Πηγή από της Χεζμπολάχ παραδέχεται: Αδύνατη η επικοινωνία με την ηγεσία του φιλοϊρανικού “κινήματος” του Λιβάνου, εκκενώνονται κτίρια στη Βηρυτό ακούγονται εκρήξεις (live video)

epa11628912 Smoke rises following an Israel strike in Danieh, Beirut, Lebanon, 27 September 2024. The Israeli military (IDF) announced in a statement that they have “carried out a precise strike on the Central Headquarters of the Hezbollah” on 27 September. The headquarters were “intentionally built under residential buildings in the heart of the Dahieh,” the IDF claims. EPA, WAEL HAMZEH




Η επικοινωνία με την ηγεσία της Χεζμπολάχ είναι αδύνατη μετά το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφερε πηγή από το λιβανέζικο κίνημα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αρκετές ώρες μετά την επίθεση, η Χεζμολάχ δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την τύχη του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη ισοπέδωσαν πολλά κτίρια κατοικιών νότια της Βηρυτού το βράδυ της Παρασκευής σε μια προσπάθεια να σκοτώσουν τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος συγκαλούσε συνάντηση των μελών της ηγετικής ομάδας, που δεν είχαν σκοτωθεί, σε υπόγειο αρχηγείο της οργάνωσης.

Τα παραπάνω είπαν πέντε Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν απόρρητες πληροφορίες με δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times.

Η αρχική εκτίμηση των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, με βάση το μέγεθος των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν και τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το εσωτερικό της τρομοκρατικής ομάδας, είναι ότι ο κ. Νασράλα σκοτώθηκε, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Αλλά προειδοποίησαν ότι το συμπέρασμα αυτό μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές την Παρασκευή κοντά στη Βηρυτό είχαν ως στόχο να σπάσουν τη Χεζμπολάχ σκοτώνοντας ανώτατους διοικητές της οργάνωσης και, εάν ήταν επιτυχείς, θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να αποφύγει μια χερσαία εισβολή στη χώρα, δήλωσε υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Ο αξιωματούχος είπε ότι δεν είναι σαφές εάν ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ή άλλοι ανώτεροι διοικητές σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο χτύπημα και ότι μπορεί να περάσουν εβδομάδες πριν το Ισραήλ το μάθει.

Ο αξιωματούχος ενημέρωσε μια ομάδα δημοσιογράφων από ειδησεογραφικούς οργανισμούς κυρίως των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν την ευαίσθητη στρατιωτική στρατηγική και πληροφορίες, μετά το χτύπημα και την ομιλία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ: Για πρώτη φορά το βράδυ της Παρασκευής, ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να εκκενωθούν αμέσως συγκεκριμένα κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Την ανακοίνωση αυτή ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος του στρατού Αβισάι Αντράε.

Μετά από λίγο νέες εκρήξεις συγκλόνισαν προάστιο της Βηρυτού, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξαπέλυσαν νέο κύμα επιθέσεων.

Κατόπιν προειδοποίησης προς τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν, ο ισραηλινός στρατός έπληξε τουλάχιστον τρία κτίρια που φέρονται ότι έκρυβαν πυραύλους της Χεζμπολάχ.

  • ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 91 τραυματίστηκαν από τα χθεσινά ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Προηγούμενος απολογισμός του υπουργείου έκανε λόγο για δύο νεκρούς και 76 τραυματίες, καθώς και ότι διασώστες αναζητούσαν επιζώντες στα ερείπια κτιρίων.

Επτά κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar. Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν «πλήγμα ακριβείας» στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στόχος της ισραηλινής επίθεσης ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ωστόσο, πηγή από το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωνε ότι ο Χασάν Νασράλα είναι σώος.

Η Χεζμπολάχ απέκλεισε τη βομβαρδισμένη περιοχή, ζητώντας από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν. Σε εικόνες που μεταδίδει ζωντανά το Al Manar, διακρίνονται διασώστες να απομακρύνουν ερείπια αναζητώντας επιζώντες, ενώ καπνός εξακολουθεί να υψώνεται από ορισμένα σημεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βηρυτός, Lebanon

Είναι νεκρός ο Νασράλα; Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ αποφεύγει, λέει, ακόμα και τις εικασίες για την τύχη του: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: