Η ομιλία Χριστοδουλίδη στον ΟΗΕ, οι διεργασίες στη Νέα Υόρκη και το τέλος του μηδενικού ΦΠΑ στο μικροσκόπιο των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης

File Photo Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο τερματισμός του μηδενικού ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και της επιδότησης του ηλεκτρισμού, και η ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης πολιτών από Λίβανο, είναι ανάμεσα στα θέματα που προβάλλονται στις εφημερίδες την Πέμπτη.

Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την απόρριψη λίστας που υποβλήθηκε από την Κύπρο με τους υποψήφιους δικαστές για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την κατάσταση στον Λίβανο και τις επιθέσεις που δέχεται από το Ισραήλ καθώς και τις μεγάλες ουρές αναμονής στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

«12 σελίδες επαναλήψεις» τιτλοφορεί η «Αλήθεια» το κύριο θέμα της που αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης απέρριψε τη λίστα του ΠτΔ για τους υποψήφιους δικαστές για το ΕΔΑΔ. Η κατάσταση στον Λίβανο και τα χτυπήματα του Ισραήλ εναντίον του είναι επίσης ένα άλλο θέμα που προβάλλει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι μεγαλώνει η ανησυχία.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Δεν δυναμίτισε το κλίμα, εστίασε στην ανάγκη λύσης», γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι ο Προέδρος Χριστοδουλίδης απάντησε στον Τούρκο Προέδρο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, με επιχειρήματα και χαμηλούς τόνους. Αλλού αναφέρεται σε νέα υπόθεση ξεπλύματος χρήματος, σημειώνοντας ότι κύκλωμα διακινεί εκατομμύρια σε βαλίτσες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε ετοιμότητα με τα σχέδια «Εστία» και «Ναυκράτη» λόγω της κατάστασης στον Λίβανο.

«Τέλος η στήριξη των νοικοκυριών» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ο Φιλελεύθερος», και γράφει ότι τερματίζεται ο μηδενικός ΦΠΑ σε τρόφιμα και η επιδότηση του ηλεκτρισμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ηχηρή απάντηση «στον παραβάτη Ερντογάν». Αλλού αναφέρεται στην κατάσταση στην περιοχή και γράφει ότι το Ισραήλ είναι κοντά σε χερσαία επίθεση στον Λίβανο.

Η «Χαραυγή» η οποία τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Η κυβέρνηση τερματίζει τα μέτρα για τον ηλεκτρισμό και τα βασικά αγαθά», αναφέρει ότι “προκλητικά” το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να συνεχιστούν η επιδότηση του ηλεκτρισμού και ο μηδενικός ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ήταν μαζική η συμμετοχή στη χθεσιν  διαμαρτυρία στη Λεμεσό ενάντια στην ακρίβεια και την ανέχεια. Αλλού αναφέρεται στην παρουσία 1.200 στρατιωτών στη βάση Ακρωτηρίου, λόγω της κατάστασης στην περιοχή, και γράφει ότι εμπλέκουν επικίνδυνα η Κύπρος.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στο κύριο θέμα της με τίτλο “Η Κύπρος σε ύψιστο συναγερμό για όσους θα φύγουν από τον Λίβανο”  αναφέρει η Κύπρος βρίσκεται σε ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας για εκκενώσεις από την περιοχή, ενώ η Βρετανία στέλνει επιπρόσθετα στρατεύματα στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη ΓΣ των ΗΕ και στη δήλωσή του ότι το διεθνές δίκαιο δεν είναι à la carte. Σε άλλο θέμα γράφει για επικρίσεις για τις μεγάλες ουρές αναμονής στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Σειρά επαφών υψηλού επιπέδιου του Κύπριου υπουργού εξωτερικών, με «σημαία» το Κυπριακό: Σήμερα η τριμερής Κύπρου-Ελλάδος-Ιορδανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: