Αιχμές και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους υποψηφίους για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ στο τηλεοπτικό debate

Ο πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης (3-Α) και οι συνυποψήφιοι του, Παύλος Γερουλάνος (2-Α), Νάντια Γιαννακοπούλου (Α), Άννα Διαμαντοπούλου (3-Δ), Χάρης Δούκας (2-Δ) και Μιχάλης Κατρίνης (1-Δ) έχουν καθίσει στις θέσεις τους στα στούντιο της ΕΡΤ, στη διεξαγωγή του προεκλογικού ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στις 6 και 13 Οκτωβρίου για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Στις 9μμ ξεκίνησε στο στούντιο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, η τηλεμαχία (debate) των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής το οποίο ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα.

Ο πρώτος κύκλος

Τα θέματα της Οικονομίας και το σχέδιο που πρέπει να εκπονήσει για ισχυρή Ανάπτυξη ήταν ο πρώτος κύκλος της συζήτησης στο debate των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε εμμέσως και σε ευρύτερα θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Ο διάλογος ήταν εξ αρχής ζωηρός με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει απ΄ευθείας συζήτηση και αντιπαράθεση με τον Παύλο Γερουλάνο για τα κόκκινα δάνεια υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμά του συγκεκριμένη πρόταση ενώ στη παρατήρηση του κ. Γερουλάνου για θέσπιση δανειολόγειου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναρωτήθηκε γιατί δεν συνέβαλε στη βελτίωση της θέσης του ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει ο Παύλος Γερουλάνος ότι δεν προκάλεσε ο Ανδρουλάκης ως πρόεδρος, τέτοια εσωκομματική συζήτηση.

Παρενέβη η Αννα Διαμαντοπούλου υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων και σε ερώτηση για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών την χαρακτήρισε ισοπεδωτική και πως χρειάζεται εξορθολόγηση και σταθερή φορολογική πολιτική, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η παραγωγή.

Σε παρέμβασή του ο Χάρης Δούκας σχολιάζοντας αναφορά της Νάντιας Γιαννακοπούλου για την ανάγκη να μπει τάξη στο χώρο των Πανεπιστημιών που θα βοηθήσει την ανάπτυξη , εμφανίστηκε θετικός στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Εξωτερική πολιτική

« Η συμφωνία των Πρεσπών έχει σοβαρά προβλήματα και τα είχα επισημάνει εγκαίρως. Από την ώρα που είναι διακρατική συμφωνία πρέπει να τηρείται », τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου όταν ρωτήθηκε για τη στάση της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας που την αμφισβητεί .

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει όλα τα μέσα για να υπερασπισθεί τα θετικά της συμφωνίας.

Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε νέα πρόκληση την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος στη Κύπρο υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται άμεσα σχέδιο της Ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της νέας πρωτοβουλίας του γ.γ του ΟΗΕ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει ξανά τον πατριωτικό του χαρακτήρα προτάσσοντας το ΒΕΤΟ , εφόσον χρειαστεί, απέναντι στη Τουρκία.

Ζήτησε από τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει αν θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί το ΒΕΤΟ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να απαντά πως είναι διαφορετικά το ΒΕΤΟ για τη Τουρκία από το ΒΕΤΟ π.χ για τα φορολογικά .

Η κ. Γιαννακοπούλου ρώτησε τον Μιχάλη Κατρίνη αν όταν ήταν πρόεδρος στη Κ.Ο είχε συννενόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα εθνικά θέματα γιατί διαπιστώνει διαφορετικές αντιλήψεις. Ο κ. Κατρίνης απάντησε πως πάντα υπερασπίστηκε τις διαχρονικές πατριωτικές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα εθνικά θέματα .

Η διαδικασία

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, ‘Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης, ανέπτυξαν τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες: Οικονομία-Ανάπτυξη, Κοινωνικό κράτος-Νέα γενιά-Δημογραφικό, Εξωτερική πολιτική-‘Αμυνα-Ευρωπαϊκή Ένωση, Κράτος-Θεσμοί-Αυτοδιοίκηση, Κλιματική κρίση-Πολιτική προστασία-Ενεργειακή μετάβαση, ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα.

Όπως έχει συμφωνηθεί αναμεσά τους, η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης σε ό,τι αφορά τις έξι ενότητες, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30” και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90″.

Οι δημοσιογράφοι Απόστολος Μαγγηριάδης και Γιώργος Κουβαράς, θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής συνολικά έξι (6) follow up ερωτήσεων ο καθένας στους έξι υποψηφίους. Κάθε ερώτηση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15” και κάθε απάντηση τα 30”.

Κάθε υποψήφια-ιος θα έχει τη δυνατότητα πέντε φορές κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, να υποβάλει ερωτήσεις, να κάνει τοποθετήσεις αλλά και σχόλια, σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιό του, αλλά και σε διαφορετική ενότητα. Η υποβληθείσα ερώτηση, όπως και η απάντηση, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30”. Την ίδια χρονική διάρκεια θα πρέπει να έχουν οι επανατοποθετήσεις, αλλά και οι ανταπαντήσεις.

Στην Αγία Παρασκευή, πρώτη αφίχθη η ‘Αννα Διαμαντοπούλου.

«Ευελπιστώ ότι σήμερα θα ξεκινήσει μία μεγάλη και δημιουργική προσπάθεια για να αλλάξουν τα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα και να πετύχουμε το μεγάλο, σε πρώτη φάση, και το κυβερνών στις εθνικές εκλογές ΠΑΣΟΚ. Γίνεται; Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ναι, γίνεται», δήλωσε.

«Νομίζω ότι θα είναι ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο και δημιουργικό debate, πάνω στο οποίο θα μπορέσουμε όλοι οι υποψήφιοι να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας, τις θέσεις μας και οι Έλληνες πολίτες που το παρακολουθούν να μπορέσουν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να πάρουν την απόφασή τους για το ποιος θα πρέπει να είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στις 6 του Οκτώβρη», ανέφερε η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Μακάρι να μπορούσαν να είχαν γίνει και περισσότερα debate. Αυτό ήταν η δική μου θέση. Όμως δεν πειράζει, προχωράμε έστω και με αυτό», συμπλήρωσε.

Ο επόμενος που έφτασε στην ΕΡΤ ήταν ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος δήλωσε κατά την άφιξή του ότι «είναι σημαντικό για αυτή τη διαδικασία να κάνουμε το debate, διότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να συγκριθούμε ο ένας με τον άλλον και να δει ο κόσμος τι πρεσβεύει ο καθένας».

Επόμενος ήταν ο Χάρης Δούκας, ο οποίος είπε πώς «είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά για τις θέσεις και τις απόψεις μας. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε έναν πολύ ζωντανό διάλογο και όλοι οι πολίτες θα καταλάβουν τα βασικά προτάγματα, τις διαφορές, θα μπορέσουν να συγκριθούν και κυρίως να συμμετέχουν στις εκλογές της 6ης Οκτώβρη. Είμαι, τέλος, χαρούμενος, γιατί θα έχουμε απευθείας διάλογο οι συνυποψήφιοι, είναι κάτι που το ήθελα πολύ».

Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στο ραδιομέγαρο ο Μιχάλης Κατρίνης. «Ο ανοιχτός διάλογος ‘το ΠΑΣΟΚ για όλα’ δεν ανοίγει και δεν ολοκληρώνεται με το σημερινό debate. Θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη λειτουργία μας ως κόμμα από εδώ και πέρα. Διάλογος για όλα, διάλογος στα όργανα, διάλογος στην κοινωνία και τους πολίτες. Κόμμα ανοιχτών πρωτοβουλιών και όχι περίκλειστος κομματικός μηχανισμός», σημείωσε.

Την προσέλευση έκλεισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε πώς «θα γίνει ενας ζωντανός διάλογος με κάποιους όρους πρωτοποριακούς, και ευχόμαστε να το ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα. Μέχρι τώρα, οι διαδικασίες μας εξελίσσονται με πολιτικό πολιτισμό, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και αυτό είναι ένα μήνυμα και για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για όλο το πολιτικό σύστημα».

 

https

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Με συμφωνία ενίσχυσης συνεργασίας στο μεταναστευτικό ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Τον Ιανουάριο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: