Η διπλωματία των πάντα… σκόνταψε στον πληθωρισμό: Η Φινλανδία επιστρέφει τα γιγάντια Λούμι και Πίρι στην Κίνα λόγω του αυξημένου κόστους συντήρησής τους [video]

FILE PHOTO One of the two pandas, on loan to Finland from China, arrives at Helsinki-Vantaa airport, in Helsinki, Finland, 18 January 2018. EPA/MAURI RATILAINEN




Στην αύξηση του πληθωρισμού και του κόστους συντήρησης απέδωσε ένας ζωολογικός κήπος στη Φινλανδία την απόφασή του να επιστρέψει δύο γιγάντια πάντα στην Κίνα, περισσότερο από οκτώ χρόνια πριν από την καθορισμένη ημερομηνία επιστροφής.

Τα πάντα, με τα ονόματα Lumi και Pyry, μεταφέρθηκαν στη Φινλανδία τον Ιανουάριο του 2018, μήνες αφότου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε τη σκανδιναβική χώρα και υπέγραψε κοινή συμφωνία για την προστασία των ζώων.

Η φινλανδική συμφωνία προέβλεπε παραμονή 15 ετών, αλλά αντ’ αυτού τα πάντα θα μπουν σύντομα σε καραντίνα διάρκειας ενός μήνα πριν μεταφερθούν πίσω στην Κίνα, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο Αχτάρι, το σημερινό σπίτι τους.

Ο ζωολογικός κήπος, μια ιδιωτική εταιρεία, είχε επενδύσει πάνω από 8 εκατ. ευρώ (8,92 εκατ. δολάρια) στις εγκαταστάσεις όπου ζουν τα ζώα και αντιμετώπιζε ετήσιο κόστος 1,5 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή τους, συμπεριλαμβανομένου του τέλους διατήρησης που καταβάλλεται στην Κίνα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο πρόεδρος του Αχτάρι Ρίστο Σίβονεν.

Από την ίδρυσή της το 1949, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στέλνει πάντα σε ξένους ζωολογικούς κήπους για να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς, να εδραιώσει τις εξωτερικές σχέσεις και να ενισχύσει τη διεθνή της εικόνα.

Ο ζωολογικός κήπος ήλπιζε ότι τα πάντα θα προσέλκυαν επισκέπτες στην κεντρική Φινλανδία, αλλά πέρυσι δήλωσε ότι αντ’ αυτού είχε συσσωρεύσει αυξανόμενα χρέη, καθώς η πανδημία περιόρισε τα ταξίδια, και ότι συζητούσε την επιστροφή τους.

Το κόστος επιβάρυνε πολύ και ο αυξανόμενος πληθωρισμός, υπογράμμισε ο ζωολογικός κήπος, καθώς η κυβέρνηση της Φινλανδίας το 2023 απέρριψε τις εκκλήσεις για κρατική χρηματοδότηση. Συνολικά, οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ζώων διήρκεσαν τρία χρόνια, δήλωσε ο Σίβονεν

«Τώρα φτάσαμε σε ένα σημείο όπου οι Κινέζοι είπαν ότι μπορεί να γίνει», πρόσθεσε.

Η επιστροφή των πάντα ήταν μια επιχειρηματική απόφαση του ζωολογικού κήπου που δεν αφορούσε την κυβέρνηση της Φινλανδίας και δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας.

Παρά τις προσπάθειες της Κίνας να βοηθήσει τον ζωολογικό κήπο, οι δύο χώρες κατέληξαν τελικά από κοινού μετά από φιλικές διαβουλεύσεις στην επιστροφή των πάντα, ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στο Ελσίνκι σε δήλωσή της στο Reuters.

Με πληροφορίες από Guardian

Η Κίνα δείχνει τα πυρηνικά δόντια της σε εχθρούς και φίλους: Σπάνια δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό, ακόμη πιο σπάνια η ανακοίνωσή της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: