Ο Χάρι Πότερ έχασε τη δασκάλα του: Πέθανε η πολυβραβευμένη ηθοποιός, «ντάμα» Μάγκι Σμιθ στα 89 της χρόνια * Η Βάιολετ Κρόλι του Downton Abbey [videos]

epa11628425 (FILE) – British actor Dame Maggie Smith arrives for the premiere of ‘The Second Best Exotic Marigold Hotel’ in London, Britain, 17 February 2015 (reissued 27 September 2024). Dame Maggie Smith died at the age of 89, according to her family. The actor was best known for her role in the Harry Potter films and the TV series Downton Abbey. EPA/ANDY RAIN




Η ηθοποιός και διακεκριμένη ως «ντάμα» Μάγκι Σμιθ (Maggie Smith), γνωστή και από τις ταινίες Xarry Potter και Dowton Abbey πέθανε σε ηλικία 89 ετών, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η οικογένειά της.

Oι γιοι της Maggie Smith, Τόμπι Στίβενς και Κρις Λάρκιν ανακοίνωσαν:

«Με μεγάλη λύπη πρέπει να ανακοινώσουμε τον θάνατο της Μάγκι Σμιθ. Πέθανε ειρηνικά στο νοσοκομείο νωρίς σήμερα το πρωί, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ενώ στο πλευρό της ήταν στενοί της φίλοι και η οικογένειά της. Αφήνει πίσω της δύο γιους και πέντε εγγόνια, όλοι συντετριμμένοι από την απώλεια της εξαιρετικής μητέρας και γιαγιάς τους.

Θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να ευχαριστήσουμε το υπέροχο προσωπικό του Νοσοκομείου Chelsea and Westminster για τη φροντίδα και την αμέριστη καλοσύνη τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της. Σας ευχαριστούμε για όλα τα ευγενικά μηνύματα και την υποστήριξή σας και σας ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητα της στιγμής».

Μεγάλη καριέρα

Η Βρετανίδα ηθοποιός είχε μία μεγάλη καριέρα στο θέατρο και στην οθόνη επί επτά δεκαετίες και ήταν μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και παραγωγικές ηθοποιούς της Βρετανίας.

Είχε λάβει πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο βραβείων Όσκαρ, πέντε βραβείων BAFTA, τεσσάρων βραβείων Emmy, τριών βραβείων Χρυσής Σφαίρας και ενός βραβείου Tony, καθώς και υποψηφιότητες για έξι βραβεία Laurence Olivier.

Η Σμιθ ξεκίνησε τη σκηνική της καριέρα ως φοιτήτρια, παίζοντας στο Oxford Playhouse το 1952, και έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο στο Μπρόντγουεϊ στο New Faces of ’56.

Τις επόμενες δεκαετίες, η καθιερώθηκε μαζί με την Τζούντι Ντεντς ως μία από τις σημαντικότερες Βρετανίδες θεατρικές ηθοποιούς, δουλεύοντας για το Εθνικό Θέατρο και τη Royal Shakespeare Company.

Κέρδισε βραβεία Όσκαρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία The Prime of Miss Jean Brodie (1969) και Καλύτερης Β’ Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία California Suite (1978). Υποδύθηκε την καθηγήτρια Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ στη σειρά ταινιών Χάρι Πότερ (2001-2011).

Έπαιξε επίσης στις ταινίες Death on the Nile (1978), Hook (1991), Sister Act (1992), The Secret Garden (1993), The Best Exotic Marigold Hotel (2012), Quartet (2012) και The Lady in the Van (2015).
video placeholder

  • Η Σμιθ απέκτησε διεθνή φήμη για τον ρόλο της ως Βάιολετ Κρόλι στο βρετανικό δράμα εποχής Downton Abbey (2010-2015).

Ο ρόλος της χάρισε τρία βραβεία Emmy.

Η πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ ήταν για τον ρόλο της ως Δυσδαιμόνα στον “Οθέλλο” του Λόρενς Ολίβιε το 1965.

Το πρώτο της Όσκαρ το κέρδισε για τον ρόλο της ως δασκάλα στο Εδιμβούργο στην ταινία “The Prime of Miss Jean Brodie” (“Η Δεύτερη Νιότη της Τζιν Μπρόντι”) του 1969.

Κέρδισε Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου στην κωμωδία “California Suite” (Καλιφόρνια Οτέλ) του 1978, μια ερμηνεία που ώθησε τον συμπρωταγωνιστή της Μάικλ Κέιν να πει: «Η Μάγκι δεν έκλεψε απλά τις εντυπώσεις στην ταινία, διέπραξε μια μεγάλη κλοπή».

Άλλοι ρόλοι της ήταν ως Λαίδη Μπράκνελ στο “The Importance of Being Earnest” (“Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός”) του Όσκαρ Ουάιλντ στη σκηνή του Γουέστ Εντ, ως 92χρονη σκληρά μαχόμενη στο έργο του Έντουαρντ Άλμπι “Three Tall Women” (“Τρεις ψηλές γυναίκες”), και η συμμετοχή της στη μαύρη κωμωδία του 2001 “Gosford Park.” (Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ)

  • Το 1990 η Σμιθ χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

«Η Μελόνι είναι όμορφη αλλά δεν έχω δεσμό μαζί της»: Πως απαντά ο Ελον Μασκ στις φήμες για σχέση του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: