Θανατοποινίτης, πέρασε σχεδόν μισό αιώνα περιμένοντας την εκτέλεσή του: Στα 88 του χρόνια, ήρθε η αθώωση, αλλά πλέον δεν μπορεί να τη χαρεί [video]

FILE PHOTO Iwao Hakamada (R) walks with a supporter in Hamamatsu, central Japan, 13 March 2023. EPA/JAPAN POOL JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/




Σε μια μνημειώδη απόφαση που ρίχνει έντονο φως στο δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας, ο Ιβάο Χακαμάτα, ο μακροβιότερος κατάδικος σε θάνατο στον κόσμο, κηρύχθηκε αθώος από ιαπωνικό δικαστήριο περισσότερες από πέντε δεκαετίες μετά την αρχική του καταδίκη.

Στα 88 του χρόνια, ο Χακαμάτα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πίσω από τα κάγκελα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, με την ιστορία του να εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για τη θανατική ποινή και την υψηλή εξάρτηση της Ιαπωνίας από τις ομολογίες για καταδίκες.

Μία ζωή στην αναμονή και τον φόβο

Ο εφιάλτης του Χακαμάτα ξεκίνησε το 1966, όταν ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος, που εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σόγιας στη Σιζουόκα, συνελήφθη για τους βίαιους φόνους του αφεντικού του, της γυναίκας του και των δύο παιδιών τους. Η οικογένεια βρέθηκε μαχαιρωμένη στο σπίτι της, και ο Χακαμάτα, που εργαζόταν επίσης ως υπάλληλος σε μπαρ, έγινε ο κύριος ύποπτος.

Οι συνθήκες γύρω από τη σύλληψή του και την καταδίκη του σκιαγραφούν την εικόνα ενός βαθιά ελαττωματικού δικαστικού συστήματος. Μετά από ανάκριση για περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα επί 23 ημέρες, χωρίς την παρουσία δικηγόρου, ο Χακαμάτα ομολόγησε το έγκλημα. Ωστόσο, αργότερα ανακάλεσε την ομολογία του, δηλώνοντας ότι εξαναγκάστηκε με απειλές και βία. Παρά ταύτα, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο με ψήφους 2-1, με έναν δικαστή να διαφωνεί και να παραιτείται αργότερα από τη θέση του, απογοητευμένος από την απόφαση.

Ο Χακαμάτα καταδικάστηκε σε θάνατο το 1968, οδηγώντας τον σε μια ζωή απομόνωσης και συνεχή φόβο για την εκτέλεσή του. Για δεκαετίες περίμενε την εκτέλεσή του, μέχρι που νέα στοιχεία του έδωσαν μια αχτίδα ελπίδας.

Ο αγώνας για αθώωση

Το 2014, έγινε μια σημαντική ανακάλυψη όταν ένα τεστ DNA σε ματωμένο παντελόνι, που ήταν καθοριστικό στοιχείο στη δίκη, έδειξε ότι το αίμα δεν ταίριαζε ούτε στον Χακαμάτα ούτε στα θύματα. Η αποκάλυψη αυτή ώθησε το δικαστήριο της Σιζουόκα να διατάξει επανεκδίκαση. Ο Χακαμάτα αφέθηκε ελεύθερος λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και της εύθραυστης ψυχικής του κατάστασης, ενώ η νομική του ομάδα συνέχιζε τον αγώνα για δικαίωση.

Όμως, ο δρόμος προς την αθώωση δεν ήταν εύκολος. Παρά τα πειστικά νέα στοιχεία, το Ανώτατο Δικαστήριο του Τόκιο αρχικά απέρριψε το αίτημα για επανεκδίκαση το 2018. Μόλις το 2023, μετά από εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιαπωνίας, το Ανώτατο Δικαστήριο του Τόκιο αντέστρεψε την απόφασή του, επιτρέποντας την επανεκδίκαση.

Η αθώωση του Χακαμάτα τον Σεπτέμβριο έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, αλλά για τον ίδιο τον άνδρα, ο μακρύς αγώνας για την ελευθερία του είχε τεράστιο κόστος.

Ενας σπασμένος άνθρωπος 

Παρόλο που ο Χακαμάτα έχει κηρυχθεί επίσημα αθώος, η ψυχική του υγεία έχει επιδεινωθεί σοβαρά μετά από 46 χρόνια στη φυλακή υπό βασανιστικές συνθήκες. Σύμφωνα με την αδελφή του, Χιντέκο, η οποία είναι τώρα 91 ετών και έχει υπάρξει ακούραστη υποστηρίκτρια της απελευθέρωσής του, ο Χακαμάτα ζει σε έναν δικό του κόσμο, αποκομμένος από την πραγματικότητα. «Μερικές φορές χαμογελάει χαρούμενος, αλλά αυτό είναι όταν βρίσκεται στην ψευδαίσθησή του», είπε η Χιντέκο στα μέσα ενημέρωσης. Οι υποστηρικτές του έχουν αποφύγει να συζητήσουν μαζί του τη δίκη, γνωρίζοντας ότι δεν είναι πλέον σε θέση να κατανοήσει τη σημασία της δικαίωσης που επετεύχθη με τόσο κόπο.

Παρά την ψυχική του κατάπτωση, ο Χακαμάτα έχει καταφέρει να βρει μικρές χαρές στη ζωή από τότε που αφέθηκε ελεύθερος. Τον Φεβρουάριο υιοθέτησε δύο γάτες, οι οποίες έχουν γίνει πηγή παρηγοριάς και σύνδεσης για αυτόν. «Ο Ιβάο άρχισε να προσέχει τις γάτες, να ανησυχεί για αυτές και να τις φροντίζει, κάτι που ήταν μια μεγάλη αλλαγή», δήλωσε η Χιντέκο. Οι υποστηρικτές του τον πηγαίνουν επίσης καθημερινά βόλτες με το αυτοκίνητο, όπου αγοράζει γλυκά και χυμούς—μια απλή απόλαυση σε μια ζωή που για τόσο καιρό ήταν σημαδεμένη από την αδικία.

Ένα σύστημα στο μικροσκόπιο

Η υπόθεση του Χακαμάτα ανέδειξε σημαντικά ελαττώματα στο ποινικό σύστημα της Ιαπωνίας, το οποίο διατηρεί ποσοστό καταδικών 99%, συχνά βασιζόμενο σε ομολογίες για να εξασφαλίσει καταδίκες. Σύμφωνα με νομικούς ειδικούς, η αστυνομία και οι εισαγγελείς ωθούνται ιστορικά να αποσπάσουν ομολογίες πριν συλλέξουν υποστηρικτικά αποδεικτικά στοιχεία, οδηγώντας σε επικίνδυνη εξάρτηση από εξαναγκασμένες παραδοχές ενοχής.

Ο Ιγουάο Χακαμάντα καταδικάστηκε σε θάνατο το 1968 και από τότε περίμενε την εκτέλεσή του. Photo screenshot via YouTube

Στην περίπτωση του Χακαμάτα, η αστυνομία φέρεται να τον εξανάγκασε να ομολογήσει μέσω σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης. Ο δικηγόρος του, Χιντέιο Ογκάουα, εξήγησε ότι οι συνθήκες ανάκρισής του ήταν βάναυσες, με την αστυνομία να τον ωθεί στα όρια της αντοχής του κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αμείλικτων ερωτήσεων.

Η λανθασμένη καταδίκη του Χακαμάτα έχει αναζωπυρώσει τις εκκλήσεις για κατάργηση της θανατικής ποινής στην Ιαπωνία, η οποία είναι η μόνη χώρα των G7, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που εξακολουθεί να εκτελεί θανατοποινίτες. Οι εκτελέσεις στην Ιαπωνία συχνά καλύπτονται από μυστικότητα, με τις οικογένειες και τους δικηγόρους να ενημερώνονται μόνο μετά την εκτέλεση.

Σύμβολο ελπίδας και αλλαγής

Παρόλο που ο Χακαμάτα μπορεί να μην έχει πλήρη αντίληψη της νομικής του νίκης, η υπόθεσή του έχει γίνει σύμβολο για όσους υποστηρίζουν την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος της Ιαπωνίας. Η ιστορία του είναι χαρακτηριστική των κινδύνων των εξαναγκασμένων ομολογιών και των μη αναστρέψιμων συνεπειών των λανθασμένων καταδικών. Όπως είπε η αδελφή του Χιντέκο, «Οι κατάδικοι είναι επίσης άνθρωποι».

Καθώς η Ιαπωνία αντιμετωπίζει τις συνέπειες της αθώωσης του Χακαμάτα, η ελπίδα είναι ότι η υπόθεσή του θα λειτουργήσει ως καταλύτης για αλλαγή—μια αλλαγή που θα διασφαλίσει ότι κανείς άλλος δεν θα υποστεί την ίδια τραγική μοίρα.

Για τον Χακαμάτα, ωστόσο, η προσοχή είναι πλέον στραμμένη στο να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του ειρηνικά, απολαμβάνοντας την ελευθερία που τόσο σκληρά του αρνήθηκαν.

Με πληροφορίες από CNN

O Κρις Μάρτιν ξάφνιασε ξανά: Ο τραγουδιστής των Coldplay φόρεσε περούκα και υπερμεγέθες κοστούμι και τραγούδησε incognito σε καραόκε μπαρ στο Λας Βέγκας

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: