Μήπως τελικά ο απώτερος στόχος του Νετανιάχου με την τακτική του blitzkrieg -του αστραπιαίου πολέμου- είναι να δημιουργήσει ένα «Μεγάλο Ισραήλ»; Ο Νετανιάχου και ο Μακιαβέλι

Prime Minister Benjamin Netanyahu, at the Kirya in Tel Aviv, met with IDF Chief-of-Staff Lt.-Gen. Herzi Halevi. Also participating in the meeting were the Prime Minister’s Military Secretary, Maj.-Gen. Roman Gofman, and his Chief-of-Staff, Tzachi Braverman. ©Photo by Amos Ben-Gershom, GPO




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Μετά από τρεις ημέρες μαζικών βομβαρδισμών εναντίον 2.000 «στόχων», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, με περισσότερους από 600 νεκρούς και την αναγκαστική φυγή από τις εστίες τους σχεδόν του 10% των κατοίκων του Λιβάνου για να σωθούν, όλοι περιμένουν να ακούσουν τι θα πει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου από το βήμα του ΟΗΕ.

Θα ακούσει την δραματική έκκληση των Ηνωμένων Πολιτειών, της ΕΕ και άλλων εννιά χωρών να σταματήσει έστω και προσωρινά τον πόλεμο για 21 ημέρες; Θα δώσει δηλαδή μια ευκαιρία στη διπλωματία για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση; Ή θα ακούσει τον αρχηγό του Ισραηλινού επιτελείου, Χέρζι Χαλέβι ότι οι μέχρι τώρα επιθέσεις επιδιώκουν να «προετοιμάσουν το έδαφος για μια πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο ώστε να συνεχιστεί η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ».

Μήπως τελικά ο απώτερος στόχος του Νετανιάχου με την τακτική του blitzkrieg -του αστραπιαίου πολέμου- είναι να δημιουργήσει ένα «Μεγάλο Ισραήλ»; Από τα νότια προάστεια της Βηρυτού ως την έρημο του Σινά ; Εξαφανίζοντας όχι μόνο τους Λιβανέζους σιίτες της Χεζμπολάχ, αλλά και κάθε σκέψη για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος;

  • Στο Λίβανο, δεν έχουμε να κάνουμε με μια κλιμάκωση όπως στη Γάζα. Αλλά για την επανάληψη του επιχειρησιακού μοντέλου των προηγούμενων αραβο-ισραηλινών πολέμων: Από τον Αραβοϊσραηλινό του 1948, τον πόλεμο των Έξι ημερών το 1967, τον πόλεμος του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Ο Νετανιάχου σκοπεύει να δημιουργήσει μια μόνιμη «ζώνη ασφαλείας» βαθιά μέσα στο έδαφος του Λιβάνου, ακρωτηριάζοντας τη χώρα. Όπως συνέβη ήδη το 1978 και το 1982, όταν η PLO του Γιάσερ Αραφάτ εκδιώχθηκε από τον Λίβανο.

Η μαζική επίθεση στο Λίβανο, σε συνδυασμό με τις εκρήξεις στους βομβητές και τα γουόκι –τόκι που χρησιμοποιούσαν οι άνδρες της Χεζμπολάχ, έχουν καταφέρει συντριπτικό πλήγμα στην οργάνωση του Νασράλα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 1500 ακρωτηριασμένους άνδρες της φιλο-ιρανικής οργάνωσης.

Μήπως όμως τελικά και ο Νετανιάχου υπερτιμά τις δυνάμεις του, σπρώχνοντας τη χώρα του σε έναν ολοένα και μεγαλύτερο πόλεμο; Άλλωστε, το 71% των ισραηλινών στρατιωτών που μετέχουν στη σύγκρουση είναι ήδη έφεδροι.

Πολλοί από αυτούς μεταφέρονται στα σύνορα με τον Λίβανο, μετά από τον πόλεμο της Γάζας. Πόσο θα αντέξει η ισραηλινή κοινωνία τέτοιες πρακτικές, για να επιβιώσει πολιτικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Θα ήταν καλό για τον Νετανιάχου να διαβάσει το περίφημο έργο του Μακιαβέλι για τον Ολιβερότο ντα Φέρμο. Τον τρομερό ηγέτη που έμεινε στην ιστορία για τα εγκλήματά του προκειμένου να πάρει την εξουσία στο Φέρμο στις αρχές του 15ου αιώνα.

Ο Ολιβερότο – γράφει ο Μακιαβέλι-ήταν η δύναμη του κακού, γνωστός για τη βιαιότητά του, έχασε την εξουσία του στις 31 Δεκεμβρίου 1503, με τον ίδιο φρικτό τρόπο που την αποκτήσει…

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ενόψει «φινλανδοποίησης»; Ο Ερντογάν θέλει να εμφανίζεται «το αφεντικό» στην περιοχή, αντιμετωπίζοντας τις γειτονικές χώρες ως «μικρότερους και υποτακτικούς εταίρους»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: