Στοχεύει το Ισραήλ να παρασύρει το Ιράν σε πόλεμο; Η Τεχεράνη θα βρεθεί μπροστά σε ένα σκληρό δίλημμα αν η Ιερουσαλήμ πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση στον Λίβανο

FILE PHOTO: Smoke billows from the site of an Israeli airstrike that targeted Lebanese village of Zawtar, as seen from Marjaayoun, southern Lebanon, 21 September 2024. EPA, STR




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ*

Οι πόλεμοι του Ισραήλ, γράφει ο αναλυτής Gideon Levy στην εφημερίδα Haaretz ακολουθούν πάνω κάτω το ίδιο μοτίβο.

Πρώτα το Ισραήλ διακηρύσσει πως δεν επιθυμεί τη σύγκρουση. Οπωσδήποτε όχι και οπωσδήποτε όχι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Και την ίδια στιγμή φροντίζει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αυτό και να προκαλεί.

Την ίδια ώρα, λαμβάνουν χώρα διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί η κρίση. Το Ισραήλ συμμετάσχει με ενθουσιασμό παρόλο που δεν πιστεύει στη διπλωματία, συνεργάζεται με τους μεσολαβητές και ταυτόχρονα ρίχνει την ευθύνη στην άλλη πλευρά για την αποτυχία.

Και τότε παρουσιάζει πως ο πόλεμος είναι μονόδρομος. Πως δεν έχει άλλη επιλογή για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του. Πρώτα χτυπά επιλεγμένους στόχους, μετά σφυροκοπά με βομβαρδισμούς για να έρθει στο τέλος και αναπόφευκτα μια χερσαία εισβολή και μάχες επί του εδάφους.

  • Αυτό το μοτίβο φαίνεται πως ακολουθεί και τώρα στη σύγκρουσή του με τη Χεζμπολάχ. Έχουν ακολουθηθεί με ακρίβεια όλα τα βήματα εκτός από το τελευταίο. Για αυτό και αρκετοί αναλυτές δεν αναρωτιούνται αν θα γίνει η χερσαία επίθεση, αλλά πότε θα κρίνει το Ισραήλ πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να την πραγματοποιήσει.

Το Ισραήλ έχει ακόμη ένα λόγο να επιδιώκει να κλιμακώσει με την Χεζμπολάχ. «Το Ισραήλ προσπαθεί να παγιδεύσει τη Χεζμπολάχ σε μια επίθεση που θα προκαλούσε έναν πλήρη πόλεμο και θα του επιτρέψει να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί πραγματική στρατηγική απειλή, το Ιράν», επεσήμανε η Suzanne Maloney, ειδικός στο Ιράν και διευθύντρια στο Ινστιτούτο Brookings.

Η Τεχεράνη φροντίζει προς το παρόν να μην αντιδρά στα χτυπήματα που δέχεται η Χεζμπολάχ, μια οργάνωση άμεσα συνδεδεμένη μαζί της. Βλέπει προς τα πού οδηγείται η κατάσταση και προσπαθεί να αποφύγει τις κακοτοπιές και αρνείται να παρασυρθεί σε ένα περιφερειακό πόλεμο, που αφενός μπορεί να χάσει και αφετέρου που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Θέλει επίσης να προστατεύσει τους πληρεξούσιούς της που της παρέχουν κάποιου είδους πρώτη άμυνα κατά του Ισραήλ, τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και τους Χούθι στην Υεμένη χωρίς να μπει σε μάχη για λογαριασμό τους.

Παράλληλα, γνωρίζει πως η σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, θα αποδυναμώσει το καθεστώς το οποίο ήδη δοκιμάζεται από το κύμα αμφισβήτησης που διογκώνεται τα τελευταία δυο χρόνια.

Το Ιράν θα βρεθεί μπροστά σε ένα σκληρό δίλημμα αν το Ισραήλ πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση, καθώς δεν θα μπορεί να αφήσει την Χεζμπολάχ αβοήθητη. Το Ισραήλ από την άλλη επιμένει να στήνει μαστορικά την παγίδα του περιμένοντας τον αντίπαλο του να πέσει μέσα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Γεωπολιτικός ανταγωνισμός με στόχο την Κύπρο: Η Ουάσιγκτον επιχειρεί να ενισχύσει το Ισραήλ μέσω της Λευκωσίας, όμως γιατί ενοχλούνται η Άγκυρα και το Λονδίνο;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: