποφεύγει, λέει, ακόμα και τις εικασίες για την τύχη του: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: