Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Νέα Υόρκη: Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος

Στιγμιότυπο από την έναρξη της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ




Ολοκληρώθηκε έπειτα από 30 λεπτά συζήτησης, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνει χώρα σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Πρόκειται για την έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα έτος.

  • Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν η επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και συνάμα της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.

Οι διάλογοι μπροστά στις κάμερες

 «Τι κάνεις;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Ερντογάν. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε εκείνος, ενώ στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντάς του «μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στην ΕΡΤNews ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Γκάτσιος, η συνάντηση έλαβε χώρα με το σχήμα «τρεις συν τρεις» και είπε χαρακτηριστικά:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χειραψία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Τούρκου προέδρου (…) Είχαμε χειραψίες από την πλευρά του κυρίου Ερντογάν τόσο προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, όσο και προς την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Άννα Μαρία Μπούρα. Οι διευρυμένες συζητήσεις των δύο ηγετών έχουν στενό χρονικό πλαίσιο, καθώς λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τις συζητήσεις των δύο ηγετών αναμένουμε να οριστούν τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά στον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα, αλλά και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όλα αυτά θα “τρέξουν”, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Οκτώβριο και Νοέμβριο, προκειμένου αμέσως μετά να φτάσουμε στο επόμενο ορόσημο του διαλόγου της Αθήνας με την Άγκυρα: τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Το προηγούμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Αυτή τη φορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μέχρι το τέλος του έτους.

Έτερα ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και θα αναζητούν τρόπους και νέες στρατηγικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρόποι δράσης των κυκλωμάτων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος και το Κυπριακό. Θετική θεωρεί η ελληνική πλευρά την κινητικότητα που υπάρχει όσον αφορά στις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει επίσης προσδοκία για μία συνάντηση των κκ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριας Γαραντζιώτη 
Νέα Υόρκη, United States

Κορύφωση του θράσους Ερντογάν: Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους από τον ΟΗΕ, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης – Λίγο πριν την συνάντηση με Μητσοτάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: