Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι σκότωσε τον ανώτατο διοικητή της μονάδας πυραύλων της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό * «Ο Λίβανος είναι στο χείλος της αβύσσου» λέει ο Γκουτέρες [videos]

epa11622335 Residents and medics gather at the area after an Israeli military strike, in the Ghobeiry area in the southern suburb of Beirut, Lebanon, 24 September 2024. EPA/WAEL HAMZEH




Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι σκότωσε τον Ιμπραχίμ Κουμπάισι, διοικητή της Χεζμπολάχ, επικεφαλής της μονάδας ρουκετών και πυραύλων της σιιτικής οργάνωσης, σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.

Ο Κουμπάισι ήταν στόχος μαζί με άλλους διοικητές της μονάδας ρουκετών και πυραύλων της Χεζμπολάχ, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο Κουμπάισι εντάχθηκε στη σιιτική οργάνωση τη δεκαετία του 1980 και έκτοτε είχε αναλάβει πολλούς σημαντικούς στρατιωτικούς ρόλους εντός της οργάνωσης και ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση πολυάριθμων επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

«Με τα χρόνια και κατά τη διάρκεια του πολέμου, έγινε υπεύθυνος για την εκτόξευση πυραύλων προς ισραηλινούς αμάχους», τόνισε ο στρατός, «ο Κουμπάισι ήταν μια σημαντική πηγή γνώσης στον τομέα των πυραύλων και είχε στενούς δεσμούς με ανώτερους στρατιωτικούς ηγέτες της Χεζμπολάχ».

Νωρίτερα δύο λιβανικές πηγές ασφαλείας είχαν πει ότι ο Κουμπάισι σκοτώθηκε σε μια ισραηλινή επιδρομή σήμερα με στόχο πολυκατοικία στη Βηρυτό.

Το χτύπημα στο προάστιο Dahiyeh, γνωστό προπύργιο της Χεζμπολάχ, ήταν η πέμπτη ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό εν μέσω του πολέμου. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση και 15 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με λιβανέζους υγειονομικούς αξιωματούχους.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ένα πλήγμα που εξαπέλυσε σήμερα το μεσημέρι το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο της Υγείας του Λιβάνου.

 

«Ένα ισραηλινό χτύπημα στόχευσε δύο ορόφους σε ένα κτίριο κατοικιών στην περιοχή Ghobeiri», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας

Και χερσαίες ισραηλινές επιχειρήσεις;

Με ισραηλινές πηγές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε από τους Λιβανέζους πολίτες να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες.

«Το Ισραήλ δεν είναι σε πόλεμο με το λαό του Λιβάνου, αλλά με τη Χεζμπολάχ. Για πολύ καιρό η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιούσε ως ανθρώπινες ασπίδες. Τοποθέτησε ρουκέτες στα σαλόνια σας και πυραύλους στο γκαράζ σας», είπε.

Έκκληση Γκουτέρες

«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ενώπιον των ηγετών που έχουν συγκεντρωθεί στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, η οποία επισκιάζεται από τον φόβο ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Μετά τις δύο ημέρες της «Συνόδου του μέλλοντος», που ήταν αφιερωμένες στις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές της ανθρωπότητας, περισσότεροι από 100 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων θα πάρουν τον λόγο στη Γενική Συνέλευση, ενώ οι συρράξεις μαίνονται σε όλον τον κόσμο, ιδίως στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Γάζα είναι ένας μόνιμος εφιάλτης που απειλεί να παρασύρει όλη την περιοχή στο χάος. Αρχίζοντας από τον Λίβανο, ο λιβανέζικος λαός, ο ισραηλινός λαός και οι λαοί όλοι του κόσμου δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Όλοι θα έπρεπε να θορυβηθούμε από αυτήν την κλιμάκωση. Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», τόνισε.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Israel

Νέο ισραηλινό «πλήγμα ακριβείας» στη Βηρυτό με στόχο τον αρχηγό της μονάδας πυραύλων της Χεζμπολάχ: Σείεται και θρηνεί ο Λίβανος* Φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: