Μπροστά σε ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Ο Λίβανος φλέγεται, η Γάζα έχει ισοπεδωθεί – Το Ισραήλ επιμένει, η Χεζμπολάχ δεν υποχωρεί, η Χαμάς δεν τελείωσε [videos]

Lebanese people search for their belongings in a damaged building after Israeli strikes on South Lebanon on 23 September, in the village of Al Aqbieh near Sidon, South Lebanon, 24 September 2024. EPA/STR




Για τον κίνδυνο ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή προειδοποιεί ο Ζοζέπ Μπορέλ ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ισραήλ -Χεζμπολάχ. Ο απολογισμός της  αντιπαράθεσης στη Γάζα καθώς κλείνει ένας χρόνος μετά την εφιαλτική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ενώ καταδεικνύει την αποδυνάμωση της Χαμάς, απέχει ωστόσο από την πλήρη συντριβή της

Αναλυτικά 

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς ως αντίποινα για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου έχει αποδυναμώσει την οργάνωση με την εξόντωση πολλών από τους ηγέτες της και χιλιάδων από τους μαχητές της και με την καταστροφή μεγάλων τμημάτων των εδαφών που ελέγχει.

Αλλά η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση δεν εξαλείφθηκε πλήρως και ένα χρόνο μετά την επίθεση χωρίς προηγούμενο που εξαπέλυσε στο Ισραήλ παραμένει αόριστο το τέλος της κυριαρχίας της στη Γάζα.

Η Χαμάς προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα εξαπολύοντας επίθεση στο Ισραήλ, τη μεγαλύτερη εδώ και χρόνια, με ένοπλους και ρουκέτες.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.205 ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται και οι όμηροι που σκοτώθηκαν κατά την κράτησή τους.

Με τη δέσμευση να συνθλίψει την Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους το Ισραήλ ξεκίνησε στρατιωτική εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας από στεριά, θάλασσα και αέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και η πλειονότητα είναι άμαχοι. Τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν μάλιστα αξιόπιστα τα στοιχεία αυτά.

Νεκρός ο ηγέτης

Σε ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα προς την ένοπλη οργάνωση από την ίδρυσή της το 1987 στη διάρκεια της Ιντιφάντα (σ.σ της εξέγερσης των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Γάζας από το Ισραήλ) στις 31 Ιουλίου δολοφονήθηκε στο Ιράν ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Τόσο η Χαμάς όσο και ο υποστηρικτής της, το Ιράν, κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία του παρότι το Ισραήλ δεν έχει πάρει θέση.

Μετά τον θάνατο του Χανίγια, η Χαμάς όρισε νέο ηγέτη της τον Γιαχία Σινουάρ, τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Στο πεδίο της μάχης στη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις καταδιώκουν τόσο τον Σινουάρ όσο και τον στρατιωτικό επικεφαλής της οργάνωσης, τον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον οποίο το Ισραήλ υποστηρίζει ότι σκότωσε σε αεροπορική επιδρομή, αλλά η Χαμάς ισχυρίζεται ότι είναι ζωντανός.

“Ο διοικητής Μοχάμεντ Ντέιφ εξακολουθεί να δίνει εντολές”, δήλωσε στο AFP πηγή της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, διατηρώντας την ανωνυμία της καθώς δεν της επιτρέπεται να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης για το ζήτημα.

“Υπ’αριθμόν ένα στόχος”

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο οποίος επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιέγραψε τον Σινουάρ, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από την έναρξη του πολέμου, ως “ανώτατο διοικητή”, ο οποίος διοικεί “τόσο την στρατιωτική όσο και την πολιτική πτέρυγα” της Χαμάς.

“Μια ομάδα ασχολείται αποκλειστικά με την ασφάλειά του γιατί είναι ο υπ’αριθμόν ένα στόχος του εχθρού”, είπε ο αξιωματούχος.

Τον Αύγουστο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ανάμεσα στους νεκρούς στη Γάζα περιλαμβάνονταν και περισσότεροι από 17.000 Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς παραδέχτηκε ότι “πολλές χιλιάδες μαχητές του κινήματος και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων σκοτώθηκαν στη μάχη”.

Παρά τις τεράστιες απώλειές της, η πηγή στους κόλπους της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης εξακολουθεί να καυχιέται για το σοβαρό πλήγμα στην ασφάλεια και στις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισράηλ που επέφεραν οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

“(Το Ισραήλ) ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τα πάντα αλλά στις 7 Οκτωβρίου ο εχθρός δεν γνώριζε τίποτα”, λέει.

Το Ισραήλ έχει τη δική του ανάγνωση για το πού βρίσκεται σήμερα η Χαμάς.

Πρόσφατα, ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε ότι η Χαμάς “δεν υφίσταται πλέον ως στρατιωτικός σχηματισμός”.

Ο Μπρους Χόφμαν, ερευνητής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, λέει ότι η επίθεση του Ισραήλ έχει επιτύχει σημαντικό αλλά όχι συντριπτικό πλήγμα” στη Χαμάς.

“Πολιτική αυτοκτονία”

Η Χαμάς ελέγχει τη Γάζα και τους θεσμούς της από μόνη της από το 2007 έχοντας κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές ένα χρόνο νωρίτερα και αφού επικράτησε της αντίπαλης παλαιστινιακής οργάνωσης, της Φάταχ.

Σήμερα, οι περισσότερες υποδομές στη Γάζα είτε έχουν πληγεί είτε καταστραφεί.

Το Ισραήλ κατηγορεί την Χαμάς ότι χρησιμοποιεί σχολεία, υγειονομικές εγκαταστάσεις και άλλες πολιτικές υποδομές στις επιχειρήσεις της, κάτι το οποίο η ίδια διαψεύδει.

Ο πόλεμος δεν έχει αφήσει ανέπαφο από τους βομβαρδισμούς κανένα τμήμα της Γάζας: σχολεία που είχαν μετατραπεί σε καταφύγια για τους εκτοπισμένους χτυπήθηκαν και το ίδιο συνέβη με υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά δεν έχουν πάει σχολείο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ενώ πανεπιστήμια, ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, σταθμοί παροχής πόσιμου νερού και αστυνομικά τμήματα δεν είναι πλέον λειτουργικά.

Μέχρι τα μέσα του 2024, η οικονομία της Γάζας είχε συρρικνωθεί σε “λιγότερο από το ένα έκτο του επιπέδου της του 2022”, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που αναφέρει ότι θα χρειαστούν “δεκαετίες για να επιστρέψει η Γάζα” στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από την 7η Οκτωβρίου.

Η κατάρρευσή της έχει προκαλέσει δεινά στα 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, τα δύο τρίτα εκ των οποίων ήταν ήδη φτωχοί πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα τον Μουχάϊμερ Αμπού Σααντά, έναν πολιτικό αναλυτή του πανεπιστημίου Αλ-Αζαρ στο Κάιρο.

“Η κριτική είναι σκληρή”, λέει ο ίδιος στο AFP.

Ο συνάδελφός του Τζαμάλ αλ-Φαντί χαρακτήρισε “πολιτική αυτοκτονία για την Χαμάς” τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου , που “έχει απομονωθεί”.

Την εκτίμηση αυτή απορρίπτει ο Μπασέμ Νάιμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

“Ενώ κάποιοι πιθανόν να διαφωνούν με τις πολιτικές απόψεις της Χαμάς, η αντίσταση και τα σχέδιά της εξακολουθούν να χαίρουν μεγάλης στήριξης”, υποστηρίζει ο ίδιος, ο οποίος–όπως και πολλοί άλλοι αυτοεξόριστοι ηγέτες της Χαμάς–ζει στο Κατάρ.

Δημοσκόπηση του Palestinian Center for Policy and Survey Research (σ.σ ένα think tank με έδρα τη Ραμάλα) που διενεργήθηκε τον Ιούνιο, έδειξε ότι 67% των ερωτηθέντων στην υπό ισραηλινή κατοχή Δυτική Οχθη πιστεύουν ότι στο τέλος η Χαμάς θα νικήσει το Ισραήλ.

Ωστόσο, στην ίδια τη Γάζα το αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλότερο: μόλις 48%.

Το νέο μέτωπο, Ισραήλ-Λιβάνου

«Η κλιμάκωση στο Λίβανο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανησυχητική», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού πολέμου».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού πολέμου» και προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου είναι «επικίνδυνη για όλη την περιοχή».

Ο Ζ. Μπορέλ αναφέρθηκε στις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στο Λίβανο και στις «παράπλευρες απώλειες» μεταξύ αμάχων, τις οποίες και καταδίκασε, υπογραμμίζοντας ότι «οι άμαχοι στο Λίβανο πληρώνουν ένα αφόρητο και απαράδεκτο τίμημα». Τόνισε ότι μέχρι σήμερα στο Λίβανο, περίπου 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 4.400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί – μεταξύ τους πολλά παιδιά και γυναίκες – και χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν προς τα βόρεια.

«Βλέπουμε να υλοποιείται το χειρότερο σενάριο», είπε ο Μπορέλ, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός, όχι μόνο κατά μήκος της μπλε γραμμής που χωρίζει το βόρειο Ισραήλ από το νότιο Λίβανο, αλλά και στη Γάζα. Συγκεκριμένα, ο Ζ. Μπορέλ ζήτησε για άλλη μια φορά την «πλήρη» εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε το 2006. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι η διπλωματική οδός δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και μίλησε για την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα πίεσης.

Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καταδίκασε το κλείσιμο του γραφείου του Al-Jazeera στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, από τις Ισραηλινές δυνάμεις, ενώ τόνισε ότι το Ισραήλ έχει επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας το μακροβιότερο δημοσιογραφικό «μπλακ-άουτ» στην ιστορία.

O Ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να δείχνει πώς μέλη της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν κατοικίες αμάχων στον Λίβανο ως αποθήκες όπλων και χρησιμοποιούν πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.

Σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, εξήγησε ότι οι IDF προειδοποίησαν κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών του νοτίου Λιβάνου να απομακρυνθούν από τα χωριά τους, όπου η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει έντονη στρατιωτική παρουσία, για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Αποκλεισμένος ο Λίβανος 

Πάνω από 30 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες προς και από τη Βηρυτό ακυρώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του διεθνούς αεροδρομίου Rafic Hariri.

Στην ιστοσελίδα φαίνεται ότι ακυρώθηκαν 15 εξερχόμενες πτήσεις και 29 εισερχόμενες από διάφορες αεροπορικές εταιρίες, όπως της Qatar Airways, της United Arab Emirates και της Turkish Airways.

Η Qatar Airways ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεών της με προορισμό τη Βηρυτό έως αύριο, Τετάρτη, ύστερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

«Λόγω της σημερινής κατάστασης στον Λίβανο, η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς και από το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού έως τις 25 Σεπτεμβρίου», σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας. «Η ασφάλεια των επιβατών μας παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας».

Η χθεσινή Δευτέρα ήταν η πιο φονική ημέρα από τότε που ο ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα, ενώ μαίνεται η σύγκρουση στη Γάζα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, 492 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες κατά τα ισραηλινά πλήγματα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Qatar Airways είχε ήδη απαγορεύσει τους βομβητές και τους ασυρμάτους στις πτήσεις της προς Βηρυτό, ύστερα από τις φονικές εκρήξεις σε φορητές συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, για τις οποίες θεωρήθηκε υπεύθυνο το Ισραήλ.

Η Lufthansa, η Air France και η Delta Air Lines επίσης ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς τη Βηρυτό αυτές τις τελευταίες ημέρες, και πολλοί αερομεταφορείς μείωσαν τα δρομολόγιά τους προς το Ισραήλ και το Ιράν.

Με πληροφορίες από Reuters AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λουτρό αίματος, τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή, ο ΟΗΕ …”ανησυχεί”! Σχεδόν 500 νεκροί στον Λίβανο στους σφοδρότερους βομβαρδισμούς του Ισραήλ (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: