Νέο ισραηλινό «πλήγμα ακριβείας» στη Βηρυτό με στόχο τον αρχηγό της μονάδας πυραύλων της Χεζμπολάχ: Σείεται και θρηνεί ο Λίβανος* Φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο [videos]

epa11621885 Lebanese people search for their belongings in a damaged building after Israeli strikes on South Lebanon on 23 September, in the village of Al Aqbieh near Sidon, South Lebanon, 24 September 2024. EPA/STR




Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νέο πλήγμα ακριβείας στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Δύο πηγές ασφαλείας του Λιβάνου τόνισαν ότι το νέο αυτό ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας είχε στόχο υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ. Η τύχη του παραμένει άγνωστη, πρόσθεσαν..

Από το νέο ισραηλινό πλήγμα σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και 15 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το υπουργείο της Υγείας του Λιβάνου.

Δύο πηγές ασφαλείας του Λιβάνου τόνισαν ότι το νέο αυτό ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας είχε στόχο υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ. Η τύχη του παραμένει άγνωστη, είπαν.

Οι Times of Israel επικαλούμενες αμυντικές πηγές του Ισραήλ, μετέδωσαν πως στόχος της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής ήταν ο επικεφαλής της μονάδας πυραύλων της Χεζμπολάχ, Ταλάλ Χαμιέχ.

  • Χθες μια από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ είχε στόχο τον στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου Αλί Καράκι.

Με ανακοίνωσή της αργά χθες η σιιτική οργάνωση τόνισε ότι ο Καράκι «είναι καλά» και βρίσκεται σε «ασφαλή τοποθεσία».

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο τους τελευταίους μήνες ήδη έχουν σκοτωθεί ο «υπ’ αριθμόν δύο», ο Ιμπραχίμ Ακίλ και ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, Φουάντ Σουκρ.

  • Ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), αντιστράτηγος Χέρτζι Χαλεβί  είχε δηλώσει σήμερα το πρωί, ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο θα επιταχυνθούν.

«Στη Χεζμπολάχ δεν πρέπει να δοθεί ανάπαυλα. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε ο Χαλεβί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιθετικές επιχειρήσεις θα ενταθούν και όλες οι στρατιωτικές μονάδες θα ενισχυθούν, καθώς η κατάσταση απαιτεί συνεχή και εντατική δράση σε όλα τα μέτωπα.

  •  Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο από χθες, Δευτέρα, αυξήθηκε στους 558, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο νεότερος απολογισμός από τα πλήγματα αυτά «έφθασε τους 558 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες», δήλωσε ο υπουργός, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο 1.835 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο απολογισμός «διαψεύδει όλους τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι στοχοποιούνται μαχητές», πρόσθεσε ο υπουργός. «Η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα, εάν όχι το σύνολο, είναι άνθρωποι χωρίς οπλισμό που βρίσκονταν στα σπίτια τους», δήλωσε ο ίδιος.

Και χερσαίες ισραηλινές επιχειρήσεις;

Με ισραηλινές πηγές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε από τους Λιβανέζους πολίτες να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες.

«Το Ισραήλ δεν είναι σε πόλεμο με το λαό του Λιβάνου, αλλά με τη Χεζμπολάχ. Για πολύ καιρό η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιούσε ως ανθρώπινες ασπίδες. Τοποθέτησε ρουκέτες στα σαλόνια σας και πυραύλους στο γκαράζ σας», είπε.

 

Μαζική φυγή

Η εικόνα στον αυτοκινητόδρομο προς τη Βηρυτό, θυμίζει τον πόλεμο του 2006 μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ καθώς χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το νότιο Λίβανο, ενώ ταυτόχρονα « σείεται», η αλλη πλευρά της μεθορίου, το βόρειο Ισραήλ, όπου ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει νέο «βαρύ βομβαρδισμό από πυραύλους.

 

Με πληροφορίες από Reuters/AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: